Berat

Berat is een stad in Centraal-Albanië. De stad telt ongeveer 40.000 inwoners. Het oude centrum is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezienswaardigheden van Berat zijn het kasteel, de Sint-Michaëlkerk, het Sint-Spyridonklooster en de stenen brug Ura e Goricës.

 

Informatie over Berat

Beste foto's & tips van Berat

'513501' door Fransvdg '513501' door Fransvdg

AlbaniëBerat

AlbaniëBerat

Eigenlijk verboden

Fransvdg

Toen ik in 1984 Albanië bezocht, was het nog een stalinistische republiek met Enver Hoxha als partijleider. Wij kunnen ons in 2015 niet voorstellen hoe gehersenspoeld de mensen in Albanië toen leefden. De regering was bang voor vijandelijke aanvallen en liet overal kleine bunkertjes en gevechtskoepeltjes neerzetten. Er kwam een betonnen muur langs de kust voor een eventuele invasie uit zee. En op het terrein van veel fabrieken waren schietbanen voor het personeel. De foto die ik nu laat zien was eigenlijk verboden, want ik geef geen goed beeld van de economische vooruitgang van het land. Om diezelfde reden werden nieuwe Nederlandstalige reisgidsen door de douane afgepakt vanwege soortgelijke foto. En dames, de Libelle werd ook door de douane in beslag genomen als er een BH-reclame in stond. Op dat soort "porno" zaten ze daar niet te wachten.....

'513556' door Fransvdg '513556' door Fransvdg

AlbaniëBerat

AlbaniëBerat

Oud-Berat

Fransvdg

Berat is een stad in Centraal-Albanië. De stad telt ongeveer 40.000 inwoners. Ik bezocht Albanië toen het nog een stalinistische dictatuur was. God en Allah waren er afgeschaft. Alleen het communisme mocht beleden worden. De minaret die je ziet had dus geen betekenis in die tijd. Intussen is geloven er nu weer toegestaan. Het oude centrum van Berat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit is een gescande dia.

'448164' door nikiniki '448164' door nikiniki

AlbaniëBerat

AlbaniëBerat

Avondstraat...Gjiroka

nikiniki

Het stadscentrumpje van het eeuwenoude Gjirokaster. Waar je buiten zit met vriendelijk knikkende oude mannetjes en gezinnen. Waar het massatoerisme nog even uitblijft en waar je 's nachts 'gewoon' een plekje in de kappersstoel kunt krijgen.

Laat kaart zien