Berat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tekke of Sheh Hasani Berat

Berat,
Albanië


We blijven nog even in Berat; vanaf ons guesthouse (naast het kasteel) wandelen we naar beneden, richting het dorp. Onderweg komen we deze prachtige gebouwen tegen maar hebben geen idee wat het zijn. Na wat speurwerk ben ik erachter gekomen dat het de Tekke of Sheh Hasani is.
Een Tekke is een gebouw dat speciaal is ontworpen als ontmoeting en gebedsplaats voor het Soefi broederschap, een afscheuring van de Islam ontstaan in de 7de eeuw.

Het werd herbouwd door Ahmet Kurt Pasha in 1782. Het behoort tot de Khalwati Soefi-orde . Het bestaat uit de gebedsruimte met een vierkante plattegrond, een kleine ambiance voor speciale religieuze diensten en een gracieuze portiek voor de ingang van de gebedsruimte. In de gebedsruimte is een mafil in hout gesneden en versierd. Aan de oostkant van de gebedsruimte is de mihrab versierd met stenen stalactieten. De binnenmuren zijn versierd met acht fresco's, waarop woonhuizen, islamitische religieuze gebouwen en landschappen zijn afgebeeld .
De muren onder de fresco's zijn bedekt met gaten die de akoestiek in de gebedsruimte verbeteren. Het plafond van de gebedsruimte is gemaakt van hout en is versierd met schilderijen. Het plafond is gedecoreerd in de barokke stijl die is overgenomen in de islamitische kunst en is bedekt met 14 karaats gouden platen. De binnen versieringen werden uitgevoerd door Meester Dush Barka . Gehecht aan de gebedsruimte is een kamer waarin ooit het mausoleum van Ahmet Kurt Pasha en zijn zoon was. De portiek van de tekke heeft vijf stenen zuilen die afkomstig zijn uit de oude Griekse stad Apollonia . Boven de hoofdingang in de portiek is een inscriptie gewijd aan de waarden van de tekke en aan Ahmet Kurt Pasha. (bron: stringfixer.com)

Helaas zijn wij niet binnen geweest maar het schijnt zeer de moeite waard te zijn.