Meisje met hartjes-paraplu op Tower Bridge, Londen.

De 10 beste steden van Europa in 2025: waar wil jij heen?

Ben je op zoek naar de ultieme stedentrip in 2025? Volgens consultancygroep Resonance zijn dit de Europese steden die je dit jaar absoluut op je bucketlist moet zetten. En, benieuwd hoe onze eigen hoofdstad Amsterdam scoort?

De ranglijst Europe’s Best Cities 2025 wordt jaarlijks samengesteld vanuit een holistische benadering. In plaats van alleen te focussen op harde data zoals het BNP per capita of het aantal Fortune 500-bedrijven, wordt óók gekeken naar de ervaringen van zowel inwoners als bezoekers, via onlinekanalen zoals Instagram en TripAdvisor. Dit levert een uitgebreider beeld op van wat een stad de beste ter wereld maakt. Er wordt gebruikgemaakt van drie hoofdcategorieën om de kenmerken van elke stad te definiëren: Livability (leefbaarheid), Lovability (aantrekkelijkheid) en Prosperity (welvaart). Maar wat betekenen die precies?

Livability gaat over de kwaliteit van leven voor inwoners én bezoekers: denk aan infrastructuur, veiligheid, openbaar vervoer, groenvoorzieningen en luchtkwaliteit. Lovability meet hoe aantrekkelijk een stad is, op basis van cultuur, erfgoed, sfeer, gastronomie en bezienswaardigheden. Prosperity kijkt naar de economische kracht van een stad: werkgelegenheid, onderwijsniveau, innovatie en groeikansen.

Wij tellen af van 10 naar 1: welke stad staat dit jaar bovenaan als de beste stad van Europa?

10. Stockholm: duurzaam design en Scandinavische flair

De Zweedse hoofdstad Stockholm investeert flink in groene infrastructuur, zoals fietspaden, autoluwe zones en openluchtzwembaden met zout en zoet water, en is een pionier in circulaire economie.

Livability (10): hoge levensstandaard, uitstekende infrastructuur en veel groen.
Lovability (23): focus op design, kunst en een relaxte sfeer.
Prosperity (8): bloeiende tech-sector en innovatieve economie.
Scoort vooral goed op: arbeidsparticipatie (1) en groene ruimte (2).

De Zweedse hoofdstad Stockholm komt nieuw binnen in de top tien dankzij haar toonaangevende aanpak op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De stad investeert flink in groene infrastructuur, zoals fietspaden, autoluwe zones en openluchtzwembaden met zout en zoet water, en is een pionier in circulaire economie. En dat is knap, want Stockholm kent een duizelingwekkende geografie: het stadscentrum is gebouwd op 14 eilanden.

De stad wordt ook geroemd om haar bloeiende tech-sector, waarin start-ups en multinationals samenkomen in hubs als Kista Science City. Cultureel gezien blijft de Stockholm indruk maken met nieuwe musea en een bruisende New Nordic-foodscene die traditionele Zweedse gerechten in een modern jasje steekt.

Zo ontdek je Stockholm als een local: begin je dag met een fika in café Vete-Katten, een geliefde plek voor klassieke gebakjes. Wandel daarna langs de kleurrijke huisjes van Gamla Stan, maar wijk uit naar de minder drukke wijk Södermalm voor vintage winkels en indie boetieks. Huur een kajak om de stad vanaf het water te verkennen en lunch met een broodje garnalen op het eiland Skeppsholmen. In de avond geniet je van livemuziek in Debaser of ga je naar een sauna met uitzicht op het water, zoals Hellasgården, waar locals na de sauna een frisse duik nemen.


9. Praag: sprookjesstad met een creatieve toekomst

Praag weet haar historische charme moeiteloos te combineren met een groeiende creatieve industrie. De Tsjechische hoofdstad heeft geïnvesteerd in creatieve hubs en coworkingruimtes, vooral in de opkomende wijk Holešovice. Tegelijkertijd blijft het historische centrum goed bewaard en geliefd bij bezoekers.

Livability (14): goed bewaard centrum, compact en toegankelijk.
Lovability (7): romantische architectuur, levendige cultuur en betaalbaarheid.
Prosperity (17): opkomende creatieve industrie en groeiende start-upscene.
Scoort vooral goed op: een laag werkloosheidspercentage (1) en bruisend nachtleven (2).

Praag weet haar historische charme moeiteloos te combineren met een groeiende creatieve industrie. De Tsjechische hoofdstad heeft geïnvesteerd in creatieve hubs en coworkingruimtes, vooral in de opkomende wijk Holešovice. Tegelijkertijd blijft het historische centrum goed bewaard en geliefd bij bezoekers. De Praagse Burcht en het barokke Clam-Gallas Paleis werden heropend na jaren van renovaties. Dankzij betaalbare levensstandaarden trekt Praag steeds meer jonge professionals en ondernemers aan.

De stad zet in op culturele festivals en kleinschalige podia om de lokale kunstscene verder te stimuleren. Plaatsen zoals de Čapadlo-oever aan de Vltava rivier zijn openluchtpodia geworden. Náplavka, met zijn voormalige ijsopslagplaatsen verscholen in de keermuren van de rivier, werd herboren als een levendige stedelijke markt en een reeks pop-up bars. Toch kon de stad niet voorkomen dat het drie plaatsen zakte in de lijst van beste steden.

Zo ontdek je Praag als een local: vermijd de drukke Karelsbrug en wandel over de minder bekende Most Legií, met prachtig uitzicht op het kasteel. Ontbijt bij Café Savoy, een lokale favoriet met art nouveau-interieur. Verken de wijk Letná met zijn biergarten en street-art, of bezoek een alternatieve galerie in Holešovice. Sluit je dag af met een lokaal gebrouwen biertje in een verborgen kelderkroeg of ga picknicken in Riegrovy Sady met uitzicht op de zonsondergang over de stad.


8. Wenen: traditie en vooruitgang hand in hand

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen komt nieuw binnen in de top tien beste Europese steden 2025 als een van de meest leefbare steden ter wereld, dankzij een combinatie van uitstekende infrastructuur, sociaal beleid en cultuur.

Livability (6): uitmuntend openbaar vervoer, veel parken en veilige buurten.
Lovability (9): rijke muziektraditie, kunst en klassieke architectuur.
Prosperity (20): stabiele economie en hoge levenskwaliteit.
Scoort vooral goed op: fietsen (1) en cultuur (6).

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen komt nieuw binnen in de top tien als een van de meest leefbare steden van Europa, dankzij een combinatie van uitstekende infrastructuur, sociaal beleid en cultuur. De stad investeert in betaalbare huisvesting en breidt groene zones en autovrije gebieden verder uit. Zo voegt ze jaarlijks tientallen fietspaden toe aan haar 1.650 kilometer lange fietsnetwerk, waaronder de onthulling van de ‘fietssnelweg’ die de binnenstad verbindt met de uitgestrekte groene ruimten van het 22e district.

Tegelijkertijd zet Wenen in op innovatieve kunst- en cultuurprojecten in het MuseumsQuartier en creatieve broedplaatsen in voormalige industriële panden. Er is enorm geïnvesteerd in cultuur, van het uitgebreid gerenoveerde Wien Museum, tot het gloednieuwe House of Strauss museum, gewijd aan de vier componisten van de familie Strauss.

Zo ontdek je Wenen als een local: start je ochtend met een melange en een stuk apfelstrudel in Café Jelinek, waar locals hun krant lezen. Wandel daarna over de Naschmarkt en proef lokale delicatessen. Bezoek het MuseumsQuartier, maar sla de grote musea over en ontdek kleine tentoonstellingen of lezingen. Huur een fiets om langs de Donau te rijden of relax in het Augartenpark. Sluit je dag af met een glas natuurwijn in een van de hippe wijnbars in de wijk Neubau.

Lees ook: Dit zijn de 10 beste wereldsteden in 2025


7. Amsterdam: innovatie tussen de grachten

Onze eigen hoofdstd Amsterdam behoudt haar aantrekkingskracht als creatieve en innovatieve stad, die blijft investeren in duurzame mobiliteit met een steeds groter netwerk van fietspaden en elektrische deelvervoeropties.

Livability (7): fietsvriendelijke infrastructuur, veel groen en compacte opzet.
Lovability (8): iconische grachten, bruisend nachtleven en culturele diversiteit.
Prosperity (4): bloeiende tech-sector en sterke internationale positie.
Scoort vooral goed op: ondernemersklimaat (5) en musea (7).

Onze eigen hoofdstd Amsterdam behoudt haar aantrekkingskracht als creatieve en innovatieve stad, die blijft investeren in duurzame mobiliteit met een steeds groter netwerk van fietspaden en elektrische deelvervoeropties. Daardoor stegen we zelfs een plekje in de ranglijsten. Creatieve hubs als de NDSM-werf trekken kunstenaars en start-ups, terwijl voormalige havengebieden veranderen in levendige woon- en werkwijken. Amsterdam zet bovendien sterk in op cultuur en diversiteit, met nieuwe festivals en culturele centra die de stad steeds opnieuw uitvinden.

Resonance staat bovendien stil bij het 750-jarig bestaan van de stad dit jaar: ‘Geen kleinigheidje!’ In augustus bruisen de grachten tijdens SAIL Amsterdam, het beroemde nautische festival waar prachtige schepen te zien zijn in de iconische waterwegen van de stad.

Zo ontdek je Amsterdam als een local: begin je dag met een koffie bij Back to Black aan de Weteringstraat. Fiets naar het Westerpark voor een ochtendwandeling en bezoek de markten van de Jordaan. Lunch met een broodje haring van een kraam aan de Albert Cuypmarkt en verken de minder toeristische Oostelijke Eilanden. In de avond ga je borrelen bij Bar Bukowski of woon je een optreden bij in Paradiso, het beroemde poppodium in een oude kerk.


6. Madrid: modernisering met behoud van traditie

Madrid weet haar traditionele charme te combineren met een groeiend profiel als innovatieve en inclusieve stad, al levert het dit jaar één plekje in in de ranglijst. Recentelijk zijn verschillende wijken opgeknapt met meer groen, autoluwe straten en nieuwe culturele centra.

Livability (5): grote parken, vriendelijke sfeer en goed openbaar vervoer.
Lovability (5): levendige pleinen, tapasbars en culturele evenementen.
Prosperity (7): sterke economische groei en investeringen in innovatie.
Scoort vooral goed op: restaurants (1) en Google Trends (3).

Madrid weet haar traditionele charme te combineren met een groeiend profiel als innovatieve en inclusieve stad, al levert het dit jaar één plekje in in de ranglijst. Recentelijk zijn verschillende wijken opgeknapt met meer groen, autoluwe straten en nieuwe culturele centra.

De duurzaamheidsmissie van de Spaanse hoofdstad komt duidelijk naar voren in het nieuwe Santander Park, een voormalige golfbaan die nu open is gesteld voor burgers en bezoekers. Een stedelijk bosnetwerk van 76 kilometer met bijna een half miljoen nieuwe bomen zal de bestaande bosmassa’s van de stad met elkaar verbinden en braakliggende terreinen tussen wegen en gebouwen hergebruiken.

Madrid investeert ook in creatieve industrieën en tech-start-ups, waardoor de stad aantrekkelijker wordt voor jonge professionals. De stad gaat ook all-in op haar toch al formidabele cultuurfocus, van onlangs geopende lokale indie bioscopen zoals Cines Embajadores tot de verbluffende onthulling in 2023 van de Royal Collections Gallery, beschouwd als het belangrijkste museum van het land in decennia. Tegelijkertijd blijft de stad vasthouden aan haar identiteit met markten, pleinen en evenementen die de lokale cultuur in ere houden.

Zo ontdek je Madrid als een local: ontbijt met churros bij Chocolatería San Ginés, een favoriet van generaties Madrilenen. Wandel door de wijk Lavapiés met zijn street art en wereldkeuken. Zoek schaduw in het park El Retiro en huur een roeiboot op het meertje. Bezoek kunstgalerieën in Malasaña en koop vintage kleding in Chueca. Sluit je avond af met cava en pintxos in Mercado de San Miguel, gevolgd door livemuziek in een kleine flamencobar.


5. Rome: eeuwige stad met nieuwe energie

'Er zijn maar weinig steden die de westerse geschiedenis zo bewandelen als Rome', aldus Resonance. De stad combineert eeuwenoude historie met nieuwe stedelijke initiatieven. Rome investeert in het behoud van archeologische sites, zoals een gerenoveerde Trevifontein, maar zet ook in op duurzame mobiliteit en vernieuwde publieke ruimten, zoals de Largo di Torre Argentina site - de plaats waar Julius Caesar werd vermoord.

Livability (4): levendige wijken, veel pleinen en parken.
Lovability (3): eeuwenoud erfgoed, Italiaanse keuken en levendige cultuur.
Prosperity (36): toerisme als economische motor en groeiende creatieve sector.
Scoort vooral goed op: restaurants (1) en Tripadvisor reviews (2).

Hoewel de Italaanse hoofdstad dit jaar één plekje moest inleveren, zijn er ‘maar weinig steden die de westerse geschiedenis zo bewandelen als Rome’, aldus Resonance. De stad combineert eeuwenoude historie met nieuwe stedelijke initiatieven. Rome investeert in het behoud van archeologische sites, zoals een gerenoveerde Trevifontein, maar zet ook in op duurzame mobiliteit en vernieuwde publieke ruimten, zoals de Largo di Torre Argentina site – de plaats waar Julius Caesar werd vermoord.

Met de herontwikkeling van oude markthallen en meer aandacht voor lokale producenten krijgt Rome een hedendaags gezicht. Culturele evenementen en tijdelijke kunstinstallaties zorgen dat het erfgoed een modern podium krijgt, wat zeker met het 2025 Jubileum geen dag te vroeg komt.

Zo ontdek je Rome als een local: ontbijt met cornetto en cappuccino aan de bar van een buurtcafé. Wandel vroeg naar de Aventijn-heuvel om door het beroemde sleutelgat te kijken en geniet van het uitzicht. Lunch bij Roscioli, een klassieker onder Romeinen. Ontdek street-art in de wijk Ostiense en drink een aperitivo in Testaccio. In de avond dineer je met pizza bianca op een pleintje in Trastevere en sluit je af met een ijsje van Gelateria del Teatro.


4. Barcelona: pionier in duurzame stadsontwikkeling

Barcelona blijft haar reputatie als creatieve hotspot behouden, met internationale kunsttentoonstellingen en festivals. En het grote nieuws is natuurlijk dat Gaudí's beroemde kerk, de Sagrada Familia, na bijna anderhalve eeuw bijna klaar is.

Livability (3): voetgangersvriendelijke superblocks, strand en stad gecombineerd.
Lovability (4): iconische architectuur, tapas en bruisend straatleven.
Prosperity (12): sterke toeristische sector en creatieve industrie.
Scoort vooral goed op: restaurants (1) en een bruisend nachtleven (2).

Barcelona klimt van de zevende naar de vierde plaats. De Spaanse stad onderscheidt zich met innovatieve stadsprojecten zoals de superblocks, die autoverkeer weren om ruimte te geven aan voetgangers en groen. De stad blijft investeren in duurzaamheid en inclusiviteit, met initiatieven op het gebied van circulaire economie en herontwikkeling van verwaarloosde wijken.

Tegelijkertijd blijft Barcelona haar reputatie als creatieve hotspot behouden, met internationale kunsttentoonstellingen en festivals. En het grote nieuws is natuurlijk dat Gaudí’s beroemde kerk, de Sagrada Familia, na bijna anderhalve eeuw bijna klaar is.

Zo ontdek je Barcelona als een local: ontbijt met pan con tomate en een cortado bij Granja Viader. Wandel door de wijk Gràcia met zijn bohemian sfeer en pleintjes. Ga lunchen bij La Paradeta, waar je zelf je verse vis uitkiest. Ontsnap aan de drukte in de Bunkers del Carmel voor een panoramisch uitzicht. In de avond drink je vermout in El Poble-sec en woon je een intiem concert bij in een oude kapel, zoals Sala Apolo.


3. Berlijn: vrijheid en innovatie verenigd

Berlijns culturele landschap groeit met initiatieven die street-art, elektronische muziek en hedendaagse kunst samenbrengen. Tegelijkertijd zet de stad in op inclusieve stadsontwikkeling en betaalbare huisvesting om haar diverse karakter te behouden.

Livability (8): veel groen, diverse wijken en sterke culturele infrastructuur.
Lovability (6): alternatieve cultuur, street art en rijke historie.
Prosperity (3): bloeiende start-upscene en technologische innovatie.
Scoort vooral goed op: ondernemersklimaat (3) en cultuur (4).

Berlijn behoudt de derde plek en blijft een magneet voor creatievelingen, dankzij haar open mentaliteit en de onthulling van de ene gedurfde ontwikkeling na de andere. Het meest in het oog springend is het Reethaus, een spectaculair rieten dak van 40 voet hoog, vlakbij de rivier de Spree. Deze radicale locatie huisvest een bunkerachtige uitvoeringsruimte en verankert de opkomende Flussbad-campus, die later dit jaar een hotel en clubhuis zal omvatten en het culturele landschap van de stad opnieuw zal definiëren.

Berlijns culturele landschap groeit met initiatieven die street-art, elektronische muziek en hedendaagse kunst samenbrengen. Tegelijkertijd zet de stad in op inclusieve stadsontwikkeling en betaalbare huisvesting om haar diverse karakter te behouden.

Zo ontdek je Berlijn als een local: begin je dag met ontbijt in een bakkerij in Kreuzberg. Wandel langs de East Side Gallery en ontdek street art in RAW-Gelände. Lunch bij Markthalle Neun met lokale producten. Ontspan in het Mauerpark met livemuziek en karaoke. Dineer met een currywurst bij een lokale Imbiss en sluit af met een drankje in een Berghain-spinoffclub in Friedrichshain.


2. Parijs: erfgoedstad met een moderne twist

Parijs blijft innoveren terwijl ze haar iconische karakter behoudt. De stad heeft grote investeringen gedaan in vergroening, met nieuwe parken en autovrije zones langs de Seine. Culturele instellingen worden vernieuwd, zoals het Grand Palais en de heropening van de Notre Dame. En er is meer aandacht voor opkomende kunstenaars via alternatieve galeries.

Livability (1): goed openbaar vervoer, veel parken en compacte stad.
Lovability (1): iconische bezienswaardigheden, gastronomie en haute couture.
Prosperity (2): internationale hub voor kunst, mode en zaken.
Scoort vooral goed op: restaurants (1) en bezienswaardigheden (1).

De Franse hoofdstad blijft stevig in het zadel op de tweede plek. ‘Met een half decennium en miljarden aan investeringen die volop te zien waren tijdens de recente, zeer succesvolle Olympische Zomerspelen, heeft Parijs voetgangers, fietsers en buitenleven gecodificeerd zoals nergens anders op de planeet’, meent Resonance.

Parijs blijft innoveren terwijl ze haar iconische karakter behoudt. De stad heeft grote investeringen gedaan in vergroening, met nieuwe parken en autovrije zones langs de Seine. Culturele instellingen worden vernieuwd, zoals het Grand Palais en de heropening van de Notre Dame. En er is meer aandacht voor opkomende kunstenaars via alternatieve galeries.

Parijs versterkt ook haar positie als mode- en kunsthoofdstad met nieuwe evenementen en creatieve hubs in opkomende wijken. Bovendien kent de stad meer dan 120 Michelin-sterrenrestaurants – een dichtheid die de culinaire uitmuntendheid van de stad weerspiegelt. Ook zijn er in de afgelopen drie jaar zijn er minstens 25 nieuwe vijfsterrenhotels geopend.

Zo ontdek je Parijs als een local: haal een verse baguette en kaas bij een buurtboulanger en picknick op de Buttes-Chaumont. Wandel door de wijk Canal Saint-Martin met zijn hippe boetieks. Lunch bij Marché des Enfants Rouges, de oudste overdekte markt van Parijs. Bezoek een onafhankelijke boekwinkel in de Marais en drink een glas natuurlijke wijn bij een wijnbar in Belleville. Eindig je avond met jazz in een kleine kelderclub aan de Rive Gauche.


1. Londen: cultureel powerhouse en economische motor

'Hoe kan misschien wel de meest begeerde stad ter wereld nog aantrekkelijker worden gemaakt?', vraagt Resonance zich af. Het antwoord ligt in unieke culturele en sportevenementen die de groei in overnachtingen en bezoekersbestedingen stimuleren en duurzaam toerisme bevorderen, terwijl ze ondertussen gebruik maakt van wereldberoemde troeven, zoals theater, muziek, musea en historische monumenten. Londen voert dan ook niet verrassend net als eerdere jaren de ranglijst van beste Europese steden aan.

Livability (2): uitgebreide infrastructuur, veilige buurten en veel groen.
Lovability (2): musea, theater, muziek en iconische wijken.
Prosperity (1): economische powerhouse en internationale aantrekkingskracht.
Scoort vooral goed op: opleidingsniveau (1) en nachtleven (1).

‘Hoe kan misschien wel de meest begeerde stad ter wereld nog aantrekkelijker worden gemaakt?’, vraagt Resonance zich af. Het antwoord ligt in unieke culturele en sportevenementen die de groei in overnachtingen en bezoekersbestedingen stimuleren en duurzaam toerisme bevorderen, terwijl ze ondertussen gebruik maakt van wereldberoemde troeven, zoals theater, muziek, musea en historische monumenten. Londen voert dan ook niet verrassend net als eerdere jaren de ranglijst aan.

De Britse hoofdstad breidt haar openbaar vervoer verder uit met projecten zoals de Elizabeth Line en zet in op nieuwe culturele districten, waaronder East Bank in Stratford. Londen blijft een economische krachtpatser met een concentratie van internationale bedrijven en een bloeiende creatieve industrie. Tegelijkertijd blijft de stad zich inzetten voor inclusieve stadsontwikkeling en publieke kunstprojecten.

Zo ontdek je Londen als een local: start met ontbijt in een café in Stoke Newington. Bezoek de bloemenmarkt op Columbia Road en wandel door de alternatieve straatjes van Shoreditch. Lunch met een curry op Brick Lane en ontdek street art in Hackney. Ontsnap aan de drukte in de Hampstead Heath met een duik in de zwemvijvers. Sluit je dag af met een pint in een historische pub in Clerkenwell en een optreden in een kleine jazzclub in Soho.

Ook interessant: Londen buiten de ring: 7 wijken die je wilt leren kennen


Plan je stedentrip in 2025

Of je nu kiest voor de historie van Rome, de creativiteit van Berlijn of de grandeur van Londen: deze tien steden zijn stuk voor stuk unieke bestemmingen. Welke Europese topstad zet jij dit jaar op je reislijst?


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

7 Responses

  1. Nico de Mie schreef:

    Heel mooi en interessant overzicht. Praag, Wenen en Stockholm zou ik nog graag bezoeken. De andere steden zijn mij bekend. Ik mis eigenlijk nog Kopenhagen en Krakau. Dank voor de mooie beschrijvingen.

    1. Vellah Bogle schreef:

      Leuk om te horen, Nico! Kopenhagen staat op plek 14 en Krakau op plek 29. Ik hoop dat je Praag, Stockholm en Wenen nog eens met eigen ogen kunt gaan bewonderen! 😊

  2. Teus schreef:

    En waar zijn Budapest, Istanbul of Lissabon.

    1. Vellah Bogle schreef:

      Die hebben dus niet de top 10 gehaald binnen de standaarden die Resonance gebruikt. 😊 Lissabon staat op plek 11, dus valt net buiten de boot. Budapest staat op plek 17 en Instanbul op 23.

  3. Frank schreef:

    Mis Valencia, enige jaren geleden bezocht ik deze stad en vond het een heel mooie stad, vooral het Park Turia en de moderne architectuur van Calatrava, heel bijzonder, ook de oude stad heel aantrekkelijk. Denk daar eens aan bij een volgende opsomming.

    1. Vellah Bogle schreef:

      Hi Frank, zoals we toch duidelijk stellen, maken wij de opsomming niet maar is dit het resultaat van een uitgebreid onderzoek waarbij meerdere bronnen zijn geraadpleegd. Uiteraard vindt de een de ene stad mooier dan de andere, daarom heeft Resonance veel verschillende factoren meegewogen om tot een zo objectief mogelijke lijst te komen. Valencia staat in deze lijst op plek 24.

  4. Ronn schreef:

    Toevallig net dit jaar voor het eerst naar Stockholm geweest en het was heerlijk (wel duur). Terecht in de top 10 wat mij betreft. De enige stad in deze top 10 waar ik nog niet ben geweest, is Madrid. Die gaat dus nog op de shortlist.

    Persoonlijk verrast dat Londen, Amsterdam, Rome en Parijs zo enorm hoog staan. Het zijn toffe steden, maar zou ik niet onder mijn eigen favorieten scharen. Ik vind ze daarvoor te groot, te druk en te toeristisch. Moet er wel bij vermelden dat het alweer jaren geleden was sinds ik ze voor het laatst bezocht heb (met uitzondering van Amsterdam, daar kom ik minstens eens per jaar), dus wie weet zijn ze inmiddels flink verbeterd.

    Van de grote hoofdsteden zou ik zelf in ieder geval Berlijn en Praag hoger ingedeeld hebben. Zeker Berlijn heeft als grootste voordeel dat het minder toeristisch aanvoelt en relatief goedkoop is voor een westerse metropool. Geen buitenlandse stad waar ik zo vaak ben geweest (teller staat inmiddels op 7).

    Verder had ik gehoopt dat Ljubljana en Valencia in de top 10 zouden staan. Valencia ben ik net van terug en beviel me enorm goed, met een compacte binnenstad, groene infrastructuur, veel cultuur en historie. Het wist me beter te bekoren dan Barcelona en Sevilla. Ljubljana was een grote verrassing voor mij vorig jaar. Het voelt niet persé aan als een grote hoofdstad en voor mij is dat al snel een voordeel. Veel groen, veel culturele activiteit op straat en een fijne infrastructuur langs het water.

    Iets zegt mij dat in deze lijst de economische aspecten en het vestigingsklimaat zwaarder wegen, iets waar je als toerist toch een stuk minder bewust mee bezig zou zijn. Aan de andere kant: veel van de steden in deze top 10 staan er om bekend dat ze onbetaalbaar zijn om te wonen, dus dat spreekt dit weer tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Verrassend: deze stad wordt het meest bezocht door toeristen

Dit zijn de 15 veiligste landen voor reizigers in 2025

De 7 leukste stedentrips met de trein in 2025