Andorra foto's & tips

'407307' door jacomien '407307' door jacomien

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Zwart/wit

jacomien

Zwart/wit en grijs... Bepaald niet kleurrijk was het op dat moment dat we deze berg op en langs reden. Koud en guur bovendien. De kachel aan en laagjes zomerkleren in de auto. Maar zo mooi ondanks.....!

'256481' door nelita '256481' door nelita

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Andorra

nelita

Andorra is een belastingvrij paradijs. De hoofdstad Andorra la Vella wordt dan ook overspoeld door Spanjaarden die hier hun drank en sigaretten inslaan. Andorra zit niet bij de EU, dus officieel zou men bijna niets mee terug mogen nemen, maar aangezien deze kooplustigen een geweldige inkomstenbron vormen, wordt hier heel soepel mee omgegaan, zolang de auto maar niet door zijn vering gaat. Even buiten de bebouwde kom waan je je meteen weer in een echt hooggebergte. De rotsige bergen met hun steile wanden houden hier niet veel groen vast en ook de wind heeft hier grotendeels vrij spel. Hier vindt je vele karakteristieke dorpen waar de tijd lijkt te zijn stilgestaan. Het landje wordt ´s zomers vooral door wandelaars en bergbeklimmers en ´s winters door de wintersporters bezocht. (bron: Vuelta de Iberia). Scan 2003

'393119' door jacomien '393119' door jacomien

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Heel donker

jacomien

heel donkere wolken boven ons hoofd. Maar ook de blauwe lucht is alweer te zien dus het kan nooit lang duren. Een fikse regenbui en gelukkig was het weer over daarna. Na regen komt zonneschijn. Gaat het hier nu ook echt gebeuren?

'214051' door Ingeltje '214051' door Ingeltje

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Llac d'Engolasters

Ingeltje

Andorra staat vooral bekend als vakantieland voor de wintersport. Toch is Andorra ook in de zomermaanden zeer de moeite waard. Het landje bestaat bijna volledig uit groene heuvels en bergen. Deze foto is gemaakt toen we, tegen de avond aan, vanuit Andorra La Vella omhoog zijn gereden richting Escaldes-Engordany. De foto is gemaakt bij Llac d'Engolasters.

'519144' door jacomien '519144' door jacomien

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Wit en stil.

jacomien

We maken met de auto vanuit Spanje een mooie tocht door Andorra en de Pyreneeen richting Frankrijk, Het zou goed en mooi weer moeten zijn, de sneeuw hoort hier niet meer te liggen maar bibberend doen we op een hoge top warme kleren aan en stoppen bij dit uitzicht. De stoeltjes van het ski-gebied hangen er levenloos bij, wintersporters zijn er al lang niet meer maar de sneeuw is er nog steeds. Door de mist is het nog stiller dan het lijkt. Een bijzonder beeld voor de tijd van het jaar. ( mei 2013)

'363158' door DW '363158' door DW

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Andorra la Vella

DW

Op de foto is Andorra la Vella te zien; deze hoofdstad ligt in een dal tussen deze grote bergen. Het inwonersaantal betreft ruim 23.000 inwoners; ongeveer een derde van gehele bevolking van Andorra. Vanwege de ligging in de Pyreneeën is namelijk maar een heel klein deel (zo'n 2%) van het land bewoonbaar.

'248594' door Fransvdg '248594' door Fransvdg

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Superdom

Fransvdg

Het is al weer de nodige jaren geleden. Ik was in een Paasvakantie vanuit Barcelona naar Andorra gegaan. Daar was de winter nog volop zichtbaar. Dat zie je hier ook aan de lange ijspegels die aan de dakgootrand hangen. Tot mijn stomme verbazing besloot een van de bewoners om met een bezem wat grote pegels los te maken....het gevolg was dat die ver daaronder op straat kletterden. Gelukkig werd er niemand geraakt, maar zo'n actie in een winkelstraat vind ik echt SUPERDOM! Voor hetzelfde geld wordt er iemand op straat gespietst......

'407255' door jacomien '407255' door jacomien

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Ijs(koud)water

jacomien

Voorjaar in Andorra maar het was nog heel winters. Kou en sneeuw en ijzige wind. Het smeltwater kwam met grote hoeveelheden de bergen af kletteren. Hier hadden we ons iets anders van voorgesteld, maar desondanks toch een mooie ervaring.

'286344' door Fransvdg '286344' door Fransvdg

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Bevroren water

Fransvdg

IJspegels in de zon vind ik vaak schitterend glimmen en dus een foto waard. Deze foto heb ik gemaakt in Andorra la Vella, de hoofdstad van het mini-landje tussen Frankrijk en Spanje in. (Dit is een gescande dia.)

'207161' door simon1981 '207161' door simon1981

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Andorra

simon1981

Zeer mooi schouwspel bij het uitrijden van Andorra over de Pyrineeen. Boven in de bergen was het heerlijk aangenaam met 30 graden. Toen we door de bergen naar beneden reden de bewolking in ging de tempratuur rap terug naar zo'n 13 graden! Wij zijn onderweg geregeld gestopt om dit soort mooie plaatjes te schieten.

'982167' door ChristaThieme '982167' door ChristaThieme

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Andorra la Vella

ChristaThieme

Uitzicht op Andorra La Vella, de hoofdstad van Andorra met ruim 85.000 inwoners. Het Vorstendom Andorra is een dwergstaat op de grens van Frankrijk en Spanje en ligt in de Pyreneeën. De hoofdstad is Andorra la Vella. Het behoort tot de Catalaanse landen maar is geen lid van de Europese Unie. Ze spreken er Spaans 58%, Catalaans 35% en Frans 7%. En gelukkig voor ons betalen ze met de euro. Het Vorstendom Andorra is eigenlijk de laatste van de Spaanse marken. Die had Karel de Grote opgericht om zijn rijk te beschermen tegen invallen van de islamitische Moren. Karels kleinzoon Karel de Kale gaf het aan de graaf van Urgell. Die gaf het op zijn beurt later weer aan de bisschop van Urgell wiens opvolgers nog steeds staatshoofd zijn van Andorra. In de 13e eeuw was er een oorlog tussen het Vorstendom Andorra en het Graafschap Foix. De vrede werd gesloten in 1278. In 1607 werd een verdrag geregeld waarbij de bisschop van Urgell en de graaf van Foix en hun opvolgers samen over Andorra zouden heersen. Nu is dat nog steeds zo, alleen via veel omwegen is het nu de president van Frankrijk die samen met de bisschop van Urgell Andorra bestuurt. Het uitzichtpunt is langs de weg CS-101, de route naar La Commela de berg op. Alhoewel er in de deze bocht geen parkeerplaats is, is de vluchtstrook breed genoeg om je auto te parkeren. En ondanks dat het geen officieel uitzichtpunt is, wordt daar wel rekening mee gehouden want net voor en na de bocht staan bij de vluchtstrook een afvalbak... toch handig! Info: wikikids

'1075099' door JolKetelaar '1075099' door JolKetelaar

Andorra

Andorra

Mirador Roc del Quer

JolKetelaar

Mirador Roc del Quer Dit is een heel bijzonder uitzichtpunt. Vanaf een plateau, dat uit de berg steekt, heb je een mooi uitzicht op Andorra. Wij zijn zelf niet op vakantie geweest in Andorra, maar reden van Frankrijk naar Spanje, via Andorra. Dit uitzichtpunt ligt aan de doorgaande route, je gaat dan de weg af en via een slingerweg omhoog naar het uitzichtpunt. Het is absoluut de moeite waard, want het neemt niet veel tijd in beslag, maar zo krijg je net iets meer mee van Andorra dan alleen er doorheen rijden. Wij vinden dit uitzichtpunt een aanrader!

'859270' door ChristaThieme '859270' door ChristaThieme

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Vorstendom Andorra

ChristaThieme

Principat d'Andorra oftewel het Vorstendom Andorra is een dwergstaatje tussen Frankrijk en Spanje in, gelegen in de oostelijke Pyreneeën. We waren een paar dagen in zuid Frankrijk en konden het niet laten om even door te rijden naar Andorra. Yeah, weer een land op ons lijstje erbij! De route vanaf Frankrijk vanuit Toulouse is prachtig. Het glooiende landschap maakt langzaam plaats voor de ruige bergen van de Pyreneeën. De kleine kerk 'Sint Johannes de Casseles' is gelegen in het plaatsje Canillo en ligt gemakkelijk te bereiken langs de hoofdweg van Frankrijk naar Andorra la Vella, de hoofdstad van Andorra. Je kan er eenvoudig op de nabijgelegen parkeerplaats je auto kwijt. Het kapelletje is een mooi voorbeeld van Andorese Romaanse architectuur. Het kerkje is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw en heeft de hoogste kerktoren van Andorra. De toren is apart gebouwd van de rest en werd later met steen verbonden aan de kerk. Het interieur herbergt een verrassend mooi altaarstuk uit de Renaissance. Vele toeristen racen er langs zonder te stoppen maar wij vonden het een pareltje om onderweg even te bezichtigen.

'877673' door ChristaThieme '877673' door ChristaThieme

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Wandelparadijs Andorr

ChristaThieme

Als je in Toulouse (Zuid-Frankrijk) prachtig weer hebt, betekent het niet dat het krap 200 km verderop in Andorra het ook mooi weer is! De route vanuit Frankrijk naar het kleine vorstendom is erg mooi. Je ziet de glooiende heuvels ineens veranderen in de bergen .Op het moment dat je de pas overgaat merk je dat het weer ook verandert. Door de ligging van Andorra binnen de Pyreneeën blijven storingen soms langere tijd hangen, wat resulteert in dagenlang grijs en vaak ook regenachtig weer. De zomers zijn vrij nat en het wordt niet snel echt warm. Door de hoge ligging blijven de temperaturen in de zomermaanden vaak onder de twintig graden steken. Ook 's nachts is het niet warm, de temperatuur daalt vrijwel altijd onder de tien graden. Wie een zonvakantie in Andorra wil boeken zal er daarom rekening mee moeten houden dat zomers weer absoluut niet gegarandeerd is. Wel zorgt de gematigde temperatuur ervoor dat het uitstekend wandelweer is. Ook voor andere buitensporten is de zomer een uitstekende periode in Andorra. Andorra is nog redelijk buiten de gebaande paden alhoewel ze het land wel al aardig toeristisch aan het promoten zijn.

'1000463' door ChristaThieme '1000463' door ChristaThieme

AndorraAndorra la Vella

AndorraAndorra la Vella

Verwennerij

ChristaThieme

Beleef het ultieme wellness experience in de beste Spa van Andorra. Tenminste dat laten de infoborden ons geloven. Maar ik heb ook verhalen gehoord dat het een veredeld zwemparadijs is. Het gebouw, la Caldea genaamd, lijkt op een kerk maar is het niet. Jean Michel Ruols is de Franse architect die een idee probeerde vorm te geven. In de vroege ontwerpen werd het ontworpen als een gebouw van steen en hout, geinspireerd door de Romaanse kerken zoals de Meritxell Basilica en de bergen die er omheen liggen. Uiteindelijk werd het een avant-garde constructie met referenties naar mineralen en kristallen. De toren is 80 meter hoog en daarmee is het gebouw de hoogste van de stad. Helaas was het gebouw vanwege een ingrijpende renovatie gesloten toen wij er waren en hebben we er zelf niet kunnen relaxen. En of de architect geslaagd is in zijn streven?... Ik vind het nog steeds uitzien als een kerk. La Caldea maakt gebruik van het water dat uit de thermische bron in Escaldes-Engordany. In het oude Catalaans, betekent het woord “caldea” bron en warm. In de Romeinse tijd, was het woord ‘Calidae’, de naam van de stad Escaldes in Andorra.