Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Koninklijk Paleis op de Meir

Antwerpen,
België


Het voormalige koninklijk paleis op de Meir in Antwerpen is na grondige restauratie sinds enkele jaren weer te bezichtigen. Iedere dinsdag t/m vrijdag en zondag is er een rondleiding, die om 14.00 uur begint. Op zaterdag start de rondleiding al om 11 uur. Kaartjes kun je vooraf reserveren bij de Dienst Toerisme aan de Grote Markt 13, vlakbij het fraaie stadhuis.

De complete tour duurt ruim anderhalf uur en geeft interessante uitleg over architectuur en bewoners. De entree bedraagt € 8, 00, inclusief een bonbon van de Chocolate Line. Deze exclusieve chocolatier heeft een luxe zaak gevestigd in de voormalige keuken en hofmaarschalkvertrekken. Lekkerbekken zullen hier zeker wat willen kopen.

Ooit is dit stadspaleis gebouwd voor een Antwerpse ondernemer. In 1811 liet Napoleon het paleis voor zichzelf herinrichten. Vanuit Antwerpen hoopte hij Groot-Brittannië te kunnen veroveren. Een deel van het meubilair, in de Empirestijl, herinnert nog aan de grote kleine keizer die zelf nooit in het paleis gewoond heeft. Voor dat de herinrichting af was zat hij al gevangen op Elba….

De Nederlandse koning Willem I liet een Hollandse salon maken die bijzonder de moeite waard is om uitgebreid te bekijken. Aan het plafond zie je alle provinciewapens van Nederland, België en Luxemburg. Aan de wanden vind je reliëfbeelden van beroemde Nederlanders en Belgen. De Belgische koningen hebben dat niet veranderd. Dus Rembrandt, Piet Heyn, Michiel de Ruyter, Boerhaave en ook de Leidse burgemeester Van der Werf (van het Beleg in 1574) hangen er nog steeds naast Willem van Oranje, prins Maurits, Frederik Hendrik en stadhouder-koning Willem III.

De Belgische koning Leopold II liet een nieuwe vleugel, elektrisch licht, centrale verwarming en doortrek-toiletten aanleggen. Ook de spiegelzaal, die nu gebruikt wordt als feestzaal van een restaurant, is een idee van hem.
Iedereen die van geschiedenis en fraaie paleizen houdt, raad ik zeker een bezoek aan. Fotograferen mag, zolang je maar niet flitst.