Yamdrok

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het turquoise water van Yamdruk Tso

Yamdrok,
Tibet


Het Yamdrok Tso is een prachtig meer in de omgeving van Nagartse. Voor Tibetanen is dit een heilig meer en heeft als bijnaam Schorpioenmeer vanwege zijn vorm. Je kunt er een fantastische meerdaagse trekking doen en genieten van het turquoise water, de imponerende bergen en letterlijk adembenemende passen. Start- en eindpunt is Nagartse. Wij liepen 56 kilometer en deden daar 2,5 dag over. We passeerden drie passen, de hoogste op 4520 meter. Overnachtten in kleine koepeltentjes, op een hoogte van rond en boven de 4000 meter. Een warme slaapzak is vereist, maar 's morgens wakker worden met rondom verse sneeuw in een fenomenaal berglandschap had ik voor geen goud willen missen...

Deze foto is genomen in mei 2004 op weg van Nagartse naar Gyantse, na de trekking. Een niet-toeristische route over een zijweg van de bekende Friendship Highway die loopt van Lhasa naar Kathmandu.

NB: Jetty vd Graaf wijst me erop dat dit niet (een uitloper van) het Yamdrok Tso is, zoals ik dacht, maar het Simi La Tso, een ander meer in de buurt. In ieder geval op de weg van Nagartse naar Gyantse, wij liepen dus wel langs het Yamdrok Tso, net zo mooi.