Zuid en Centraal Hoogland Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

My Lai

Zuid en Centraal Hoogland Vietnam,
Vietnam


Een bijzonder plaats om te bezoeken tijdens een rondreis door Vietnam is My Lai. Deze plaats is vooral bekend vanwege het feit dat Amerikaanse soldaten hier op 16 maart 1968 een waar bloedbad aanrichten. Amerikaanse soldaten vielen het dorp binnen omdat de Vietcong zich in het dorp zou schuilhouden en er geen vrouwen en kinderen meer aanwezig zouden zijn. Het omgekeerde bleek het geval. Vietcong werd er niet aangetroffen, wel veel vrouwen en kinderen.

In de overtuiging dat de Vietcong zich schuil hield is het dorp begonnen de soldaten te schieten op alles wat bewoog en hielden daar pas mee op toen vrijwel alle dorpelingen dood waren. Slechts elf bewoners overleefden de aanval. Bij de restanten van de platgebrande huizen staan nu herdenk tekens met de namen van de bewoners van het huis die die dag omkwamen.

Bijzonder was nog dat bij aankomst gemeld werd dat ik een Nederlands gesproken film over My Lai kon bekijken. Het bleek te gaan om een oude aflevering van KRO's Reporter waarin Fons van der Poel met een Amerikaanse veteraan die als helikopterpiloot bij het bloedbad aanwezig was terugging naar het dorp.