Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boven water komen

Turkse Riviera,
Turkije


Jaren geleden zagen Eefje en ik een reisprogramma over een zeilbootcruise, langs de zuidkust van Turkije. We waren meteen enthousiast en wilden dit zelf ook een keertje gaan meemaken.
Jaren later was het dan zover. 8 dagen op het water... relaxen (zonnen, zwemmen en snorkelen), diverse excursies/uitstapjes, elke dag vers bereid eten en slapen op het dek. We hadden we helemaal zin an! Het was inderdaad heerlijk. We genoten van het leven op water en keken onze ogen uit. Op één van de stops waren we wat aan het zwemmen en aan het snorkelen. Ineens diep onder ons zag we een grotere schaduw. Onze nieuwsgierigheid was geprikkeld. Het bleek een grote schildpad te zijn. Het bleek, achteraf, niet de enige keer te zijn dat we een schildpad zagen. Dit was een bonus, want hier had ik absoluut niet op gerekend! Op vorige snorkeltochtjes (Brazilië, Egypte, Kaapverdië, Thailand,) was ik altijd op zoek om een schildpad te spotten. Nooit slaagde ik in mijn opzet en toen ik het niet verwachtte...

De schildpad die in Zuid-Turkije in de zee leeft is de Caretta caretta of de Onechte karetschildpad. De Onechte karetschildpad is een beschermde diersoort en de stranden waar eieren worden gelegd zijn beschermde stranden. Vooral het Iztuzu strand bij Dalyan is het best beschermde strand van Turkije. (http://www.turkijeweb.info/schildpadden)
Het schild wordt ongeveer een meter lang, en het dier kan dan bijna 150 kilogram wegen. Er zijn echter nog veel grotere exemplaren aangetroffen tot wel 500 kilo. De onechte karetschildpad lijkt op de soepschildpad, maar heeft een dikkere kop en het schild en de poten zijn bruin tot oranje en de nettekening op de kop ontbreekt meestal. Ook het schild van de soepschildpad loopt veel schuiner af en is gladder aan de bovenzijde. Het voedsel bestaat uit slakken, kreeftachtigen, vissen en ook wel planten uit de zeebodem. De habitat bestaat uit wat ondiepere delen van de zee, meestal bij koraalriffen. De schildpad dient op het land met ontzag benaderd te worden; een beet kan ernstige verwondingen veroorzaken, hoewel hij onder water niet snel bijt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Karetschildpad)