Hué

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Van stress naar rust

Hué,
Vietnam


Helaas is ons niet altijd de tijd gegund om een land helemaal 'op't gemak' te ontdekken. Daarom boekten we een binnenlandse vlucht van Hanoi naar Hué.
Ruim op tijd zoeken we ons een taxi om ons vanuit Hanoi centrum naar de luchthaven te brengen. Die chauffeur heeft blijkbaar helaas zijn rijbewijs gekregen bij een pakje boter ofzo, want hij komt niet tot over de 20km per uur, wat daar evengoed levensgevaarlijk is op de 'snelweg'. Wanneer we duidelijk maken dat het wel wat sneller mag voor ons, wij hebben tenslotte een vlucht te halen, doet hij steeds meer en meer alsof die ons niet begrijpt. Na enige tijd begin ik er serieus zenuwachtig van te worden. Hij lijkt steeds trager te gaan rijden en ik zie de tijd wegtikken.
Op een bepaald moment zet die de wagen aan de kant en eist al een eerste som geld vooraleer hij verder rijdt. Hetgeen hij vraagt, is een serieus bedrag. We kennen de prijs om naar de luchthaven te reizen en hij vraagt nu het dubbele ervan en we zijn nog maar op de helft. Hij weet ook dat wij onze vlucht missen wanneer we de discussie laten aanslepen. Ik bereik op een bepaald moment een kookpunt (of eerder een extreem gevoel van machteloosheid), dat ik het ventje bij zijn kraag pak en kei-hard schreeuw: 'Bring us to the fucking airport, NOW!!!'
Ik denk dat die daarvan wat geschrokken is, want hij besluit dan toch aan z'n slakkentempo verder te rijden. Ik schrok eerlijk gezegd ook wat van mezelf.
Aangekomen bij de luchthaven, hebben we welgeteld nog 10 min voor de vlucht vertrekt. Dat gaan we dus niet meer halen. De chauffeur probeert ons nog een belachelijk bedrag afhandig te maken. De politie moet erbij komen om het in de kiem te smoren. Die politie zorgt ervoor dat wij het 'normale' bedrag betalen en de taxi chauffeur druipt af.

Nu als 2 kiekens zonder kop die luchthaven in rennen. En je gelooft het niet: onze vlucht heeft een uur vertraging en wij kunnen gewoon mee. What are the chances?

In Hué aangekomen, kunnen we in een bootje op de 'Perfume River' even bekomen van al deze hectiek. Wat was me dat.