Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kedi in Istanbul

Istanbul,
Turkije



De documentaire Kedi (kat) over de katten van Istanbul is een regelrechte hit. Het is ook geweldig om te zien hoe de katten het leven in de stad en zijn inwoners beïnvloeden. Zo is er een kat die het aan de stok heeft met een rat. Deze bescherming wordt door de restauranthouder rijkelijk beloond met voedsel en onderdak.De beelden in de film zijn op het niveau van de katten gemaakt door een camera op een afstand bestuurbare auto te monteren.

Dit kattenhotel met bewoners zag ik bij het hippodroom, vroeger de renbaan van het oude Constantinopel. Nu is er een groot plein met in de wijk eromheen vele winkels en restaurants. Het lukte prima om de katten op ooghoogte te fotograferen. De dieren zijn heel vriendelijk en niet schuw.

Maar waarom worden de katten zo verwend door moslims? Heel eenvoudig: de profeet Mohammed hield van katten. Een voorbeeld: de profeet wilde op een dag gaan bidden, maar zijn lievelingskat Muezza lag op de mouw van zijn mantel te slapen. Hij vond het zielig om zijn kat te storen, en besloot daarop zijn mouw af te knippen. Ook dronk hij van hetzelfde water als de kat en liet hem vaak op zijn schoot liggen wanneer hij tot de gelovigen sprak.

Je hoeft geen brokjes mee te nemen als je gaat wandelen, want de katten krijgen meer dan genoeg, zoals hier te zien is..

De documentaire van Ceyda Torun is vanaf nu in 32 zalen te zien. Geweldig!