Brugge

'487638' door RenskeSpijkers '487638' door RenskeSpijkers

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Nacht in Brugge

RenskeSpijkers

Bijna rollend uit de kroeg van alle Belgische biertjes besloten we toch nog om op pad te gaan met ons statief. Een avondronde doet altijd goed! Een mooi plekje uitgezocht, statief uitgezet en klikken, draaien, zoomen en klikken. En zie hier het resultaat :)

'499167' door MarioBentvelsen '499167' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Peerdenbrug

MarioBentvelsen

Waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde bruggen van Brugge: de Peerdenbrug. De brug overspant het Groenerei, een waterloop en een straat in het centrum van Brugge. De naam zou afgeleid zijn van een herberg genaamd 't Groene. Oude Bruggelingen gebruiken meestal die naam in de plaats van Groenerei. Op de achtergrond het Belfort.

'374173' door Gerrit-Gaspedaal '374173' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Meuk = Leuk!

Gerrit-Gaspedaal

Snuffelt u maarrrrr.... Meuk = Leuk en Zooi = Mooi! Ouwe stoffige dozen en uitelkaar vallende kratten, Vooroorlogse snuisterijen en verloren herinneringen, Antieke curiosa en tweedehandse spulletjes, Bijzondere brocante en zeldzame hebbedingetjes, Aftandse collector's items en klikorijpe teringzooi... Je ziet het allemaal hier op de grote rommelmarkt & brocanterie van Brugge. Maar je bent niet alleen.... er zijn meer koopjesjagers, handelaars en liefhebbende verzamelaars op oorlogspad. En..... plots... nét dat ene unieke spulledingetje waar je niet naar op zoek was... maar zoooo graag wilt hebben... In een krampachtige poging de triomfantelijke grijns op je gezicht te verbergen om je onderhandelingspositie niet te ondermijnen informeer je voorzichtig naar de prijs. Oei... tegenvaller... maar je wil het per se hebben... en de geslepen verkoper weet het... Intens zielsgelukkig weet je wat van de prijs af te krijgen niet wetende dat de slimme rommelaar al 'hoger van start' was gegaan. Maar wat geeft 't... je hebt een rommelmarktkoopje!

'354486' door herman m '354486' door herman m

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Kantsouvenirs

herman m

In deze rijkelijk versierde etalage in de Belgische stad Brugge zie je diverse voorbeelden van kantwerk. Kant is de verzamelnaam voor verschillende soorten producten die worden ingedeeld naar techniek en kenmerken. Er zijn twee grote basissoorten: •kloskant: een kantsoort die met de hand wordt gemaakt met behulp van klosjes. •naaldkant: een kantsoort die met de hand wordt gemaakt met behulp van naalden. In de loop van de geschiedenis ontstond de machinale kant, een goedkope oplossing voor de dure kantindustrie. Kant is een oud ambachtelijk product dat waarschijnlijk in de 15e eeuw is ontstaan. Men weet niet precies of het in Vlaanderen is ontstaan, of in Italië. Er was destijds een nauwe culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Venetië. Zo kwamen Venetiaanse schilders in Vlaanderen de olieverftechniek bestuderen en gingen Vlaamse kunstenaars naar Venetië om hun schilderijen te zien. Kant wordt toegepast in kleedjes en in losse stukken. Het resultaat wordt vaak ingelijst of op een andere manier achter glas gezet. Vroeger werd kant veel gebruikt voor kragen en manchetten, langs de zomen van jurken, in doopjurken etc. In de katholieke kerk wordt nog kant verwerkt in priesterkleding, altaarkleden en kleding voor heiligenbeelden. Ook als souvenir vindt kant gretig aftrek.

'457076' door adelheid '457076' door adelheid

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Spiegeling in Brugge

adelheid

Als je Brugge bezoekt loont het de moeite om daar ook een nachtje te blijven. Overdag stroomt het vol met toeristen, zo tussen 1000 en 1600 en daaromheen heb je de gelegenheid om mooie rustige foto's te maken. Deze is 's ochtends gemaakt voordat de rondvaartbootjes op gang komen.

'462640' door JMoerkens '462640' door JMoerkens

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Brugge van Bovenaf

JMoerkens

Wanneer je in Brugge bent, lijkt de tijd even te hebben stilgestaan. Een schilderachtige autovrije binnenstad, waar je altijd wel ergens het geluid van paard en wagen hoort op de straatklinkers. Een sfeervolle stad voor een weekendje weg! Hier zie je wat karakteristieke pandjes, van bovenaf gezien.

'350541' door fandries '350541' door fandries

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Vlinders in belgie

fandries

Op een mooie zonnige dag ben ik er op uit getrokken om het vlaamse landschap vast te leggen. Maar ik zag ook dat er vele vlinders waren, na wat geduld kon ik deze twee vlinders vastleggen.

'456501' door pensionado '456501' door pensionado

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Praalgraf van Maria..

pensionado

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Brugge zijn als grote bezienswaardigheid de schitterende praalgraven van Karel de Stoute (1433-1477) en zijn dochter Maria van Bourgondië (1457-1482) te bewonderen. Maria trouwde in 1477 met aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk. Zo kwamen de Nederlanden onder het bestuur van de Habsburgers. Maximiliaan was regent voor hun zoon Filips de Schone die van 1493-1506 regeerde. Dit detail toont het praalgraf van Maria van Bourgondië dat in 1502 door Jan Borman gemaakt werd.

'327130' door Rsteeghs '327130' door Rsteeghs

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Oma is de klos

Rsteeghs

Ik blijf nog heel even in België met deze foto, want dit lijkt me wel een mooie voor het handwerk-maandthema. Deze mooie oude dame had diezelfde ochtend haar kast eens uitgemest en vond daar een prachtig ouderwetse traditionele jurk met bijpassende broche. Na zich voor de spiegel te hebben opgetut, haar brilletje te hebben opgezet (oh nee, dat deed ze waarschijnlijk voor het optutten) en haar kantkloswerkje uit de lade van haar kaptafel te hebben gepakt, spoedde ze zich na een stevig ontbijt naar haar voordeur, zette deze open, pakte een tafeltje en krukje uit de gangkast en zette zich neer om in het voorjaarszonnetje (april) al klossend haar kanten kleedje af te maken. Onder het oog van enkele nieuwsgierige toeristen en iemand aan de overkant van de straat met een zoomlens ;-)

'503168' door MarioBentvelsen '503168' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Godshuis Sint-Jozef

MarioBentvelsen

Godshuizen zijn meestal kleine, wit of geel geschilderde huisjes, soms op een rij, maar vaak gegroepeerd rond een binnentuin in het historische centrum van Brugge. De oudste, thans nog bestaande godshuizen dateren van de 14e eeuw. Ze gaven onderdak aan behoeftige bejaarden of weduwen zonder bestaansmiddelen. Ze werden opgericht door ambachten (wevers, smeden, bakkers, schoenmakers, schippers, etc.) of door privépersonen. Sinds het Franse bestuur vallen ze onder de gemeente. In het centrum van Brugge liggen 45 grotere en kleinere godshuizen verspreid. Hiervan worden er 43 nog steeds door bejaarden bewoond. In totaal gaat het om 260 woningen die tegen geringe prijzen aan bejaarden worden verhuurd. De meeste godshuizen dragen nog steeds de naam van hun oorspronkelijke oprichters.

'460673' door twalia '460673' door twalia

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Uitzicht

twalia

De middeleeuwse stad Brugge behoort tot de meest bezochte plaatsen in België. Dat is niet zo gek want de historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Brugge wordt ook wel 'het Venetië van het noorden' genoemd. Dit is te danken aan de kleine kanalen (Brugse reien genoemd) die door de stad lopen.

'500885' door MarioBentvelsen '500885' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Peerdenbrug (2)

MarioBentvelsen

Wijder shot van de Peerdenbrug, met het Belfort in de achtergrond. De 83 meter hoge toren - beschermd als werelderfgoed - kan beklommen worden via 366 treden. Helemaal boven worden je inspanningen beloond met een prachtig uitzicht over Brugge en omstreken.

'154129' door Philip67 '154129' door Philip67

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Hond in raam

Philip67

Hond bekijkt toeristen in Brugge!

'462757' door MarioBentvelsen '462757' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Peerdenstraat

MarioBentvelsen

In het verlengde van de Peerdenbrug ligt de Peerdenstraat, vermoedelijk zo genoemd vanwege de aanwezigheid van paardenverhuurders in de 16e eeuw. Maar er schijnt ook een herberg geweest te zijn met een gelijknamig uithangbord. Volgens de geschiedenisboeken heette het daarvoor Kleine Ridderstraat en Bachten Goudbetels, naar de familie Goudbetels die daar een eeuw heeft gewoond. Voor mij is het gewoon een fotogeniek straatje, een van de vele in Brugge. Zeker als het heeft gesneeuwd. Anton Pieck zou er blij mee zijn geweest, denk ik.

'372069' door Glasgow '372069' door Glasgow

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Als je weggaat kom je

Glasgow

Toen ik in de historische centrum van Brugge aan het slenteren was kwam ik een oud clubhuis tegen, die was gesloten. Deze tekst stond op de muur en ik was direct gepakt door de tekst en heb hem nooit meer losgelaten. Het gaf goed het moment aan van mijn reis en onderzoek aan de stad Brugge. De foto zie ik dagelijks, want het is al twee jaar mijn achtergrond scherm op de laptop. Er staat nog een tekst achter. Als ik terug kom ben je er dan? Een mooi reis spreuk. Eerst vermoede ik dat het oude clubhuis zou worden gesloopt en het een protest tekst was maar het is een kunstwerk van Robbert Ritmeester met als thema; Taal als beeld in de historisch binnenstad.

'458884' door erictkindt '458884' door erictkindt

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Brugge die scone

erictkindt

zoals de titel zegt is Brugge misschien wel de schoonste stad van Vlaanderen het is ideaal omdat je ook alle mooie gebouwen gemakkelijk te voet kan doen

'499496' door Suuzer '499496' door Suuzer

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Gezellig pleintje

Suuzer

Het Simon Stevinplein is een gezellig plein met leuke terrasjes, winkeltjes en restaurants. Midden op het plein staat het standbeeld van Simon Stevin, een Nederlandse wiskundige, natuurkundige en ingenieur. Een leuke plek om onder het genot van een Belgisch biertje te zitten op een van de terrasjes en mensen te kijken. Op de foto zie je het standbeeld met erachter één van de oudste kerken in Brugge. De monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar 115 m hoge toren. Binnenin vind je een rijke kunstcollectie: waarvan o.a. de wereldberoemde Madonna met Kind van Michelangelo.

'503809' door MarioBentvelsen '503809' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Gevelkes

MarioBentvelsen

Geveltjes kijken en fotograferen in Brugge, dat is iets voor toeristen. Maar soms - als alles meezit - maak ik er af en toe ook een. Noem het een 'guilty pleasure'.

'508468' door MarioBentvelsen '508468' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Schaduwen en spiegels

MarioBentvelsen

Een voor mijn doen zeer verzadigde foto van Brugge, waar ik vorige week van heerlijk najaarsweer heb genoten. De strakblauwe hemel zorgde voor harde schaduwen, maar dat heeft ook wel wat. De foto is genomen in de Beenhouwersstraat vanop de Sleutelbrug.

'406649' door Rhodaxx '406649' door Rhodaxx

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Toerist in eigen land

Rhodaxx

Soms is het ook leuk om de toerist in eigen land uit te hangen. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik sommige steden in eigen land gewoon niet goed ken en daarom ben ik afgelopen zomer naar Brugge getogen om o.a. een boottocht te maken. Lekker opgepropt in een bootje tussen de Japanners en de Duitsers en dan maar hopen een foto te kunnen maken zonder een arm of een half gezicht erbij op ;-))

'285246' door herman m '285246' door herman m

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Nachtelijk Brugge

herman m

Afgelopen weekend hebben we de Vlaamse stad Brugge bezocht. Deze foto, gisteren genomen, is een nachtelijke opname vanaf de Rozenhoedkaai met uitzicht op de Halletoren ook wel bekend onder Belfort. Het Belfort is 83 meter hoog en helt lichtjes over (1 meter naar links). Om de top te bereiken moeten er 366 treden beklommen worden. Vanaf de Rozenhoedkaai vertrekken rondvaartbootjes door de grachten van deze middeleeuwse en goed geconserveerde stad.

'496153' door Suuzer '496153' door Suuzer

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Pittoresk Damme

Suuzer

Het pittoreske plaatsje Damme is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Damme is één van de kleinste plaatsjes van België met een oud historisch centrum. In de 11e eeuw hadden overstromingen een diepe en brede geul achtergelaten in de verzandde de waddenzee voor Brugge. In deze vaargeul werd later ter beveiliging van het hinterland een dwarsdam (in 1168). Achter de dam ontstond een nieuwe haven, Damme (in 1180) De haven bevorderde het economische leven langs de Noordzeekust. In plaats van getijdevaart konden de grotere schepen nu tot dicht bij Brugge varen. Het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Sint-Janshospitaal en een aantal oude herenhuizen zijn de moeite waard om te bezichtigen. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen door de groene polders.

'501245' door MarioBentvelsen '501245' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Brugge (3)

MarioBentvelsen

Nog een winterplaatje van het sprookjesachtige Brugge. Op de foto het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde. Daar zijn geen begijnen meer, maar sinds 1927 woont er een kloostergemeenschap van benedictinessen. In dat jaar werden de huizen aan de westzijde omgevormd en uitgebouwd tot het Monasterium De Wijngaard, een priorij van benedictijnse parochiezusters.

'334311' door Rsteeghs '334311' door Rsteeghs

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Scherpe blik

Rsteeghs

Zittend op een terrasje aan een van de vele grachten die Brugge rijk is. Genietend van een Belgisch pintje. Daarbij de meeuwen in bestuderend, die vechten om een ronddrijvend appeltje. Deze meeuw houdt alles scherp in de gaten. En zie ik daar nou een roze tongetje? Likt hij zijn lippen, eeeeh, snavel af bij het zien van het appeltje?