Noord Albanië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar Theth via Lake Komani

Noord Albanië,
Albanië


Hoe organiseer je je trip van Valbona naar Theth? Dat was een vraag waar ik lange tijd over heb zitten zwoegen. Immers je kan niet met de auto van Valbona naar Theth. Laat ik uitleggen wat ik precies bedoel.
Voor mij stond de wandeltocht van Valbona naar Theth op nummer 1 op mijn to do lijst. Deze 18 km lange wandeltocht door de Albanese Alpen mocht niet ontbreken. Maar ja hoe ga ik dat organiseren als we een huurauto hebben. Die zou achterblijven bij Lake Koman en hoe komen we daar dan weer terug? De wandeltocht twee keer doen? Nee, geen optie. En met de huurauto naar Theth rijden was ook geen goed idee. Ik las op internet dat je daar beter met een 4x4 kon rijden. En wij hadden een “mini” klasse gereserveerd. Ik kwam er maar niet uit. Ondertussen was ik mijn reis aan het uitstippelen en zag ik een camping aan Lake Shkoder. Daar verhuurden ze ook (geweldige) tenten. En…. ze hadden ook een driedaagse excursie naar Valbona en Theth. De keuze was snel gemaakt. Camping geboekt en de excursie. Deze was perfect georganiseerd. Met een busje naar Lake Koman, dan een drie uur durende schitterende boottocht. Vervolgens opgehaald door een ander busje en naar onze guesthouse in Valbona gereden. Overnachting en de volgende dag met een gids de wandeltocht gemaakt. Door de warmte was het erg zwaar. (35 graden in de schaduw.) Na een schitterende wandeling kwamen we aan in Theth. Perfecte guesthouse. Heerlijk gegeten en de volgende dag, na een wandeling naar de waterval, werden we weer opgehaald met een busje. Drie volle dagen zijn we op pad geweest en we hebben genoten.
Lake Koman is het mooiste meer dat ik ooit gezien heb. De drie uur met de boot vlogen voorbij. Het blauwe water, nagenoeg geen andere boten en zeker geen toeristische activiteiten , kortom echt de moeite waard om deze trip te maken.