Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

"Kijken, kijken, niet kopen!" Afdingen doe je zo!

Istanbul,
Turkije


De Grand Bazaar. Voor iedereen die in Istanbul geweest is klinkt de tekst uit de titel bekend in de oren. Feilloos worden we er uitgepikt. De Hollanders. Van alle buitenlanders hebben ze ons toch het minst graag in hun winkeltje. Wij gaan tenslotte minder snel over tot aankoop dan de gemiddelde Engelsman of Amerikaan.

Een Indoor circus is wat het is. In de Grand Bazaar kun je allerlei Turkse producten kopen, van kruiden tot aan Turkse mozaïek lampen, prachtig servies en niet te vergeten de gigantische waterpijpen. Uiteraard word dit alles tegen een veel te hoge prijs aangeboden. Ik heb inmiddels twee weken doorgebracht in Istanbul en de bazaar en heb de kunst
van het afdingen aardig goed onder de knie gekregen. Bij deze een handleiding voor afdingen van producten die ik zelf vaak toepas.


[b]A.[/b] Bedenk van tevoren wat je maximaal aan het product wilt uitgeven. Wees streng voor jezelf en laat je niet van de wijs brengen.

[b]B.[/b] Wees nonchalant en een tikkeltje ongeïnteresseerd alsof je het product niet nodig hebt en de verkoper het je aangepraat heeft. Hij heeft op die manier het idee dat hij zoveel mogelijk uit de kast moet halen om je te overtuigen om het product te kopen.

[b]C.[/b] Producten eerst met gematigde interesse oppakken en bestuderen, vervolgens weer terugleggen en wanneer je de prijs van de verkoper heb gehoord gewoon weglopen. Hij zal je terugroepen en de prijs laten zakken

[b]D.[/b]Maak in geen geval een overhaaste beslissing. Ook niet als een van je familieleden je pusht om je te haasten.

[b]E.[/b] Altijd blijven lachen en vriendelijk zijn, de verkoper gaat jou echt geen korting geven als je onaardig doet.

[b]F.[/b] Oefening baart kunst. Het zal de eerste paar keer nog wat onwennig zijn om af te dingen maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt is de markt groot genoeg om spullen te kopen.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben, als je het eenmaal onder de knie hebt is het erg leuk als het keer op keer lukt!

Mochten jullie nog suggesties/tips hebben dan hoor ik dat graag.