Belgische Ardennen foto's & tips

'460563' door Daisy11 '460563' door Daisy11

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Mysterieus Dinant

Daisy11

Afgelopen winter zijn we in de Ardennen geweest. Begonnen in het sfeervolle plaatsje La Roche en Ardenne. Van daaruit meerdere plaatsen aangedaan. Het plaatsje wat voor ons opvallend mooi was, was Dinant. Het is prachtig gelegen, aan het water met daarachter een enorme rotswand.

'495790' door liane '495790' door liane

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Koningslibelle

liane

Ik heb genoten van deze prachtige Koningslibelle, die heerlijk een tijdje bij ons bleef zitten. Helaas zat onze koninklijke hoogheid op een muur en niet op een mooie bloem. Dat had het plaatje nog mooier gemaakt.

'378940' door trudyvermeij '378940' door trudyvermeij

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Oehoe

trudyvermeij

Ik weet niet eens zeker of dit nou een oehoe is. Misschien is het wel een ransuil, vind ze heel erg op elkaar lijken, ben in ieder geval heel blij dat ik deze mooi op de foto heb kunnen zetten.

'497919' door RoyanvanVelse '497919' door RoyanvanVelse

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Dinant en de Gaulle

RoyanvanVelse

In Dinant vochten Franse soldaten in de eerste wereldoorlog tegen de Duitsers en één van de jonge officieren die daarbij gewond raakte, was luitenant Charles de Gaulle, de latere général de Gaulle uit de tweede wereldoorlog en nog later de president van Frankrijk. De brug over de Maas is naar hem vernoemd. Langs het water staat zijn standbeeld, met op de achtergrond de hoge rots met daarboven de citadel. Voor het gesteente is in de 13e eeuw de kerk Collégiale Notre-Dame gebouwd. De brug zelf is bijzonder om nog een reden, en wel om de vele beelden van saxofoons die aan weerszijden in allerlei kleuren zijn opgesteld. Deze muziekinstrumenten zie je in het hele stadje terug: als verlichting in de straten en van glas voor het gemeentehuis. Het is namelijk twee eeuwen geleden dat hier Alfred Sax werd geboren, de uitvinder van de saxofoon. Het stadje van 13.000 inwoners is verrassend. Het zijn niet alleen de vele terrasjes en restaurants die er een trekpleister van maken, maar zeker ook de geschiedenis en de cultuur. Tot die cultuur behoort ook het Leffe huis dat is ondergebracht in een voormalig klooster, en de Leffe brouwerij iets buiten de stad. Leffe wordt tegenwoordig op moderne wijze gebrouwen in Leuven, maar in het Leffe huis wordt het bier gepresenteerd als in een museum. Bij de toegangsprijs hoort ook een kleine proeverij. Dinant is bij uitstek geschikt voor een dagje weg, en nog beter voor een weekend. Voor degenen die naast stad ook natuur willen proeven, liggen de Ardennen overal om je heen met de mogelijkheid om te wandelen, te kanoën of de druipsteengrot La Merveilleuse te ontdekken. En voor de culinaire genieters: de Belgische Ardennen zijn beslist bourgondisch te noemen!

'461501' door MarioBentvelsen '461501' door MarioBentvelsen

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

The Name of the Rose

MarioBentvelsen

'The Name of the Rose' is een historische detective die zich afspeelt in een klooster, met hoofdrollen voor Sean Connery en Christian Slater. In de film moeten meerdere moorden worden opgelost, die worden gepleegd om een voor die tijd revolutionair boek geheim te houden. De film eindigt met het afbranden van de bibliotheek. De majestueuze ruïne van de abdij in Orval - in de Waalse Ardennen - zou daarvoor een perfecte filmlocatie geweest kunnen zijn.

'508447' door JMoerkens '508447' door JMoerkens

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Grotten van...Remouch

JMoerkens

Wanneer je in de Belgische Ardennen bent, raad ik je een bezoekje aan de grotten van Remouchamps aan. Hoewel er meerdere (en misschien wel meer bezienswaardige) grotten te vinden zijn in de omgeving, heeft Remouchamps wel iets unieks te bieden! Hier kun je namelijk een boottochtje maken in de grotten! Eerst wandel je een stuk de grotten in, waar je uiteraard wat informatie krijgt over de welbekende stalactieten en stalagmieten. Daarna stap je in een bootje en word je langs de prachtige rotswanden gepeddeld. Soms is het zo nauw dat je echt moet bukken. Het is een unieke ervaring waarvan ik écht een reisgevoel kreeg, relatief dichtbij huis.

'485234' door Daisy11 '485234' door Daisy11

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Kerk in Spa

Daisy11

De Sint Remacluskerk ligt in het gezellige plaatsje Spa in de Belgische Ardennen. Deze prachtige kerk stond er al in 1885 en is opgebouwd uit granietsteen in de Romaans-Rijnlandse Stijl. De kerk ligt op een steenworp afstand van de terrasjes en dus niet te missen. Sinds 1992 bevindt er zich een nieuw orgel in de kerk, dit nieuwe orgel is er één van een bijzonder hoog niveau. De orgelconcerten zijn hier dan ook erg geliefd. Toen wij de kerk binnenliepen, werd er ook daadwerkelijk gespeeld. Leuke ervaring!

'500164' door RoyanvanVelse '500164' door RoyanvanVelse

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Dinant en de...Maasva

RoyanvanVelse

Het feit dat het land België pas sinds 1830 bestaat, betekent niet dat de huidige steden geen geschiedenis hebben die veel verder terug voert dan dat. Dinant, gelegen in de Ardennen, in de provincie Namen, is daar één van de vele voorbeelden van. De oorspronkelijke citadel van Dinant, die vanaf een hoogte van 100 meter de Maas domineert, is al bijna 1000 jaar geleden gebouwd. Oorlogen en verwoestingen hebben dit grote bouwwerk eeuwenlang meedogenloos geteisterd en de huidige aanblik stamt uit de Hollandse tijd, nu twee eeuwen terug. Om de citadel te bezoeken kan gekozen worden uit een lange trap en een kabelbaan. Eenmaal boven wordt er een interessante rondleiding gegeven. Daarbij hoort het cellenblok onder de fortificatiën, taferelen van de oude Hollandse bakkerij, de oude smederij, een ingerichte kamer waar de soldaten verbleven en stukken geschut. De citadel biedt voorts een prachtig uitzicht over het stadje en de Maasvallei. De foto is genomen vanuit deze citadel, met een prachtig uitzicht over het historische maar zeer zeker ook gezellige Dinant. Een goed restaurant, een terras langs het water, het huren va kano's, een bezoek aan het Leffe-museum of een verdieping in de geschiedenis van de saxofoon... het kan hier allemaal.

'502264' door JMoerkens '502264' door JMoerkens

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Schilderachtig Durbuy

JMoerkens

De categorie 'Stadsbeeld' klinkt wellicht wat hoogdravend voor dit kleine cluster bouwwerkjes, maar toch is Durbuy wel degelijk een stad. De stad heeft stadsrechten en noemt zichzelf al heel lang 'het kleinste stadje ter wereld'. Ooit was dit ook daadwerkelijk zo, of het nu nog geldt is mij niet bekend. Mooi is het stadje in de Belgische Ardennen wel! In het historische (autovrije) binnenstadje waan je je enkele eeuwen terug in de tijd. Je hoeft er geen weken heen, maar als je er eens in de buurt bent, is het heel leuk om hier even te gaan kijken. Ik nam voor vier euro een treintje die mij in rustig tempo naar de Belvedère reed, vanwaar ik dit mooie uitzicht had. Rechts in beeld zie je een mooie rotsformatie, de Ravenrots genoemd. Ik overnachtte afgelopen weekend in dit leuke stadje, in het culinair hotel Durbuy-Ô. Een fantastisch hotel waar de eigenaar je een heerlijke maaltijd kan voorschotelen! Staat garant voor een leuk weekendje weg! Bovendien kun je op meerdere plekken kayakken in én rondom het stadje, dus je hoeft je niet te vervelen.

'495668' door liane '495668' door liane

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Le Ourthe

liane

Dit is de Ourthe. Een prachtige rivier, vol met versnellingen en daarom zeer geschikt om te kanoën. Ook heerlijk om langs te wandelen en te genieten van de mooie natuur.

'513855' door abytravel '513855' door abytravel

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Heilzame lucht

abytravel

Op een prachtige plek midden in de Ardennen, staat dit indrukwekkende gebouw (1900) Het is een voormalig sanatorium, gebruikt voor lijders aan TBC. Gelegen op 420 m hoogte, midden in de bossen met uitzicht op het zuiden was de lucht hier heel zuiver en werd dus als heilzaam voor de patiënten beschouwd. Door de halfronde bouwvorm kon een maximum aan zonlicht worden opgevangen. Later, toen door de opkomst van antibiotica de afzondering van tuberculosepatiënten niet langer noodzakelijk was, is het gebouw nog gebruikt als (kinder)ziekenhuis en asielzoekerscentrum. Maar sinds 2013 staat het leeg en wacht het op een nieuwe toekomst. Het ligt midden in de route van een wandeling, die je via een steil bospaadje en langs het klaterende begin van het riviertje de Amblève voert.

'543626' door ChristaThieme '543626' door ChristaThieme

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

De onderaardse wereld

ChristaThieme

Even een dagje uit naar de Grotten van Han-sur-Lesse in België, één van de grootste grotcomplexen van Europa. Echt een aanrader! Geweldige galerijen en zalen vol met stalactieten en stalagmieten en al die andere soorten druipsteen. En natuurlijk de ondergrondse rivier de Lesse die er nog een extra mooi sfeertje aan geeft. De wandeling door de grotten is ongeveer 2 km lang en zeer goed te doen doordat de paden goed begaanbaar zijn (met trappen daar waar nodig). De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en wordt met een gids afgelegd. De grotten zijn ontstaan door de rivier de Lesse, die een deel van de Boineheuvel (van kalksteen) uitgesleten heeft. De rivier verdwijnt over ongeveer 1100 meter (in vogelvlucht) onder de grond, maar ze doet wel 20 uur over deze afstand. Tot nu toe is ongeveer 17 km ontdekt maar elke dag ontdekken de speleologen nog meer. In hetzelfde dorpje is ook een prachtig wildpark waar je in kan wandelen maar ook met een soort treintje doorheen kan rijden. Dat laatste is zeker fijn met (kleine) kinderen als je al door de grotten hebt rondgedwaald.

'516806' door MvanderKnokke '516806' door MvanderKnokke

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Spetterende kleuren..

MvanderKnokke

Of het echt wildlife is ?? Maar we kwamen deze pauw tegen in de Ardennen.Met de spetterende kleuren van deze pauw wens ik jullie een heel fijn 2016 !

'496300' door liane '496300' door liane

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Soort mug

liane

Lekker even op pad met de macrolens. Wat een vreemde figuren komen er dan voorbij. Dit lijkt een soort mug. Of toch een soort vlieg. Ik zou het niet weten.

'505142' door AvanLuinen '505142' door AvanLuinen

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Overnachten in de...A

AvanLuinen

Één van de speciaalste plekken waar ik ooit heb geslapen. Chateau de la Poste ligt in een groene rustige omgeving en het uitzicht is prachtig. Vanaf hier ben je snel in leuke steden; Namen en Dinant, en het is een perfecte regio als je van wandelen en outdoor sport houdt!

'495654' door liane '495654' door liane

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Hommel in de Ardennen

liane

Lekker gewandeld in de Ardennen. Deze keer de macrolens erop geschroefd. Fotomodellen genoeg onderweg met al die bloemen. Ik heb o.a. gekozen voor deze mooie hommel.

'483660' door Bergwerk '483660' door Bergwerk

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

The Dairy Factory #2

Bergwerk

Belgie | Malmedy Aan de buitenkant van Malmedy, ergens weggestopt tegen een bebost stukje heuvel ligt een oude melkfabriek. Het was een tip van onze hoteleigenaar daar. Niks geen hekken of afgesloten deuren, en omdat dit soort locaties mij altijd weer nieuwsgierig maken ben ik dus maar naar binnen gegaan. In de kelder kwam ik dit prachtige tafereel tegen. Houten kratjes met oude melkflesjes van meer dan 50 jaar oud. Hoe ik dat weet? Op elk flesje was een jaartal in het glas meegeblazen. Mooi toch, dit soort onverwachte plekjes?

'435056' door Bluebird '435056' door Bluebird

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Herfstzon!

Bluebird

Hoe gaaf was het afgelopen herfst in de Ardennen. De foto is genomen in de bossen nabij Durbuy. Lage zon en ochtendmist waren een hele mooie combinatie. Nu leven we alweer naar de zomer toe, maar als ik deze foto zie kan ik haast alweer niet wachten om herfstfoto's te maken in het bos. Zo heeft elk jaargetij wel iets moois.

'551782' door ChristaThieme '551782' door ChristaThieme

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Moeflon moeder met...

ChristaThieme

De moeflon is het kleinste wilde schaap, momenteel nog in het wild terug te vinden in Corsica, Sardinië en Spanje. In de Belgische Ardennen werd er een soort ingevoerd voor de jacht. Er leven nog enkele wilde troepen in de regio van de Semois. De moeflon leeft in troepen in het woud aan de woudranden. De oude dieren leven in afgezonderde kleine groepen. Hun vacht is rosbruin. Het mannetje, de ram, heeft een lange witte plek op de flanken en op het achterste deel. Hij draagt lange gebogen horens die erg gekruld zijn. De moeflon voedt zich met gras, mos, boomknoppen, schors en fruit. Het wijfjesschaap zet, na 5 maanden draagtijd, één soms twee lammetjes op de wereld, die meestal eind maart, tot begin mei worden geboren. In de bronsttijd leveren de mannetjes hevige, maar nooit dodelijke gevechten door elkaar met de horens te bekampen. Deze moeder en kind lopen met hun troep vrij rond op de 200 hectaren van het Domein van de Grotten van Han, samen met een twintigtal andere wilde dieren. Een perfecte plek voor een Europese safari. info: www.grotte-de-han.be

'418122' door liane '418122' door liane

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Citadel Dinant

liane

De citadel van Dinant is in 1051 gebouwd in opdracht van de Prins-Bisschop van Luik. De citadel herbergt een wapenmuseum, een terras en verschillende wetenswaardigheden over de Maasstad Dinant. Je bereikt de citadel, die hoog boven het dorp ligt, met een kabellift met glazen wand zodat je van het uitzicht kunt genieten.

'548002' door dennisenroel '548002' door dennisenroel

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Winters Dinant in...s

dennisenroel

Lange tijd was Dinant, gelegen in de Belgische Ardennen, een van de belangrijkste "Goede Steden" van het prinsbisdom Luik. De stad stond bekend om haar koperslagers, wat tot een van de belangrijkste beroepen van die tijd behoorde. Door zijn rijkdom en zijn strategische ligging aan de Maas - de stad lag aan de belangrijke handelsroute die van Keulen naar Parijs liep - is er menigmaal om Dinant gestreden. De stad moest dan ook goed kunnen worden verdedigd en dat deed men door de bouw van een citadel die boven Dinant uit torent. Vanaf de overkant van de oever heb je dit zicht op het stadje. Dinant ligt op slechts een uur rijden van Maastricht. Wij vonden het een verrassende bestemming voor een stedentrip! Buiten de gebaande paden? Nee. Leuk? Ja!

'387776' door ivonne '387776' door ivonne

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Wat een bof!

ivonne

Al twee keer hebben we ons weekendje Ardennen (verjaardagscadeau van mijn man aan mij) af moeten zeggen, maar dit weekend is het er toch van gekomen. En wat een bof! Heerlijk wandelweer; dus naast de prachtige omgeving extra genieten van de zon. Na afloop een terrasje en nu (helaas) weer thuis. Dit mag van mij wel ieder weekend!

'425888' door noiram '425888' door noiram

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Chocolat!

noiram

Dit is een foto gemaakt tijdens een rondleiding in een piepklein chocoladefabriekje in Ezeree, in de Belgische Ardennen. We waren er een aantal jaren geleden vlak voor Pasen, topdrukte dus! Deze man is de eigenaar en vertelde smakelijk over het choco-vak!

'531549' door JoeyJuffermans '531549' door JoeyJuffermans

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Wandelen langs de...H

JoeyJuffermans

Jalhay (BEL) - De Hoëgne is een rivier in België. De promenade van Pont de Belleheid naar Hockai langs de rivier is populair bij wandelaars en fotografen. Er zijn talloze kleine watervallen en stroomversnellingen.