Hoi An

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Thung Chai

Hoi An,
Vietnam


In Hoi An huren we fietsen en genieten van de prachtige omgeving. We rijden richting het strand An Bang,het mooiste strand van Hoi An waar het heerlijk is om even te genieten van een verfrissende duik. Op het strand zien we deze manden liggen en niet veel later gaat een lokale visser er het water mee op.

De Thung Chai, oftewel ‘mandboot’ (of basket boat), zijn terug te traceren naar het Franse koloniale tijdperk. De Fransen in Vietnam begonnen met verschillende belastingen, inclusief een belasting op het bezit van boten. De meeste van de arme Vietnamese vissers die voor hun levensonderhoud afhankelijk waren van boten, konden het zich niet veroorloven om de belastingen te betalen, dus bedachten ze een nieuw type boot: de Thung Chai.

Geweven van bamboe maakte ze een kleine ronde boot. De vissers die ze bouwden, zeiden dat dit helemaal geen boten waren, maar manden en daarom niet konden worden belast. Hun plan werkte en sindsdien zijn deze koepelvormige boten een kenmerk van het landschap van centraal Vietnam en liggen ze verspreid over stranden en meer recentelijk vervoeren ze toeristen van A naar B.

Net buiten Hoi An vind je het Bay Mau Coconut Forest. Dit kokosbos is voor vele generaties uit het dorp Cam Thanh Village een belangrijke plek.De meest populaire activiteit in Cam Thanh Village is een boottocht maken met een traditionele mandboot door het kokosbos. Tijdens deze boottocht kun je het ecologische systeem verkennen, met veel vogels en vissen die in dit bos wonen. Leer meer over het dagelijks leven van de vissers en de boeren en je kunt zelfs deelnemen om op een traditionele manier te vissen. Daarnaast leer je wat handwerk maken van palmbladeren tijdens de boottocht. (bron: localvietnam.nl)