Centraal Anatolië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leeuwenpoort van Hattusa

Centraal Anatolië,
Turkije


Hattusa (ook bekend als Hattusha, Hattusas of Hattush) was een oude Hattische stad, die de hoofdstad van het koninkrijk der Hettieten werd.
Deze plek werd al voor het 2e millennium v.Chr. door Hattiërs bewoond. Rond 1700 voor Christus ging hun stad in vlammen op door brandstichting.

Slechts een generatie later koos een Hettitische koning de plek als zijn residentie en hoofdstad. De Hettieten, die een Indo-Europese taal spraken, hadden zich geleidelijk aan in deze streek gevestigd. De koning nam de naam Hattusili I aan. Dit was het begin van de koninklijke dynastie van de Hettieten.
Op het hoogtepunt besloeg de stad 1,8 km², en bestond uit een intern en extern deel. Beide werden omringd door een nog steeds zichtbare rij muren. Deze zijn gebouwd tijdens de regering van Suppiluliuma I. Het binnenste deel was ca. 0,8 km² groot en bevatte een citadel met grote regeringsgebouwen en tempels.
Meer naar het zuiden lag een buitenwijk van ongeveer 1 km², voorzien van fraai gedecoreerde poorten. De reliëfs tonen krijgers, leeuwen en sfinxen. Ook waren er hier vier tempels. Buiten de stadsmuren lagen de begraafplaatsen.

De stad werd opnieuw vernietigd rond 1200 voor Christus, nu door de Phrygiërs. Dit leidde vervolgens tot het ineenstorten van het rijk der Hettieten.
De overblijfselen van Hattusa staan sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. (bron: Wikipedia)

Op de foto zie je de leeuwenpoort. Je kan zien dat de linker leeuwenkop gerestaureerd is, om te tonen hoe het er toen uit heeft gezien.