Gjirokastra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

ALI BEJ KELCYRA SARAJ

Gjirokastra,
Albanië


We laten Përmet achter ons en rijden richting Gjirokastra. Onderweg zien we opeens de ruïne van een kasteel en dat wekt onze nieuwsgierigheid. Wat zou ik soms eens even in een tijdmachine willen stappen om te beleven hoe het er uitzag in betere tijden. Maar ook nu spreekt het tot mijn verbeelding.

De ruïnes van ali bej Kelcyra castle zijn gelegen aan de rotsachtige kant van Trebeshina Mountain in de ingang van Kelcyra Gorge.
De oprichter van de familie Këlcyra was Theodore uit de familie Muzakaj. De Sarajs werden gebouwd in het midden van de 19e eeuw en zijn een van de grootste complexe gebouwen in Albanië. Het is een prachtig gebouw met acht grote torens van vier verdiepingen elk en een begane grond. Alleen het gebouw heeft een oppervlakte van 3000 m². Verbrand door Grieken in april 1914, zijn deze ruïnes meer dan een eeuw lang nog steeds prachtig gebleven op de helling van de berg Trebeshina. (bron: visit-gjirokastra.com)

Het ligt in Regionaal Natuurpark Zagoria; dit ligt ongeveer 700 meter boven de zeespiegel en wordt begrensd door de berg Lunxheri in het westen en door de berg Dhembeli in het oosten. Zagorie bestaat uit 10 dorpen en is een van de gemeenten van Gjirokaster. Het gebied staat bekend als een uniek ecosysteem van zeldzame dieren zoals de bruine beer en de wilde geit en varkensvlees en een gevarieerde flora.(bron:invest-in-albania.org)