Can Tho

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In het gelid....

Can Tho,
Vietnam


De Cao Dai-tempel is de grootste bezienswaardigheid van de regio Tay Ninh in het zuiden van Vietnam. De naam Cao Dai betekent 'Hoog paleis".
Deze religieuze beweging werd in 1926 gesticht door Ngo Van Chieu en het is een uniek geloof dat voortkomt uit de traditionele Vietnamese mengvorm van diverse godsdiensten. De aanhangers geloven dat alle godsdiensten van de wereld een deel van de waarheid bevatten en al deze deeltjes van de universele waarheid hier bijeen zijn gebracht. Diverse heiligen en goden van verschillende godsdiensten zijn overgenomen. Vooral elementen uit het confucianisme, boeddhisme en taoïsme zijn sterk vertegenwoordigd.
In deze tempel zijn zowel boeddhistische als ook katholieke elementen te herkennen. Boven de ingang hangt een afbeelding van het alziende oog, de tempel heeft een gewelfd blauw plafond met gouden sterren en de pilaren zijn geschilderd is felle kleuren en rijkelijk versierd met draken.

We zijn net op tijd aanwezig om een dienst bij te wonen en mogen hiervoor plaatsnemen op het balkon aan de achterzijde. We zien alle gelovigen, in het wit gekleed, plaatsnemen op de grond. Op het moment dat de hoogwaardigheidsbekleders (in het blauw, rood en geel gekleed) worden aangekondigd, staat iedereen op en stelt zich netjes op in rijen. Deemoedig buigt men het hoofd....