Zon, zee en zeilen langs de Turkse kusten image
D-Reporter

Zon, zee en zeilen langs de Turkse kusten

Laat je rondzeilen op een Turkse gület door een eigen kapitein en zijn bemanning, in het zuidelijke gebied van de Egeïsche zee. Vaar langs de mooiste stille baaien. Alles mag en niets moet. Ga naar waar de wind je brengt… en word verliefd op Turkije.

Ronddobberen op zee, zwemmen, zeilen, relaxen, snorkelen… what do you want more? Wij weten nog wel een paar dingen: wakker worden en de dag beginnen met een duik. Slenteren door kleine authentieke dorpjes en badplaatsjes. Wie droomt hier nou niet van?
In de haven van Bodrum begint de zeilcruise en als je de volgende ochtend wakker wordt, val je van de ene verbazing in de andere. Ten eerste staat er een heerlijk ontbijt voor je klaar en is de boot ten anker gegaan in een prachtige blauwe baai.
Als de zeilen weer worden gehesen en de Halil Aga op volle kracht vooruit glijdt, is het alleen maar puur genieten. Je komt langs blauwe baaien met rotsige strandjes omringd door pijnbomen en olijfbomen. Staar 12 meter diep in het mooie heldere blauwe water en vergeet de tijd!
De Halil Aga is een van de vier schepen van SWS Travel. De hut is basic en klein, maar de service is perfect. ’s Zomers kan je zelfs buiten op het dek slapen, onder een prachtige sterrenhemel.


Foto door: alu.reisreporter.nl

De kapitein en bemanning
De kapitein houdt van contact met zijn gasten en zal, samen met zijn vierkoppige bemanning, ervoor zorgen dat je de tijd van je leven hebt. Ze leggen je helemaal in de watten: van het serveren van lekkere koude drankjes tot het opmaken van je bed, je kunt alles aan hen overlaten. Daarnaast worden er complete driegangendiners op tafel getoverd door de kok. En wat voor diners! Je geniet bijvoorbeeld van verse zeebaars met limoen van de grill, net gevangen octopus, heerlijk gegrilde groentes met munt, citroen en knoflook en natuurlijk typisch Turkse hapjes.

Betoverend Bodrum
De thuisbasis van SWS Travel is Bodrum. In de Marina van Bodrum is het een drukte van jewelste aan bemanningsleden die gülets op- en aflopen. Elk jaar, tijdens de traditionele Bodrum regatta, strijden de gulets tegen elkaar. Het is dan het einde van het seizoen en in de winter werken de bemanningsleden aan het onderhoud van hun boten.
In de gezellige straatjes van de oude stad kan je fijn shoppen in leuke boetiekjes. Je kan er ook heerlijk uit eten, als je kan kiezen tussen alle leuke restaurantjes die er zijn. Waar je zeker even wat van de kaart moet proberen, is bij U?rak, Seaman House. Dit is een van de hotspots in Bodrum en behoort tot een van de kapiteins van SWS Travel. Het is wel even zoeken, want het ligt in een bijna onvindbare achterafsteeg, maar het is het zoeken zeker waard.


Foto door: REvanSlooten.reisreporter.nl

Kleine dorpen
Çökertime is een dorpje in een stille baai waar de boot aanlegt om een nachtje bij te tanken. Als je dan toch even tijd hebt, neem dan vooral een kijkje bij ‘Gelin Dostlar’ van moeder en dochter Aytemiz. Waan je in het echte Ottomaanse Rijk en koop handgemaakte kleden en andere zelfgemaakte spullen in de bijbehorende souvenirshop.
Ook interessant om te bezoeken is Bozalan. Een oud Turks plaatsje dat iets verderop in de bergen ligt. De bevolking leeft hier van de landbouw en de verkoop van Turkse kleden, de zogenaamde ‘kilims’.

Coaching en yoga op zee
Er is meer mogelijk aan boord. Zo kan je je inschrijven voor ‘coaching on the sea’. Een week vol interessante gesprekken, ontspanning en meditatie met coach Aad Dekker. Hervind je vrijheid en authenticiteit op het water. Het uitzicht is een week die garant staat voor nieuwe inzichten, zelfkennis, mooie gesprekken en ontspanning! Van ‘Cobra’ tot ‘Neerwaartse hond’ en van ‘Krijger’ via de ‘Boomhouding’ tot totale ontspanning. Aan boord kan je genieten van yogalessen gegeven door Myrna van Kenemade. Iedereen die houdt van natuur, vrijheid en yoga in de buitenlucht, kan bij SWS Sailing


Foto door: RAETRIPS.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.