Antalya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schooluniform verplicht

Antalya,
Turkije


Aan het begin van het nieuwe seizoen is het druk in de winkel voor schoolbenodigdheden. In Turkije is er geen studiefinanciering van de staat dus deze jongen werkt tijdens de drie maanden durende zomervakantie in de kledingzaak. Hij laat een uniformjasje zien.
In 2003 is het parlement overeengekomen dat onderwijs en boeken kosteloos moeten zijn voor de eerste 8 jaar (leerplicht). Daarna moeten de leerlingen zelf hun boeken en andere benodigdheden te betalen.
Schooluniformen, die gezinnen alle jaren zelf dienen te betalen, moeten gedragen worden. Jongens dragen een jasje met een spijkerbroek, meisjes een jurkje met een wit kraagje.
Na de eerste 8 jaar is er de mogelijkheid om nog 3 jaar onderwijs te volgen op een technische of op een gewone middelbare school. Als kinderen na de middelbare school aan een universiteit willen studeren moeten ze voor nog meer landelijke examens slagen.
De Turkse manier van leren is veelal gebaseerd op ‘stampen’ en er is vaak geen ruimte voor vrijheid van denken en creativiteit, zoals bij ons.