Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Welkom bij een begrafenisritueel

Ho Chi Minh stad (Saigon),
Vietnam


We maken een fietstour door Saigon, om kennis te maken met alle facetten van het dagelijks leven. We bezoeken een markt waar speciale geneesmiddelen worden verkocht, zoals slang in alcohol, we laten onze bloeddruk meten (alles prima in orde), bezoeken een Chinese tempel en we komen terecht bij een uitvaartcentrum, waar we van harte welkom zijn. De meeste Vietnamezen begraven hun doden volgens Chinese traditie.

Yarden schrijft hierover:
'Chinezen geloven dat de mens twee zielen heeft. De hun-ziel, de spirituele ziel keert kort na het overlijden terug naar de plaats van voor de geboorte: het westelijke paradijs. De tweede ziel, de po-ziel, is met het lichaam verbonden en blijft na de dood nog een tijd in het lichaam. Om te voorkomen dat de po-ziel het lichaam te snel verlaat, sluit men lichaamsopeningen van de dode af met stukjes jade. Zolang het lichaam nog niet gekist is, kan een mes op het lichaam ook de ziel beletten te vluchten. Offers en grafgiften moeten het de ziel mogelijk maken in vrede afscheid te nemen, zodat hij de nabestaanden niet zal komen lastig vallen."
"Tijdens de rituelen voorafgaand aan de begrafenis, op de dag van de uitvaart zelf en tijdens de rituelen daarna, verbranden de nabestaanden grote hoeveelheden namaakgeld. Dat 'geestengeld' is symbool voor de rijkdom die men de dode in de andere wereld toewenst. Verschillende papieren nagemaakte voorwerpen worden verbrand, zoals kleding, een horloge, mobiele telefoon, zelfs een televisie, meubels of een huis. Ook gelukbrengende symbolen worden verbrand, zoals lotusbloemen van papier. De verbranding transformeert de materie tot geestelijke goederen zodat de geest van alle gemakken wordt voorzien."
Je ziet dat een jongetje bezig is met het verbranden van geld voor zijn overleden oma.
Familieleden en anderen kunnen op een tafel hun giften voor de overledene neerleggen.
Gelukkig heb ik wat mooie wierook gekocht die ik kan geven.