Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De weg op #1

Oost Anatolie,
Turkije


Puinhoop op de E90, vrachtwagen kantelt en verliest lading. Als ik aan kom rijden is het net gebeurd.

Op de weg van Nusaybin naar Cizre is weinig verkeer, wat vrachtverkeer vooral. De weg loopt parallel aan de Turks-Syrische grens (2km rechterhand). Mede omdat er geen grensovergangen zijn in dit stuk, is het er rustig en verlaten. Pas bij Cizre waar het overgaat in de Turks-Iraakse grens wordt het anders, onrustiger, drukker.

Wat is er gebeurt? Enkele kilometers verder op de andere baan ligt ook een vrachtwagen dwars op de weg, deze zie ik later. Enkele truckers vonden daar een plek om over te steken om via onze baan verder te rijden. Onze vrachtwagen kreeg dus een tegenligger en maakte van schrik een vreemde manoeuvre.
De spookrijder is toen met veel omhaal omgekeerd en teruggereden. Ik stond erbij en keek ernaar. Dwazen. Anarchie op de weg.

Het duurt een uur voordat ik verder kan rijden. De geul tussen de banen durf ik niet aan met de huurauto. Rechtsom zijn we met vereende handen de weg vrij gaan maken: een volle lading marmeren tegels aan de kant gegooid. Eindelijk verder na enkele kilometers zie ik die andere vrachtwagen liggen op de andere baan. Nog steeds nergens ANWB of politie te zien.

Rijden in Turkije is prima te doen. Maar extra voorzichtigheid is geboden.