Word jij happy van de Happy Road in Vietnam? image
REDACTIE

Word jij happy van de Happy Road in Vietnam?

In het uiterste noorden van Vietnam ligt een weg die het antwoord vormt op de vraag waar je in dit populaire vakantieland nog écht weg van de massa kunt komen. Door de karstbergen en authentieke inheemse dorpen van de provincie Ha Giang slingert de Happy Road, die wij de mooiste roadtrip van Zuidoost-Azië durven te noemen. Dit zijn de tips van schrijver Mark Mackintosh en fotograaf Tim Bilman. 

Hit the road

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Ha Giang – en met zekerheid een van de hoogtepunten van je reis door Vietnam – is een roadtrip over de QL4C, de Happy Road, en zijn zijwegen. De circa 350 kilometer lange route voert door een spectaculair landschap van karstbergen, ravijnen en afgelegen bergdorpen van etnische minderheden. Absolute vrijheid heb je op een motorfiets – ga zelf achter het stuur of neem plaats achterop bij een bestuurder. Je reis begint en eindigt in de provinciestad Ha Giang, een loop die je in 3 dagen kunt afleggen maar waar je eigenlijk 5 dagen voor moet nemen. Wij kunnen de diensten van QT Motorbikes and Tours aanbevelen.

Sla een zijweg in (Foto: Tim Bilman)

Bezoek de traditionele weverij van Mrs. Mai

Het slaperige dorpje Hop Tien staat bekend om zijn traditionele weefkunst. Lokale beroemdheid Mrs. Vang Thi Mai, runt er een weverij, waar je met eigen ogen kunt zien hoe van hennepvezels stoffen wordt gemaakt, en ze verkoopt in een winkeltje kleurrijke tassen, kleding en doeken. Perfecte souvenirs voor het thuisfront. Het verhaal erachter is bijzonder: Mrs. Mai zette de weverij op om werk te verschaffen aan honderden vrouwen die gered zijn uit de klauwen van mensensmokkelaars.

Ontmoet mevrouw Mai (Foto: Tim Bilman)

Ga wandelen

Door het berglandschap van Ha Giang liggen kriskras zandweggetjes die afgelegen dorpen verbinden, langs beeldschone akkers en puntige rotsen. Een hike door dit landschap is een onvergetelijke manier om het lokale leven in je op te nemen. Bijvoorbeeld in de omgeving van het plaatsje Dong Van, waar trails van uiteenlopende moeilijkheidsgraad liggen. Aanbevolen Engels sprekende gids: Sunny, tel. +84 (0)364 466766 of (0)364 466766. Dagprijs inclusief eten en drinken: € 40 voor 1 persoon, € 60 voor twee.

Het echte dorpsleven (Foto: Tom Bilman)

Verdiep je in de etnische cultuur

In Ha Giang kun je kennismaken met maar liefst 23 etnische minderheden, onder wie de Hmong, Dao, Tay en Nung. In tegenstelling tot andere delen van Vietnam, zijn zij nog niet verpest door de komst van massatoerisme. Een leuke kennismaking met hun cultuur is een bezoek aan een weekmarkt, bijvoorbeeld in Quan Ba, Yen Minh of Dong Van (op zondag). 

Het lokale leven (Foto: Tim Bilman)

Bezoek het opiumpaleis

In de afgelegen Sa Phin-vallei ligt een complex dat uit een kung fu-film lijkt te zijn weggegrist: het voormalige paleis van de koning van het Hmong volk. De monarchie, die bakken met geld verdiende aan de opiumhandel, werd opgeheven in 1962. Het paleis, in Chinese Qing Dynastie-stijl, is opengesteld voor het publiek en is een interessante pitstop tijdens je roadtrip over de Happy Road.
 

Wij durven de Happy Road de mooiste roadtrip van Zuidoost-Azië te noemen. Voor meer bijzondere roadtrips, kun je inspiratie opdoen in ons boek: 50 onvergetelijke roadtripsBekijk hieronder alvast wat er in ons roadtrip boek staat.