Gjirokastra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gjirokastra , Albanië

Gjirokastra,
Albanië


Gjirokastra, het geboortedorp van de laatste communistische president Enver Hoxha. op de een of andere manier bleef het de betonblokken van het communisme bespaard. Bij aankomst lijkt het alsof je een openluchtmuseum binnenrijdt. Overal staan kleine huisjes, zijn smalle steegjes, kinderkopjes, patio’s met kleine theehoekjes en weelderige bloemenstruiken. En dat terwijl de president die er woonde het communisme verkondigde.
Rijke kooplieden en grootgrondbezitters bouwden in het verleden rondom de oude citadel hoge huizen in de vorm van torens. Gjirokastra bevat enkele opmerkelijke voorbeelden van huizen van dit type, allemaal uit de 17de, 18de en het begin van de 19de eeuw. Ook Enver Hoxha zag in dat zijn geboortestad een nationaal monument was. Na het einde van het communisme, in de chaotische jaren negentig dreigde de stad te verloederen door verwaarlozing van het noodzakelijke onderhoud.
Gelukkig riep de Unesco in 2005 de museumsteden Berat en Gjirokastra uit tot werelderfgoed. Daarna kwamen er fondsen beschikbaar om de meest gezichtsbepalende gebouwen goed te renoveren en te blijven onderhouden. De huizen op de foto zijn hier een voorbeeld van.
Het is een mooie stad die een lang bezoek waard is. We waren hier in 2010.