Gjirokastra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gjorokastra Castle

Gjirokastra,
Albanië


We wandelen terug van de Ali Pasha brug en de avondschemer valt inmiddels in.
Het avondlicht valt prachtig op de bergen en het kasteel van Gjirokaster.

Het kasteel van Gjirokastra is een van de grootste van de Balkan. Het is gelegen op de heuveltop met uitzicht op de stad, getuige van de geschiedenis van de hele regio door de eeuwen heen. De datum voor de bouw van deze vesting is nog onduidelijk. Volgens archeologen was de plaats bewoond sinds IV-V eeuw.De eerste muren van deze citadel werden echter gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw. Volgens historici kwam de beslissing om deze vesting te bouwen na de val van Hadrianopolis. Enkele rijke families bouwden het kasteel om zich veilig te voelen en zichzelf te beschermen tegen de oorlog. Geleidelijk aan bevolkten vele andere families het.
In 1419 bezette het Ottomaanse Rijk het kasteel en de stad. Wat we vandaag de dag van het kasteel zien dateert uit het begin van de 19e eeuw. Het strekt zich uit over de 1100 meter hoge heuvel, als een gigantisch schip gemaakt van steen. Soldaten gebruikten het kasteel als schuilplaats tijdens het Ottomaanse Rijk. In de periode van Ali Pashe Tepelena werd het kasteel echter gereconstrueerd en uitgebreid in de grootte die het nu is.

Petro Korçari, de bekende meester, regisseerde het werkproces. In die tijd werden 7 torens gebouwd, waarvan sommige 30 meter hoog. Het werk en de materialen waren zeer kwalitatief. Het kasteel is nog in goede staat. Tijdens het communisme bleef het kasteel in de schaduw vanwege het gebruik als gevangenis. De gevangenis maakt nu deel uit van het Museum van het Kasteel, dat een verzameling wapens tijdens WOI en WOII, de gevangenis en een nieuwe pavijon van de geschiedenis van Gjirokastra omvat. (bron:.visit-gjirokastra.com)