Bangkok

Wat je moet weten over de gewoontes van de Thai

Thailand, het land van perfecte maatpakken voor een prikkie, overheerlijke Thaise curry’s en een prachtige natuur. Maar wat weten we eigenlijk over de gewoontes en normen en waarden van dit volk? We selecteerden uit de Cultuur Bewust!-gids van Thailand een aantal interessante weetjes om je alvast een beetje voor te bereiden op je reis.
Hoe belangrijk respect is
De Thai zijn een respectabel volk. Kinderen leren respect te hebben voor hun ouders en te gehoorzamen aan gezag. Als iemand hoger op de maatschappelijke ladder staat dan jij, ben je die persoon respect verschuldigd. Een werknemer die weet hoe het hoort, erkent de superioriteit van zijn baas en spreekt hem niet tegen. Leerlingen respecteren hun leraren en wagen het niet met hem in discussie te gaan of hun zelfs maar een vraag te stellen.

De Thai: een schoon volk
Persoonlijke hygiëne staat hoog in het vaandel bij de Thai en ze vinden het normaal om meerdere malen per dag te douchen. Ze gaan goed gekleed en zien er met hun keurig gestreken kleren altijd uit om door een ringetje te halen. Het Thaise woord voor vuil, sokaprok, drukt afkeer uit. Vooral vrouwen in de stad zijn trots op hun uiterlijk, dragen fraaie kleding en gebruiken veel make-up. Ze glimlachen ook veel – simpelweg omdat een glimlach altijd aantrekkelijker overkomt dan een nors gezicht.

Raak nooit iemands hoofd aan!
De bovenkant van het hoofd is voor de Thai het belangrijkste lichaamsdeel, omdat op die plaats iemands geest (kwan) gelokaliseerd is. Raak daarom nooit iemands hoofd aan, ook niet dat van je beste vriend. De enige Thai die zich niets aantrekken van dit taboe zijn verliefde paartjes.

Verberg je voeten
Het hoofd is dus het belangrijkste lichaamsdeel; de voeten daarentegen zijn het minst belangrijk en dienen zoveel mogelijk aan het zicht te worden ontrokken. Wijs nooit iets aan met je voet en leg je voeten nooit op tafel. Dit wordt beschouwd als het toppunt van ongemanierdheid. Alleen in het Thai-boksen is het toegestaan het hoofd van de tegenstander te raken met de voeten.

Let op wat je koopt
Koper, let op! Per jaar worden duizenden bezoekers overgehaald kunstvoorwerpen te kopen waarvan zij denken dat die authentiek zijn, terwijl dat niet zo is. Bij archeologische vindplaatsen zoals Ayuthaya bijvoorbeeld, zul je benaderd worden door figuren die je gegarandeerd echte antieke stukken willen verkopen, die bij nader inzien vorige week vakkundig oud gemaakt zijn. Echt antiek is duur, en als je ermee het land uit wilt, moet je niet verbaasd opkijken als je een exportvergunning moet tonen.

Weet wat je eet, en hoe heet!
Om onaangename verassingen te voorkomen in een restaurant, heb je misschien iets aan de volgende uitdrukkingen. Het woord krab betekent ‘meneer’ of ‘mevrouw’ en wordt gebruikt door een man. Een vrouw gebruikt het woord ka.

•Wat is dit? - Nee arai krab/ka
•Is dit heet? - Pet mai, krab/ka
•Nee, dat is het niet - Mai pet, krab/ka
•Ja, het is heet - Pet, krab/ka
•Het is een beetje heet - Pet nit noi
•Het is heel heet - Pet mark

Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden van de zovele die er zijn. Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van de Thai? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van Thailand. Een ontzettend leuk boekje met een uitgebreide beschrijving van de hele cultuur. Meer informatie: www.uitgeverijelmar.nl.
0
2

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
1038
Geplaatst op
14 feb 2009
Land
Bestemming
Categorie
Algemene tip
Laat kaart zien
 

2 reactie(s) bij "Wat je moet weten over de gewoontes van de Thai"

  • profile image comment

    Goeie tips Jan, voor als ik naar Thailand ga, maar ook voor op mijn werk, waar we een Thaise mevrouw hebben voor de kantine en de koffieverzorging. Kan ik haar verrassen met een woordje Thai!

    Door sidonius • geplaatst op 2009-03-15 20:31:45
  • profile image comment

    Wat leuk om te lezen Jan! heb je ook nog zo'n verhaal over Vietnam? groetjes, Jeannette

    Door jeannette • geplaatst op 2009-02-14 10:59:21

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.