Turkse Riviera

'312550' door vaboza '312550' door vaboza

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Het amfitheater van..

vaboza

In de buurt van Side, wat op zich al een prachtig oud dorp is, staat dit mooie oude amfitheater. Nog niet zolang geleden was dit ook nog in gebruik als theater. Van buiten is het wel heel bijzonder aangezien je van de buitenkant niets van de ronde vorm terug ziet. De voorkant van het gebouw is recht en vierkant, de ronding ligt verder tegen een berg. Dus het is een mooie verrassing als je binnen komt lopen.

'167384' door indi '167384' door indi

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Gouden licht

indi

Groot openen! Deze foto is genomen vanaf onze ronddobberende zeilboot tijdens de laatste periode van de zonsondergang: het licht valt nog net door een kloof op het water en verlicht de uitlopers van de stad Fethye sprookjesachtig. Let op de bovenkant van de minaret (links naast de mast van het schip) die nog mooie aangelicht wordt.

'458590' door walterstoffers '458590' door walterstoffers

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Delta Dalyan

walterstoffers

Het plaatsje Dalyan ligt aan een rivier. Deze rivier stroomt via een prachtige delta met een overvloed aan flora en fauna naar zee. Op de plaats waar de rivier de zee in stroomt, ligt het 6 kilometer lange Iztuzu beach. Dit vrijwel ongerepte 5 sterren strand is te verdelen in een tweetal stukken. Het laatste gedeelte is bekend onder naam Turtle beach. Hier leggen jaarlijks duizenden Caretta schildpadden hun eieren. Iztuzu Beach is ongetwijfeld een van de fraaiste ongerepte stranden van Turkije en gelieft bij zonaanbidders, natuurliefhebbers en wandelaars.

'279037' door fotofreak '279037' door fotofreak

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Spinnen

fotofreak

De laatste jaren wordt deze manier van spinnen alleen nog gedaan voor de toeristen. Deze foto is genomen bij een tapijtknoperij, waar je meestal 'verplicht' naar toe moet omdat het bij de rondreis hoort. Ik vind dit geen straf want ik vind het ongelooflijk wat die vrouwen aan werk verzetten. Je moet er toch niet aan denken om uren per dag met een tapijt bezig te zijn?

'416248' door corriedewinter '416248' door corriedewinter

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Langs de Lycische...k

corriedewinter

Turkije is een verrassend land voor mij. Natuurlijk zijn er de bekende badplaatsen die ook hun charme hebben, maar als je meer wilt ontdekken, neem dan eens de Lycische kustweg, zeg maar van Antalya naar Marmaris. Je ziet kleine dorpen, waar je een hapje kunt eten in het enige café, je kunt stoppen bij een stil zandstrandje (die zijn er echt) en je kunt het Marmarelasteel bezoeken, in Marmaris. Eigenlijk zou je overal wel kunnen stoppen om het uitzicht in je op te nemen.

'491443' door photofreak '491443' door photofreak

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Rotsgraven

photofreak

De antieke stad Myra was een van de steden van de Lycische stedenbond en dateert uit de 5e eeuw v.Chr.. De in steile rotswanden uitgehouwen graven zijn het symbool van de stad geworden. Sommige graven zijn in de vorm van een huis en bevatten meerdere kamers. De overledene werd op een stenen podium geplaatst en omringd door haar/zijn geliefde bezittingen, sieraden, kleding en voedsel. De rots-tombes bevatten reliëfs waarop het beroep van de overledene afgebeeld wordt. Ben je in de buurt van Myra, dan zeker een bezoek brengen want er is zoveel te zien: de Sint Nicolaas kerk dichtbij, het theater en deze rotsgraven.

'462023' door corriedewinter '462023' door corriedewinter

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Turkse pizza

corriedewinter

Na de film is het leuk om nog iets te gaan eten. Daarom is mijn laatste bijdrage aan het thema film het klaarmaken van ‘lahmacun’. Dit gerecht is bij ons beter bekend als Turkse pizza. In een klein restaurantje aan de Turkse kust maakt deze vriendelijke mevrouw al jaren samen met haar man de lahmacun. Het recept: 500 gram bloem, 25 gram margarine, 20 gram verse gist, 2 theelepels zout, 55 ml warm water, 55 ml melk, 1 theelepel suiker. Doe alles in een kom en meng net zolang tot je een mooie bol hebt gekregen. Bedek het deeg (met theedoek) en laat het 30 minuten rijzen. Mevrouw heeft al kleine bolletjes van het deeg gemaakt en één bolletje uitgerold op een vlakke plaat met een lange stok. Als vulling gebruikt ze hier fijngehakte groenten en ze strooit er later kaas over. Dan gaat de plaat, die haar man nog wat met olie insmeert, op het vuur achter haar. Ze wappert met karton om het vuur op te stoken en in vijf minuten is de pizza klaar. Leuke film over een Turkse pizzabezorger: https://www.youtube.com/watch?v=YdGAJ9gx-pE

'344730' door semmy036 '344730' door semmy036

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Verzonken stad van...

semmy036

Dit is het haventje van ?ca?iz, in de buurt van Kas, tussen Fethyie en Antalya. Een prachtige route leidt je vanaf Demre naar dit oorspronkelijk kleine vissersdorpje. Nu vooral een bescheiden toeristenplaatsje. Van hieruit kun je de verzonken stad van Kekova gaan zien. Glasbodemboten te over. In oktober waren we met twee andere gasten de enigen op het water.

'459063' door walterstoffers '459063' door walterstoffers

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Herbie

walterstoffers

Bij het wandelen rond mijn hotel in Dalyan kwam ik deze volkswagen tegen, aan de begroeiing te zien stond hij er al een tijdje. Hij doet mij denken aan Herbie de Disney film over een volkswagen. en zijn vijf delen. The Love Bug (1968), Herbie Rides,Again (1974), Herbie Goes to Monte Carlo (1977), Herbie Goes Bananas (1980),Herbie: Fully Loaded (2005)

'487038' door jysta '487038' door jysta

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Apollo tempel

jysta

Zoals als eerder gezegd: de zonsondergangen bij de Apollo tempel in Side moesten de moeite waard zijn. Dus op tijd naar de bewuste plek en....we hadden geluk. Het zag er prachtig uit met de tempel op de voorgrond. En zie hier.....mijn 100ste foto!!!

'487351' door jysta '487351' door jysta

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Manavgat waterval

jysta

Tijdens een rondrit door het achterland van Side, kom je o.a. langs het plaatsje Manavgat en de waterval met dezelfde naam. De Manavgat waterval is bekend om zijn behoorlijke breedte (60 mtr.). Het is een leuke plek voor een korte wandeling. Echter ga wel in voorseizoen als je water wil zien stromen, in de zomer is het door de droogte een klein stroompje geworden.

'175195' door indi '175195' door indi

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Mystiek

indi

Nog een foto genomen van de zeilboot waarmee ik langs de Turkse kusten en baaien heb gevaren: de stad Fethye smorgens heel vroeg in een sprookjesachtig licht. Mooi zijn enkele minaretten en koepels van de stad te zien die in een soort ochtendnevel gehuld zijn. Het roeibootje rechts maakt het plaatje compleet!

'483220' door YvanderWeijden '483220' door YvanderWeijden

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Hoezo gecamoufleerd

YvanderWeijden

Vanuit Alanya maakten we een jeepsafari. De tocht gaat door Turkse dorpjes en het Taurusgebergte. Een bezoek aan de plaatselijke moskee zit vaak ook in het programma. We maken een lunchstop midden in de prachtige natuur, waar we deze kameleon ineens tegenkomen, bij onzichtbaar in het groen. Ik had ook geen idee dat ze daar voorkwamen, maar toch, een bijzonder geval van toeval.

'486668' door jysta '486668' door jysta

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Zonlicht,

jysta

In Side staat vlakbij de zee de Apollo tempel. De zonsondergang zou daar erg mooi zijn. Tja, wat doe je dan?? Terwijl we wachten op de zonsondergang( foto volgt!!) keek ik achterom naar de bij de tempel behorende opgravingen en zag dat die helemaal oranje kleurden van de laag staande zon. Het was een prachtig gezicht.

'460186' door PeggyvE '460186' door PeggyvE

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Lycische grafcompleze

PeggyvE

Myra is een antieke stad en is heel interessant m.b.t. 3 bezienswaardigheden: Lycische grafcomplexen Romeins amfitheater Sint-Nikolaaskerk De foto betreft de Lychische grafcomplexen en deze zijn uitgehouwen in de rotsen. De doden werden er verticaal in begraven. Dan zijn ze dichter bij de hemel. Op het terrein vindt men ook een van de kleinste amfitheaters van Turkije. Sint Nicolaas was in de vierde eeuw na Christus bisschop van Myra.

'504003' door Cobinho '504003' door Cobinho

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Mooi in verval

Cobinho

Op één van de laatste dagen van onze zeilbootcruise langs de Turkse Rivièra leggen we aan bij een schiereiland waar Phaselis ligt. Phaselis (een oud-Griekse stad in de Turkse provincie Antalya) is een toeristische trekpleister waar zowel ruïnes te vinden zijn als ook strand. De ruïnes (o.a. een brede hoofdstraat, twee badhuizen, een theater en een aquaduct) worden bezocht door toeristen, maar ook door Turkse dagjesmensen. De stranden, aan de beide randen van het schiereiland, worden voornamelijk bezocht door Turkse toeristen en dagjesmensen. Ik ben klaar met mijn bezichtiging en slenter langzaam terug naar de steiger aan het strand, waar ons motorbootje ons zal oppikken. Er staat een enorme rij en ondanks mijn Engelse roots, voel ik er weinig voor om mee te gaan doen aan één van onze nationale volkssporten `queueing up.’ Ik besluit om het rustige deel van het strand te gaan bekijken. Wat een tegenstelling met het deel waar ik zo-even vandaan kom. Het is er rustig en mijn oog valt op een klein vissersbootje. Het zal nooit meer uitvaren, maar het heeft een prachtig plekje gekregen voor haar `oude dag’.

'487468' door jysta '487468' door jysta

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Tempel!!

jysta

Zo'n 20 km. ten noorden van Manavgat ligt een 2000 jaar oude stad, die de tand des tijds redelijk goed heeft doorstaan. Middels een plattegrond kun je een mooie wandeling maken door de stad. Op een aantal plekken is de toestand van de gebouwen van toen behoorlijk aangetast. Op de foto een voormalige tempel die nu wordt "bewoond" door een boom. Wel mooi om te zien hoe de natuur het dan weer overneemt van de beschaving.

'491622' door photofreak '491622' door photofreak

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Taurusgebergte

photofreak

Waar we ook reden, overal hadden we wel zicht op het prachtige Taurusgebergte. De foto heb ik genomen toen we zelf ook hoog in de bergen reden. Wat een heerlijk uitzicht, dit is puur genieten.

'507169' door Cobinho '507169' door Cobinho

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Groen aquaduct

Cobinho

Phaselis is een oud-Griekse stad in de Turkse provincie Antalya, enkele kilometers ten zuiden van Kemer. Phaselis ligt in een baai en aan beide kanten is er strand. De meeste ruïnes van Phaselis dateren uit de Romeinse tijd. Behalve de ligging tussen stranden, liggen de ruïnes in een zeer mooie en vooral groene omgeving. Hier bevinden zich onder andere Romeinse baden, een marmeren poort en een aquaduct. Het aquaduct dat de stad met een bron op het landinwaarts gelegen plateau verbond, is nog gedeeltelijk te zien. Ik kan geen genoeg krijgen van ruïnes in een groene omgeving… getuige mijn oudere opnames. Een aquaduct is een brug voor een waterloop of waterleiding, waarbij andere verkeersstromen onder het water door worden geleid. Ruim voor het begin van de jaartelling werden aquaducten al gebruikt als belangrijk onderdeel van irrigatiesystemen. Bekend zijn ook de grote Romeinse aquaducten (aqua=water, ducere=leiden), die grote steden van drinkwater voorzagen. In Rome worden enkele Romeinse aquaducten zelfs vandaag de dag nog voor dit doel gebruikt. De arcaden, een reeks bogen, die algemeen als aquaduct zelf worden afgeschilderd, mogen niet met het eigenlijke aquaduct worden verward. Deze spaarbogen, soms in verscheidene rijen boven elkaar, werden samen met tunnels geconstrueerd om de doorstroming van het water te garanderen over onregelmatig terrein. De bogen vormden een cruciaal punt voor de stabiliteit van het aquaduct: de steunberen mochten bijvoorbeeld niet in het midden van een boog eronder worden geplaatst, anders zou het bouwwerk instorten. (bron: Wikipedia)

'458111' door Cobinho '458111' door Cobinho

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Vuur!

Cobinho

Kaptein, de Torenwacht volgt al een tijdje lang een schip dat recht op ons komt afvaren. Het is een onbekend schip en vaart alsnog zonder vlag. Het lijkt verdacht veel op een actie van de kapers die de laatste maanden actief zijn in deze wateren. Andere schepen en zelfs dorpen zijn niet veilig voor ze! Wat moeten we doen kaptein? Torenwacht, waarschuw allereerst onze kasteelheer en raad hem aan om de soldaten gereed te maken voor eventuele actie. Ga daarna naar de kanonnier. Laat hem met het kanon een waarschuwingsschot afvuren. Iets voor de boeg van het schip… Kanon is de verzamelnaam voor een aantal stukken geschut dat een projectiel in een nagenoeg rechte baan op het doel afschiet. Geschut van dit type wordt ook wel vlakbaangeschut genoemd (in tegenstelling tot krombaangeschut of worpgeschut, dat projectielen over hindernissen heen kan schieten). (bron: Wikipedia) Bij verder googlen kwam ik er achter dat er vele plaatsen een mogelijkheid is om een kanon af te schieten. Veelal wordt dit aangeboden in een soort van bedrijfsuitje of als workshop gegeven. Wellicht iets om een keertje in het echt (euh, met losse flodders dan) te ervaren…

'267276' door saschaschulten '267276' door saschaschulten

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

De koningsgraven in..

saschaschulten

De koningsgraven in Dalyan zijn uitgehakt in de rotsen.Het hoogste grootste graf is van de koning, de kleinere van de kinderen van de koning en de linker iets hoger dan de kinderen is van de echtgenote.

'182075' door rvankrimpen '182075' door rvankrimpen

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Gouden bergen

rvankrimpen

Gouden bergen, iets wat men altijd al heeft beloofd..:-) Nee grapje, dit is afgelopen winter nabij Kemer, Turkije. Zomers snikheet, nu bitter koud. Voor slechts heel even viel het nog vroege zonlicht op de besneeuwde bergtoppen. De door mij gehanteerde camera had zo z'n beperkingen maar dit is en blijft voor mij een prachtig moment.

'168926' door indi '168926' door indi

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Blauw panorama

indi

Panorame: groot openen! Prachtige verlopende blauwtinten ontstaan als de zon bijna onder is in een van de idu=yllische baaien aan de kusten van Turkije. Elke avond zulk schouwspel tijdens een zeilvakantie! Lekker wijntje drinken aan boord, wat turkse hapjes en wegmijmeren... goed vol te houden dacht ik zo.

'344733' door semmy036 '344733' door semmy036

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Het fort van Karekoy,

semmy036

Karekoy Het fort van Karekoy, bij de verzonken stad van Kekova. Bij dit fort staan de Lycische tomben tot aan de waterkant. Prachtig helder water aan deze schitterende lagoon. Met de glasbodemboot kun je de verzonken stad verkennen. De moeite waard. Te bereiken via een panoramische route vanuit Demre: oppassen voor de geitenkudde.