Lycische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dodenstad

Lycische kust,
Turkije


Myra (dicht bij het hedendaagse stadje Demre) is een klein dorpje ten zuidwesten van Antalya in de zuidwestelijke kuststreek van Lycië in Turkije. Aanvankelijk lag Myra aan de kust, maar door de modder van de Myrosrivier ligt het nu 5 km landinwaarts

Naast de ruïnes van de Lycische en Romeinse stad, de Acropolis op het Demre-plateau, het Romeinse theater en de Romeinse baden, zijn er twee Lycische dodensteden (rotsengraven). Deze zijn uitgehakt in de verticale zijde van de kliffen in Myra. De graven zijn veelal uitgehakt in de vorm van het vooraanzicht van een tempel met pilaren. Echter sommige graven hebben de vorm van een huis, met meerdere kamers. De overledene werd op een stenen podium geplaatst en omringd door haar/zijn geliefde bezittingen, sieraden, kleding en voedsel. De rotsgraven bevatten reliëfs waarop het beroep van de overledene is afgebeeld.

Een dodenstad, ofwel een necropolis of necropool (van het Griekse woord nekropolis dat letterlijk betekent "stad van de doden" of "dodenstad") is een grote begraafplaats. Het woord necropolis wordt vooral gebruikt voor begraafplaatsen vlak bij het centrum in oude beschavingen, zo had elke Romeinse stad een necropolis buiten haar muren liggen. (bron: Wikipedia)