Dubai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het oude, echte Dubai

Dubai,
Verenigde Arabische Emiraten


Ja, ook het hypermoderne en decadente Dubai kent een oude stadskern, heerlijk smoezelig en vol chaos. Dit gedeelte heet Bastakia en is gesitueerd aan de Khor Dubai ofwel Dubai Creek, de rivier waaraan de stad ooit begonnen is met groot worden.

Je kunt je af laten zetten met de taxi bij het Dubai Museum, een klein doch met zorg aangekleed museum over de geschiedenis van de stad, gevestigd in een oud zandkleurig fort. Kost vrijwel niets en is absoluut de moeite waard om even een bezoek aan te brengen. Vervolgens wandel je verder tussen afgebladderde flatgebouwen in aardetinten, vergeelde reclameborden boven rommelige winkeltjes, overal claxonnerende auto’s en een krioelende mensenmassa op de stoepen. Hier veel minder luxe auto’s met geblindeerde ramen, geen ultramoderne hoogbouw, geen Arabieren in traditioneel gewaad. Ook nauwelijks toeristen. Dit is het stuk stad waar de handel plaatsvindt, net als in vroeger tijden het geval was. Smoezelig, chaotisch en bovenal écht.

Met een abra (een watertaxi in de vorm van een oude houten boot) laat je je voor nog geen euro het water over varen, zij aan zij met de locals – en voor dat geld waai je dus even lekker uit, aanschouw je de bedrijvigheid aan de kades vanaf het water en zie je de hoge torens van dat andere Dubai glinsteren in de verte.

Je kunt nog een bezoekje brengen aan de Gold Souq (winkel na winkel vol glinsterend goud, een tikje smakeloos maar naar het schijnt nergens ter wereld zo goedkoop) en de Spice Souq (lekker ruiken en proeven, alles is te verkrijgen).

Tot slot is het leuk om een stuk langs de kade te lopen alwaar vele werklui goederen van schepen aan het afladen zijn – als het geen koelkasten en airco’s waren zou je je met gemak ver terug in de tijd kunnen wanen. Echt ongelooflijk dat dit stukje Dubai zich in dezelfde stad bevindt als het ultrachique Burj Al Arab, het meest luxe hotel ter wereld.
Een aanrader om even te ontsnappen aan alle rijkdom en weelde!