Dubai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met de metro in Dubai is geen straf

Dubai,
Verenigde Arabische Emiraten


Wij logeren vlakbij de Mall of the Emirates (met de indoor skihelling) waar ook een metrostation is.
Het metrosysteem bestaat uit drie lijnen waarop onbemande metrotreinen rijden: rood (2009), groen(2011) en paars (2020)
De metro wordt vooral gebruikt door mensen die in Dubai wonen en werken, maar toeristen nemen steeds vaker de metro als alternatief voor taxi’s en huurauto’s. Een erg druk metrostation is die van de Dubai Mall. Vooral op donderdag- en vrijdagavond maken duizenden mensen van de metro gebruik om de Dubai Mall en Burj Khalifa te bezoeken.

Wij nemen de rode lijn en stappen later over op de groene, die naar Oud Dubai gaat. Oud Dubai is gesticht in 1900 door Iraanse handelaren in parels en textiel. Zij gaven de wijk aan Dubai Creek de naam Al Bastakiya, naar de provincie waar ze vandaan kwamen: Bastak in Zuid-Perzië. Na de eerste wereldoorlog deden zij veel aan de ontwikkeling van de handel. Als dank daarvoor verkregen zij bij de onafhankelijkheid in 1971 het staatsburgerschap wat vele privileges inhoudt. De wijk is helemaal opgeknapt; er zijn musea, het lijkt een openluchtmuseum.

Het openbaar vervoer in Dubai werkt met zogenaamde NOL kaarten. Dit systeem is te vergelijken met de Nederlandse OV-chipkaarten. Voor toeristen zijn er de rode kaartjes, de zogenaamde NOL Red Tickets. De kaart zelf kost AED. 2,00 om aan te schaffen plus de ritprijs die afhankelijk is van de afstand of het aantal zones dat je aflegt. Als je een paar ritten op een dag maakt kan het handig zijn om een dagkaart te gebruiken. Deze kost 14+2 AED voor de standaard treinzones.
De treinen rijden vanaf 6 uur 's morgens, maar op vrijdag vanaf 10 uur.