Lhasa

'128738' door woutervelthuis '128738' door woutervelthuis

TibetLhasa

TibetLhasa

Tibet

woutervelthuis

Wanhoop op het gezicht van deze Tibettaanse voor de Jokhang tempel in Lhasa als gevolg van de Chinese onderdrukking.

'500199' door carolienduistermaat '500199' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Panorama-uitzicht ove

carolienduistermaat

Lhasa is de traditionele zetel van de dalai lama met de paleizen Potala en Norbulingka. De stad wordt in het Tibetaans boeddhisme gezien als het heiligste centrum van Tibet. De stad ligt op een hoogte van 3650 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Tibet, het land eromheen, wordt dan ook wel het "dak van de wereld" genoemd. Vanwege de hoogte en het ruige landschap een prachtig land om doorheen te trekken en natuurlijk met fantastisch uitzichten.

'552913' door karinm '552913' door karinm

TibetLhasa

TibetLhasa

Uitzicht over Ganden.

karinm

Pas plaatste ik een foto van het Gandan klooster in Mongolië, deze foto is van het Ganden klooster in Tibet. Het klooster ligt ten oosten van de hoofdstad Lhasa, op een berg op 4300m hoogte. Het is één van de 3 grote kloosters van de gelugpa-orde. De reis ernaar toe is al een belevenis; in de pelgrimsbus zitten vooral boeddhisten die naar het klooster gaan om daar te mediteren en de kora te lopen, een type meditatie waarbij rond een klooster of stupa wordt gelopen. Het is goed mogelijk dat je de enige toerist bent, en op zichzelf een bezienswaardigheid! Na vele haarspeldbochten kom je aan bij het Ganden klooster, er zijn 2 kora's, een lage en een hoge. De lage kora loopt min of meer om het klooster, de hoge kora gaat nog hoger de berg op. Het is verstandig om te zorgen dat je voldoende geacclimatiseerd bent, anders is met name de hoge kora erg heftig! Bij de hoge kora klim je nog een paar honderd meter omhoog, en loop je een ronde met een prachtig uitzicht over de vallei, samen met pelgrims en monniken. Je komt ook langs een sky-burial site, waar de lichamen van overledenen worden achtergelaten om opgegeten te worden door dieren, vooral gieren. Voor ons best een luguber idee, voor de boeddhisten is de ziel dan al uit het lichaam en blijft slechts een omhulsel over. Meestal worden buitenstaanders niet toegestaan bij dit soort luchtbegrafenissen, wij hebben het ook niet gezien. Natuurlijk zie je tijdens het lopen van de kora veel gebedsvlaggen, dat maakt het heel kleurrijk!

'498673' door schenkel '498673' door schenkel

TibetLhasa

TibetLhasa

Himalaya

schenkel

Op een uitzichtpunt kijken we naar beneden de diepte in.Dit punt bevind zich net buiten Lhasa je kan zien dat er veel gebruik van word gemaakt.Op deze hoogte is de kans op duizeligheid erg groot.Voorzichtigheid staat bovenaan.

'163742' door Jan-Petra '163742' door Jan-Petra

TibetLhasa

TibetLhasa

Tibetaanse man

Jan-Petra

Een vriendelijke Tibetaanse man nabij het Drepung klooster

'554194' door Huff '554194' door Huff

TibetLhasa

TibetLhasa

Hoofd sieraad.

Huff

Bij de rondgang van het Potala paleis, kwamen we naar zeggen een bruidspaar tegen. Mooi aangekleed allebei en voorzien van mooie kettingen en versierselen. De bruid had wel een heel mooi hoofd versiersel en van hun mocht ik uitgebreid foto's nemen en daar maakte ik dankbaar gebruik van.

'458979' door schenkel '458979' door schenkel

TibetLhasa

TibetLhasa

Huisje op de berg

schenkel

Toen ik hier rond liep dacht ik meteen aan de film Seven years in Tibet met Bradd Pitt in de hoofdrol.Deze Amerikaanse film uit 1997 heeft iedereen vast wel eens gezien.Prachtig hoe hij de Himalaya introk.Iets onvergetelijks althans voor ons zeker!. Wij liepen hier naar huisjes,kloosters die tegen de berg aangeplakt zitten.Aan de rook tezien werd er ergens een maaltje gekookt!

'222256' door Esther '222256' door Esther

TibetLhasa

TibetLhasa

Stoere vent

Esther

Deze lieve, stoere man loopt aan de hand van zijn vader de kora rondom de Potala in Lhasa. Zijn petje lijkt van chinese makelij te zijn, maar das slechts een pikant detail. Ik werd direct verliefd op zijn lieve blik met zijn ietwat loensende oogjes :-).

'504933' door carolienduistermaat '504933' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Potala paleis

carolienduistermaat

Het Potalapaleis in Lhasa (Tibet, China), was het winterpaleis van onder andere de dalai lama's, totdat de veertiende dalai lama (de huidige) naar McLeod Ganj, nabij Dharamsala in India vluchtte. Het is gebouwd op de berg Marpori (de rode berg) in Lhasa. Het ligt enkele kilometers van de oude kern van de stad vandaan. De berg steekt zo'n 130 m boven het omliggende dal uit. Het paleis is gebouwd op een plek waar mogelijk in de zevende eeuw een burcht was gebouwd door Songtsen Gampo. In 1648 werd door de vijfde dalai lama het zogenaamde 'Potrang Karpo' of 'witte paleis' gebouwd. Deze dalai lama gaf het de naam Potala naar het Potolaka, de naam voor het mythische paleis van de boddhisattva Avalokiteshvara. Na diens dood werd in 1694 het 'Potrang Marpo' of 'rode paleis' afgebouwd. De laatste verandering vond plaats in 1922 toen de dertiende dalai lama veel renovaties doorvoerde en twee verdiepingen bijbouwde.

'502419' door carolienduistermaat '502419' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Debating court

carolienduistermaat

Om drie uur beginnen de debatten, misschien wel 100 monniken kwamen in de debatchapel, een soort tuin met langs de rand een klein stoepje en in de midden wit grind. Er zijn minimaal twee vragenstellers die op een kussen op het grind zitten en één antwoorder die staat. De vragensteller vraagt/zegt iets, vervolgens tilt de antwoorder zijn rechterbeen op en stampt daarmee hard in het grind, tegelijkertijd klapt hij in zijn handen en doet een ketting om zijn linkerarm die hij over de arm omhoog trekt. Met de stamp op de grond maakt hij de geesten uit de hel los en trekt ze aan de ketting omhoog uit de verdoemenis. Al met al is het veel geschreeuw en gestamp, waar wij dus helemaal niets van begrijpen, maar geweldig om een poosje gade te slaan.

'501204' door carolienduistermaat '501204' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Spectaculaire landing

carolienduistermaat

De luchthaven Lhasa Gonggar is een vliegveld op ongeveer 45 km ten zuidzuidwesten van Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio, aan de zuidelijke oever van de rivier Yarlung Tsangpo. Lhasa Gonggar ligt op een hoogte van 3500 meter, waarmee het lager ligt dan de luchthaven Chamdo Bangda dat eveneens in Tibet ligt op een hoogte van 4334 meter. Vanwege de lage luchtdruk hebben vliegtuigen een langere landingsbaan nodig, die op Lhasa Gonggar 4000 meter lang is. Het vliegveld werd maart 1956 in gebruik genomen met vluchten naar Peking en Chengdu. De verbindingen werden daarna verder uitgebreid naar de steden Shanghai, Kanton, Hongkong, Chongqing, Xi'an, Xining, Kunming, Diqing en Chamdo. Internationaal staat het in verbinding met Kathmandu in Nepal. De luchthaven wordt uitsluitend gebruikt door Chinese luchtvaartmaatschappijen: Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Sichuan Airlines. Sedert 2010 is er ook een Tibetaanse luchtvaartmaatschappij gevestigd: Tibet Airlines.

'458163' door MiekeDeHaas '458163' door MiekeDeHaas

TibetLhasa

TibetLhasa

We vermaken ons wel..

MiekeDeHaas

Op weg van Gyantse naar Lhasa, rijden we vaak door kleine dorpjes, gletsjers en meren. In de dorpjes en op het platte land zie je het dagelijkse leven. Deze kinderen vermaken zich met weinig, terwijl hun ouders op het land werken.

'500170' door Graaf '500170' door Graaf

TibetLhasa

TibetLhasa

Kora langs...gebedsmo

Graaf

Gebedsmolens vind je bij alle tempels en kloosters in Tibet, maar ook de boeddhistische streken erom heen zoals Nepal, China, India, Mongolië en Bhutan. De kora lopen langs de vele gebedsmolens rondom een tempel of klooster is een bezigheid die veel pelgrims dagelijks uitvoeren. Soms ook meerdere keren per dag, tot wel 108x (het aantal kralen aan een gebedsketting). In de molens zitten gebeden en spreuken zoals Om Mani Padme Hum opgerold en door het draaien worden deze verspreid.

'372752' door EdwinS '372752' door EdwinS

TibetLhasa

TibetLhasa

Hemeltrein

EdwinS

Ik trek de gordijntjes in onze coupe opzij en zie voor het eerst het Himalaya gebergte. Ik grijp mijn camera om foto's te gaan maken van de bergen maar lig binnen twee minuten weer op mijn bed. We zitten blijkbaar al vrij hoog want ik krijg plots een zweetaanval en wordt duizelig. Even later is het weer okay en is het schieten geblazen.

'552927' door Graaf '552927' door Graaf

TibetLhasa

TibetLhasa

Koper poetsen

Graaf

Deze pelgrim zag ik samen met een paar anderen voor de Jokhang tempel zitten. Met een schoot vol kraaltjes en graankorrels waren ze volgens mij deze koperen gebedsschalen aan het poetsen. Maar waarom, ik weet het niet, volgens mij glom ie best al wel.

'336539' door Jan-Petra '336539' door Jan-Petra

TibetLhasa

TibetLhasa

Devotie

Jan-Petra

In 2007 hebben we Tibet bezocht. Het was een indrukwekkende reis met adembenemende landschappen en interessante kloosters maar het zijn vooral de Tibetanen zelf die de meeste indruk op ons hebben gemaakt. Niet eerder hebben we zulke vriendelijke mensen ontmoet en het is prachtig om de devotie van de mensen te zien. Deze foto is gemaakt bij de ingang van de Jokhang tempel, de heiligste tempel van Tibet.

'243195' door Esther '243195' door Esther

TibetLhasa

TibetLhasa

In debat

Esther

Al vaker hier op de site gezien, debatterende monnikken. Deze foto is genomen in het Seraklooster. De monnikken hier krijgen les in het debatteren om op die manier ook de betekenis van het boeddhisme beter onder woorden te brengen.

'500420' door carolienduistermaat '500420' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Jokhang-tempel

carolienduistermaat

De Jokhang, ook Tsuglhakhang, is de oudste boeddhistische tempel in Tibet. Het gebouw staat in de Barkhor-buurt van Lhasa. Het is waarschijnlijk de meest populaire toeristische attractie van Lhasa en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De tempel heet in de Europese talen de Jokhang, maar feitelijk is dat alleen de naam voor de centrale kapel van het gebouw. In die kapel bevindt zich het meest vereerde voorwerp van het Tibetaans boeddhisme, de Jowo Shakyamuni, een standbeeld dat geacht wordt een uitbeelding te zijn van Gautama Boeddha op de leeftijd van twaalf jaar. Jokhang betekent dan ook letterlijk Huis van de Jowo . (Een Jowo is meer in het algemeen een afbeelding van de historische Boedhha op jongere leeftijd.) De tempel staat sinds 1961 op de lijst van culturele erfgoederen in de Tibetaanse Autonome Regio

'553725' door travelbag '553725' door travelbag

TibetLhasa

TibetLhasa

Aan het werk op de...

travelbag

De Jokhang tempel, gelegen in het centrum van Lhasa. Je vindt de tempel aan het Barkorplein. Bij het passeren van de tempel horen wij ineens gezang. Het blijkt van boven te komen. Op de rand van een gedeelte van de Jokhang tempel is een groep vrouwen bezig om de randen te repareren. Hierbij werd mooi gezongen en hadden de vrouwen zelf de grootste lol.

'523253' door Graaf '523253' door Graaf

TibetLhasa

TibetLhasa

Onbegrijpelijk debat

Graaf

Debatterende monniken bij het Sera klooster ten noorden van Lhasa. Dit is een hele ceremonie, waar wij niets van kunnen begrijpen, maar wel indrukwekkend om te zien, het gaat gepaard met een schreeuw, handjeklap en een danspas. Je kunt er dagelijks om 3 uur 's middags getuige van zijn. Het is wel moeilijk om foto's zonder toeristen te maken, sommigen zijn zo brutaal dat ze er dwars doorheen lopen.

'351051' door schenkel '351051' door schenkel

TibetLhasa

TibetLhasa

Plein

schenkel

We lopen het hotel uit een klein straatje in naar het jokhangtempel.Hier is het vreselijk druk maar ook gezellig en veel tezien.Op het plein net voor de Jokhang staan allemaal kraampjes vol gekleurde spulletjes speciaal voor de toerist ja,wat is er leuker om zoiets gekleurd tekopen.

'432964' door MiekeDeHaas '432964' door MiekeDeHaas

TibetLhasa

TibetLhasa

Heilig meer

MiekeDeHaas

Dit is het onwerelds turkooizen Yamdrok Tso meer. Vanaf de Khambu La pas (4970m) heb je een schitterend uitzicht op dit meer dat ook hooggelegen is. Voor de Tibetanen is het een heilig meer, vandaar de gebedsvlaggetjes op de voorgrond.

'501446' door Graaf '501446' door Graaf

TibetLhasa

TibetLhasa

Onderonsje

Graaf

Vier vrouwelijke pelgrims die het Drepung klooster bezoeken zitten even samen op de bankjes op de binnenplaats. Zou die ene nu haar breiwerkje tevoorschijn halen, om de laatste mode van gebreide sokken te showen?

'509985' door carolienduistermaat '509985' door carolienduistermaat

TibetLhasa

TibetLhasa

Vrolijk stel

carolienduistermaat

Dit vrolijke stel kwam ik tegen toen we het Drepungklooster hebben bezichtigd. Het Drepungklooster is een van de grote drie gelug-kloosteruniversiteiten van Tibet. De andere twee zijn Ganden en Sera. Drepung is het grootste klooster in Tibet en was het grootste klooster van alle religies in de wereld; het werd in 1416 gesticht. Het klooster bevindt zich op Gambo Utse-berg, 5 kilometer van de westelijke voorstad van Lhasa. Voor de invasie van Tibet in 1959 waren er 15.000 monniken in het klooster. Tegenwoordig is het klooster veel kleiner met een paar honderd monniken. Het klooster is doorgezet in Karnata, India op land die door minister-president Jawaharlal Nehru ter beschikking is gesteld aan de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap. Dit klooster heeft ongeveer 10.000 monniken. Drepung staat sinds 1982 op de lijst van culturele erfgoederen in de Tibetaanse Autonome Regio.