Antalya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Perge, restanten van een oude Griekse stad

Antalya,
Turkije


Zo'n 15 km. oostwaarts van Antalya liggen de overblijfselen van een oude Griekse stad, genaamd Perge. Deze stad werd gesticht rond 1000 v. Chr. door de 2 zieners Mapsos en Kalhos. In die oudheid was Perge door de toen bevaarbare rivier Kestros verbonden met de Middellandse Zee. Dit is dan één van de mooiste steden van de kust, ook beroemd om religieuze redenen door de heilige Paulus. Perge was een vrij onafhankelijke stad tot de komst van Alexander de Grote in 334 v. Chr. Tijdens de Hellenistische periode van hem en de Romeinse keizertijd bloeide de stad weer helemaal op. Zij slaat haar eigen munten met een afbeelding van het beeld van Artemis van Perge, de vruchtbaarheidsgodin.
Men komt in de benedenstad door 3 poorten, de meest zuidelijke uit de hellenistische tijd. De poort was geflankeerd door 2 ronde torens en had een ovaal binnenhof. Het theater is van het Griekse type, waarbij de vorm van toeschouwersruimte de halve cirkel overschijd. Het theater was voor 14000 zitplaatsen en het stadion voor 15000 toeschouwers. De belangrijkste necropool ligt buiten de west stadspoort. De Romeinse hoofdport geeft toegang tot het stadsgebied.
De stadsmuren ondergingen meerdere keren uitbreidingen. De ronde muurtorens zijn karakteristiek voor de stad. De stadsplattegrond is typisch Romeins, op de door een stoa omgeven Romeinse agora.
Met Perge zijn ze nog steeds aan het retaureren en vele stenen brokstokken moeten nog teruggebracht worden op de origineleplaatsen. Verder is men nog steeds zoekende naar de beroemde Artemistempel van Perge.
Met de plattegrond in de hand of met een gids die uitleg geeft, krijg je een goed beeld van hoe zo'n stad in de oudheid is ontstaan, hoe de bevolking er toen leefde en hoe dit alles in de tijd van de geschiedenis staat. Ik vond het er heel bijzonder en kan het iedereen, die daar in de buurt is aanraden.