Noord Albanië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lepushe, onbekende parel in de Albanese Alpen

Noord Albanië,
Albanië


Lepushe is een klein bergdorpje in het noorden van de Albanese Alpen. Het is een prachtig gebied om te wandelen en nog weinig bezocht door toeristen. Dit heeft twee redenen. De meeste toeristen gaan naar het bekende wandelgebied van Teth en Valbona, daar is via internet wel wat informatie over te vinden en wordt ook door de touroperators aangeboden. Over de omgeving van Lepushe is eigenlijk niets te vinden en hier gaan ook geen excursies naar toe. Verder is Lepushe pas sinds kort bereikbaar over een verharde weg. Tot voor kort stond de weg naar Lepushe bekend als een van de gevaarlijkste wegen van Europa. Maar aangezien Albanie de EU subsidies vooral heeft gebruikt om de wegen te asfalteren ligt er nu een perfect gladde asfaltweg.
De omgeving van Lepushe is echt prachtig en doet niet onder voor het bekende Teth en Valbona, wat hemelsbreed slechts 15 km van Lepushe afligt. Exact aan de andere kant van de bergen.
Als je in Lepushe bent zijn er voldoende wandelmogelijkheden om een of meerdere dagen te wandelen door de bergen. De wandelingen zijn wel een soort van uitgezet maar zonder GPS is de kans dat je verdwaald wel aanwezig, want erg goed uitgezet zijn ze nou ook weer niet. Dus een GPS (op je telefoon) is wel handig als je gaat wandelen. Maar als je deze kleine hindernissen hebt overwonnen kun je er echt prachtig wandelen zonder eigenlijk ook maar een andere toerist tegen te komen. Je wandelt door de ruige bergen, komt langs kleine hutjes waar de locals wonen en geniet van de prachtige uitzichten. Dit is het uitzicht op het dorpje, mooi gelegen aan de voet van de bergen.