Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

A Sweet Souvenir, dé Lokumwinkel van Istanbul

Istanbul,
Turkije


Zoetekauwen, snoepliefhebbers en mensen die graag een eetbaar souvenir in een leuk doosje meenemen: opgelet!

In Istanbul is er veel lekkers te krijgen, zowel op gebied van zoetigheid als hartigheid (heerlijke kruiden). Ga je voor zoet, breng dan een bezoekje aan Ali Muhiddin Haci Bekir. Dit is de oudste lokum (Turks fruit) winkel van Istanbul, opgericht in 1777. Het verhaal gaat dat de toenmalige Sultan zat van was harde snoepjes, en schreeuwde om iets anders, iets zachts. Ali Muhiddin voelde zich geroepen en de lokum was geboren.

Sterk verhaal of niet, het snoepgoed dat deze oude winkel verkoopt, wordt door veel mensen gezien als het beste in de stad. Je kan er naar hartenlust proeven, maar mocht je twijfelen: er is een mooie assorti-doos beschikbaar met verschillende smaken (ong €15). En laat de doos zelf nou zo leuk zijn dat je deze graag als souvenir mee naar huis neemt! Wij liepen er mee onder onze arm door de bazaar, waar we door een winkelier lachend werden aangesproken: ‘Lokum, turkish delight?’ We lieten de doos zien. ‘That’s the best! Wanna try mine? Second best!’

Er zijn in Istanbul verschillende vestigingen. Ik ben bij de vestiging in de wijk Eminönü geweest, waar je de winkel aan de Hamidiye Caddesi, nr 83, kan vinden. Als je vanaf het Topkapi paleis richting de Yeni Cami (Nieuwe Moskee) loopt over de ‘hoofdstraten’ en niet langs het water, kom je er automatisch langs.
Mocht dit trouwens teveel lijken op verkapte reclame (niet de bedoeling natuurlijk), in dezelfde straat zijn een aantal andere lokumwinkels met een heerlijk zoet assortiment :).

Eet smakelijk!