Tibet foto's & tips

'128738' door woutervelthuis '128738' door woutervelthuis

TibetLhasa

TibetLhasa

Tibet

woutervelthuis

Wanhoop op het gezicht van deze Tibettaanse voor de Jokhang tempel in Lhasa als gevolg van de Chinese onderdrukking.

'488224' door RoelBeurskens '488224' door RoelBeurskens

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Yak op 5200m

RoelBeurskens

Waar je in de Alpen uren moet lopen om om maximaal 4800 meter te komen rijd je hier in Tibet met de auto zo naar toe. Op elke hoge pas wapperen de gebed vlaggetjes in de reine wind zodat de gebeden ver dragen.

'500199' door carolienduistermaat '500199' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Panorama-uitzicht ove

carolienduistermaat

Lhasa is de traditionele zetel van de dalai lama met de paleizen Potala en Norbulingka. De stad wordt in het Tibetaans boeddhisme gezien als het heiligste centrum van Tibet. De stad ligt op een hoogte van 3650 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Tibet, het land eromheen, wordt dan ook wel het "dak van de wereld" genoemd. Vanwege de hoogte en het ruige landschap een prachtig land om doorheen te trekken en natuurlijk met fantastisch uitzichten.

'552913' door karinm '552913' door karinm

TibetLhasa

TibetLhasa

Uitzicht over Ganden.

karinm

Pas plaatste ik een foto van het Gandan klooster in Mongolië, deze foto is van het Ganden klooster in Tibet. Het klooster ligt ten oosten van de hoofdstad Lhasa, op een berg op 4300m hoogte. Het is één van de 3 grote kloosters van de gelugpa-orde. De reis ernaar toe is al een belevenis; in de pelgrimsbus zitten vooral boeddhisten die naar het klooster gaan om daar te mediteren en de kora te lopen, een type meditatie waarbij rond een klooster of stupa wordt gelopen. Het is goed mogelijk dat je de enige toerist bent, en op zichzelf een bezienswaardigheid! Na vele haarspeldbochten kom je aan bij het Ganden klooster, er zijn 2 kora's, een lage en een hoge. De lage kora loopt min of meer om het klooster, de hoge kora gaat nog hoger de berg op. Het is verstandig om te zorgen dat je voldoende geacclimatiseerd bent, anders is met name de hoge kora erg heftig! Bij de hoge kora klim je nog een paar honderd meter omhoog, en loop je een ronde met een prachtig uitzicht over de vallei, samen met pelgrims en monniken. Je komt ook langs een sky-burial site, waar de lichamen van overledenen worden achtergelaten om opgegeten te worden door dieren, vooral gieren. Voor ons best een luguber idee, voor de boeddhisten is de ziel dan al uit het lichaam en blijft slechts een omhulsel over. Meestal worden buitenstaanders niet toegestaan bij dit soort luchtbegrafenissen, wij hebben het ook niet gezien. Natuurlijk zie je tijdens het lopen van de kora veel gebedsvlaggen, dat maakt het heel kleurrijk!

'498673' door schenkel '498673' door schenkel

TibetLhasa

TibetLhasa

Himalaya

schenkel

Op een uitzichtpunt kijken we naar beneden de diepte in.Dit punt bevind zich net buiten Lhasa je kan zien dat er veel gebruik van word gemaakt.Op deze hoogte is de kans op duizeligheid erg groot.Voorzichtigheid staat bovenaan.

'552634' door travelbag '552634' door travelbag

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Een rust momentje in.

travelbag

Op weg naar het Mount Everest base Camp. Een dag voor tijd stoppen we op een mooie plek niet van ver van het beginpunt. Hier heb je al het gevoel of ben je alleen op de wereld. Schitterende uitzichten waar je ook kijkt. En toch ook op deze plekken kom je weer lokale mensen tegen,die toch op weg zijn ergens naar toe.

'257313' door Esther '257313' door Esther

TibetXigaze

TibetXigaze

Wat is er in de...aan

Esther

Deze vrouw stond op de markt aandachtig te luisteren naar de marktkoopman die zijn waar aanbod. Volgens mij vertrouwde ze hem niet helemaal met zijn aanbieding van de week........

'498036' door MiekeDeHaas '498036' door MiekeDeHaas

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Yak in de Himalaya

MiekeDeHaas

De Tibetanen kunnen zich een leven zonder deze ruige runderen niet meer voorstellen. Loodzware lasten draagt hij makkelijk en ondanks zijn stoere uiterlijk is hij een voortreffelijke klimmer, zelfs in onherbergzame gebieden. Een Yak kan wel 25 jaar oud worden. Ze zijn waardevol voor de bevolking. Ze leveren wol, melk, leer en mest. Daar maken ze weer boter van, tenten, kleding, wol, kaas en de mest dient als verwarmingsmateriaal.

'163742' door Jan-Petra '163742' door Jan-Petra

TibetLhasa

TibetLhasa

Tibetaanse man

Jan-Petra

Een vriendelijke Tibetaanse man nabij het Drepung klooster

'553336' door travelbag '553336' door travelbag

TibetYamdrok

TibetYamdrok

Bijna in de wolken

travelbag

In de omgeving van het Yamdrok meer vind je de mooiste landschappen. Wanneer je in dit gebied zit/rijd mag je er wel wat tijd voor uittrekken. Om elke bocht zie je weer wat moois en nieuws wat je aandacht trekt. Besneeuwde toppen, kale, ruige landschappen met soms de laag hangende bewolking die weer voor een mooie sfeer zorgt. Kortom: landschappen die niet vervelen (even openen).

'554194' door Huff '554194' door Huff

TibetLhasa

TibetLhasa

Hoofd sieraad.

Huff

Bij de rondgang van het Potala paleis, kwamen we naar zeggen een bruidspaar tegen. Mooi aangekleed allebei en voorzien van mooie kettingen en versierselen. De bruid had wel een heel mooi hoofd versiersel en van hun mocht ik uitgebreid foto's nemen en daar maakte ik dankbaar gebruik van.

'458979' door schenkel '458979' door schenkel

TibetLhasa

TibetLhasa

Huisje op de berg

schenkel

Toen ik hier rond liep dacht ik meteen aan de film Seven years in Tibet met Bradd Pitt in de hoofdrol.Deze Amerikaanse film uit 1997 heeft iedereen vast wel eens gezien.Prachtig hoe hij de Himalaya introk.Iets onvergetelijks althans voor ons zeker!. Wij liepen hier naar huisjes,kloosters die tegen de berg aangeplakt zitten.Aan de rook tezien werd er ergens een maaltje gekookt!

'553793' door RoyanvanVelse '553793' door RoyanvanVelse

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Echte bergmeren

RoyanvanVelse

Deze meren bevinden zich niet heel ver van het dak van de wereld, langs de Friendship Highway, tussen de Kharola gletsjer en de stad Gyantse in. Die zogenaamde Highway die vooral hoog loopt maar niet veel op een snelweg lijkt, loopt van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa naar de grens met Nepal. Onderweg kom je de meest prachtige boeddhistische kloosters tegen en ook de Mount Everest. Het is een prachtige tocht die in de wintermaanden ook nog eens erg koud is.

'490655' door travelbag '490655' door travelbag

TibetYamdrok

TibetYamdrok

Kleurig geheel

travelbag

Bij het Yamdrok meer werd er gestopt. Het uitzicht is mooi. Er liep een yak in vol ornaat rond waar je mee op de foto kon. Dat deed echter niemand. De yak zelf fotograferen was zonder te betalen geen probleem.

'222256' door Esther '222256' door Esther

TibetLhasa

TibetLhasa

Stoere vent

Esther

Deze lieve, stoere man loopt aan de hand van zijn vader de kora rondom de Potala in Lhasa. Zijn petje lijkt van chinese makelij te zijn, maar das slechts een pikant detail. Ik werd direct verliefd op zijn lieve blik met zijn ietwat loensende oogjes :-).

'521558' door Fietser '521558' door Fietser

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Hangbrug

Fietser

Het voordeel van op de fiets reizen is dat je overal veel gemakkelijker heen kunt gaan. Zo zagen we in de verte aan de Friendship Highway een klein dorpje liggen die was alleen te bereiken via deze brug. Lopend was net te ver.

'504933' door carolienduistermaat '504933' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Potala paleis

carolienduistermaat

Het Potalapaleis in Lhasa (Tibet, China), was het winterpaleis van onder andere de dalai lama's, totdat de veertiende dalai lama (de huidige) naar McLeod Ganj, nabij Dharamsala in India vluchtte. Het is gebouwd op de berg Marpori (de rode berg) in Lhasa. Het ligt enkele kilometers van de oude kern van de stad vandaan. De berg steekt zo'n 130 m boven het omliggende dal uit. Het paleis is gebouwd op een plek waar mogelijk in de zevende eeuw een burcht was gebouwd door Songtsen Gampo. In 1648 werd door de vijfde dalai lama het zogenaamde 'Potrang Karpo' of 'witte paleis' gebouwd. Deze dalai lama gaf het de naam Potala naar het Potolaka, de naam voor het mythische paleis van de boddhisattva Avalokiteshvara. Na diens dood werd in 1694 het 'Potrang Marpo' of 'rode paleis' afgebouwd. De laatste verandering vond plaats in 1922 toen de dertiende dalai lama veel renovaties doorvoerde en twee verdiepingen bijbouwde.

'244520' door ruudblok '244520' door ruudblok

TibetXigaze

TibetXigaze

Pelgrim

ruudblok

Tibet is het hoogste land van de wereld. Het land ligt midden in het Himalaya gebergte en is lange tijd voor de rest van de wereld verborgen geweest. Deze foto is gemaakt tijdens een driedaags feest. Deze pelgrim komt uit een gebouw het licht in. De deuren van het Tashilhunpo klooster zijn vandaag gesloten, maar op de grote muur is wel de thangka neergelaten. Een kleurrijk kleed in vele heldere kleuren. Van heinde er ver zijn de mensen naar Shigatse gekomen om deel te nemen aan het feest. Ook de monniken zijn gekomen. In bruinrode pijen zitten ze op de grond en zingen hun eentonige gebeden, begeleid door typische Tibetaanse muziekinstrumenten. Mensen blijven staan om te luisteren en om bankbiljetten op het rode kleed te leggen. De grote gebeds-molens in de muur aan de kant van de straat, worden door talrijke handen in beweging gebracht, terwijl geluidloze gebeden worden gemompeld.

'502419' door carolienduistermaat '502419' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Debating court

carolienduistermaat

Om drie uur beginnen de debatten, misschien wel 100 monniken kwamen in de debatchapel, een soort tuin met langs de rand een klein stoepje en in de midden wit grind. Er zijn minimaal twee vragenstellers die op een kussen op het grind zitten en één antwoorder die staat. De vragensteller vraagt/zegt iets, vervolgens tilt de antwoorder zijn rechterbeen op en stampt daarmee hard in het grind, tegelijkertijd klapt hij in zijn handen en doet een ketting om zijn linkerarm die hij over de arm omhoog trekt. Met de stamp op de grond maakt hij de geesten uit de hel los en trekt ze aan de ketting omhoog uit de verdoemenis. Al met al is het veel geschreeuw en gestamp, waar wij dus helemaal niets van begrijpen, maar geweldig om een poosje gade te slaan.

'499683' door Graaf '499683' door Graaf

TibetMount Kailash

TibetMount Kailash

Pelgrims poseren voor

Graaf

Bij de eerste pas in de kora om de mount Kailash vanaf Darchen, wilden deze pelgrims (een moeder en zoon) even poseren voor de vlaggetjes van de pas. De Mount Kailash, met 6714 meter lang niet de hoogste top van de Himalaya, maar voor Hindoe’s, Boeddhisten, Jaïnisten en Bön is dit de meest heilige berg ter wereld. Hij mag ook absoluut niet beklommen worden, je kunt alleen de kora (heilige rondgang) om deze berg in 3 dagen lopen. Van deze berg ontspringen 4 belangrijke rivieren, de Indus, Sutlej, Ganges en Brahmaputra, een in iedere windrichting. Overnachten doe je in Darchen bij een van de herbergen met bed & breakfast, eten en drinken kun je het beste bij Pectopah, het beste restaurant van het dorp. Vanwege strenge censuur mag je niet alleen naar kloosters in de omgeving wandelen, je moet een gids hebben en op het politiebureau veel formulieren invullen en permits aanvragen. Westerse toeristen komen hier nauwelijks, pelgrims komen alleen voor de kora, overig toerisme wordt helemaal ontmoedigd en beperkt. Je mag dus alleen het pad van de kora lopen. In het dorp zijn leuke souvenirwinkels.

'501204' door carolienduistermaat '501204' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Spectaculaire landing

carolienduistermaat

De luchthaven Lhasa Gonggar is een vliegveld op ongeveer 45 km ten zuidzuidwesten van Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio, aan de zuidelijke oever van de rivier Yarlung Tsangpo. Lhasa Gonggar ligt op een hoogte van 3500 meter, waarmee het lager ligt dan de luchthaven Chamdo Bangda dat eveneens in Tibet ligt op een hoogte van 4334 meter. Vanwege de lage luchtdruk hebben vliegtuigen een langere landingsbaan nodig, die op Lhasa Gonggar 4000 meter lang is. Het vliegveld werd maart 1956 in gebruik genomen met vluchten naar Peking en Chengdu. De verbindingen werden daarna verder uitgebreid naar de steden Shanghai, Kanton, Hongkong, Chongqing, Xi'an, Xining, Kunming, Diqing en Chamdo. Internationaal staat het in verbinding met Kathmandu in Nepal. De luchthaven wordt uitsluitend gebruikt door Chinese luchtvaartmaatschappijen: Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Sichuan Airlines. Sedert 2010 is er ook een Tibetaanse luchtvaartmaatschappij gevestigd: Tibet Airlines.

'263169' door jrensen '263169' door jrensen

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Basiskamp Mount...Eve

jrensen

Hiervandaan gebeurt het. Het 'echte' basiskamp van de klimmers die de ruim 8800 meter hoge Mount Everest gaan beklimmen. Dit kamp ligt op zo'n 5200 meter hoogte, dus ze hebben nog een aardige klim voor de boeg. En dat het weer zomaar kan omslaan, ontdekten we ter plekke. Deze dag was het zonnig, met een lekker temperatuurtje. De volgende ochtend werden we (in het iets lager gelegen) 'toeristische' basiskamp wakker met ... sneeuw. Die nacht was er een laagje gevallen van vijf tot tien centimeter...

'554582' door travelbag '554582' door travelbag

TibetSamye

TibetSamye

Het Samye klooster...

travelbag

Een mooie locatie om te bezoeken is het klooster van Samye. Het is tevens schitterend gelegen. Een tip is om hier de heilige Heporiheuvel te beklimmen, zodat je een erg mooi uitzicht van bovenaf op het klooster hebt. Het is even klimmen, maar vanaf dat punt zie je pas hoe mooi het klooster in een mandala vorm is gebouwd.

'458163' door MiekeDeHaas '458163' door MiekeDeHaas

TibetLhasa

TibetLhasa

We vermaken ons wel..

MiekeDeHaas

Op weg van Gyantse naar Lhasa, rijden we vaak door kleine dorpjes, gletsjers en meren. In de dorpjes en op het platte land zie je het dagelijkse leven. Deze kinderen vermaken zich met weinig, terwijl hun ouders op het land werken.