Taroko NP foto's & tips

'315400' door speedy '315400' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Weg door de taroko...

speedy

De spectaculaire Taroko-kloof en het mooie landschap van de Liwu rivier kunnen gemakkelijk bewonderd worden vanaf de centrale autoweg die dwars over het eiland loopt.

'507987' door nathaliebeersma '507987' door nathaliebeersma

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Overweldigende...wild

nathaliebeersma

Deze foto is genomen door Nathalie Beersma in Taroko National Park in Taiwan, op zondag 11 mei 2014 rond 10.00 uur. `Na drie weken Thailand ging ik eindelijk mijn lieve vrienden in Taiwan opzoeken. Zij verheugden zich er al lange tijd op, en ik misschien nog wel meer. Van tevoren had ik me, gedreven als ik ben, goed ingelezen. Ik wist één ding zeker: ik wilde naar Taroko. Mijn geluk kon dan ook niet op toen Yoyo en Poh mij de eerste avond al vertelden dat ze voor het tweede weekend dat ik bij hen zou zijn een tripje naar dit prachtige nationale park hadden geregeld. Nu, tien dagen later, is het zover. Bij de rijk versierde Chinese toegangspoort roept Poh dat we nu officieel het National Park betreden. Meteen zie ik de wanden van de diepe kloof ver boven me uittorenen. Beneden meandert de porselein blauwe, zacht grijze rivier. Het water stroomt luid bulderend over de woeste rotsen. En de weg zou ik zo nomineren tot een van de mooie autoroutes ter wereld. Tunnels, bruggen, haarspeldbochten en een rijbaan die soms half door de bergwand loopt. Op deze stukken moeten dikke pilaren aan de ravijnzijde mijn veiligheid garanderen. Gelukkig weet ik pas bij thuiskomst dat de rit door Taroko National Park tot de gevaarlijkste ter wereld behoort... Ik geniet optimaal van deze overweldigende wildernis. In één woord: wauw! Overal groen. Dichter bij de natuur kun je niet komen. Vanuit de accommodatie zie ik aan de andere kant van de brug een rode pagode bovenop de heuvel, met daarnaast een grote witte Boeddha. Absoluut de moeite waard om heen te wandelen. Een hele bijzondere plek. Eenmaal terug in het hostel kijk ik nog eens uit het raam. Langs de volledig begroeide bergwanden lopen zelfs watervallen. Er valt een compleet gevoel van rust en tevredenheid over me heen. Moe maar zeer voldaan kan ik morgen terugkeren naar huis. Maar dit doe ik pas na een bezoek aan een doodenge hangbrug en de Eternal Spring Shrine.’

'311923' door speedy '311923' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Religie

speedy

Het boeddhisme is een zeer belangrijke religie op het eiland Taiwan. Er leven zo'n 5,5 miljoen boeddhisten op het eiland, wat 24% uit maakt van de 23 miljoen inwoners. Meer dan negentig procent van de bevolking daar beoefent traditionele Chinese godsdienst die hoofdzakelijk bestaat uit taoïstische elementen en de resterende bestaat uit boeddhistische elementen. Volgens een studie is zeven tot vijftien procent van de Taiwanezen streng boeddhistisch en houdt de regel van vegetarisme hard vast.

'311702' door speedy '311702' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Thee

speedy

De theeplant (Camellia sinensis) is een plant die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze plant worden gebruikt om thee te produceren. Sinensis is Latijn voor Chinees. Tegenwoordig wordt thee over de gehele wereld in tropische en subtropische gebieden geteeld. Van deze plant worden witte thee, groene thee, oolong en zwarte thee gemaakt.

'315044' door speedy '315044' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Suhua

speedy

De Suhua Verkeersweg, meer dan 100 jaar oud, is de oudste weg in het park. Het pad langs de spectaculaire en mooie Chingshui Klif (van Hojen tot Taroko) werd in 1874 tijdens de Ching Dynastie gebouwd (1644-1911), later herbouwt en verbreedt door de Japanners tot een verkeersweg. In 1932 werden de tunnelwerken beëindigd en werd de weg officieel geopend. De Suhua Weg wordt door de bevolking gewoonweg kustweg genoemd. Nabij de steile klif zijn sommige gedeelten beschadigd en moeilijk bereikbaar. Nog later veranderde de naam in Suao-Hualien highway.

'312817' door speedy '312817' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Eeuwige Lente Shrine

speedy

Eeuwige Lente Heiligdom gebouwd in het geheugen van de 250 werknemers die hun leven verloren, terwijl de aanleg van een snelweg door Taroko Gorge de toetreding tot de oost-en westkust van Taiwan. Eeuwige Lente Shrine is een Zen-klooster en is dicht bij de waterval gebouwd.

'311717' door speedy '311717' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Makaak

speedy

De Taiwanese makaak is een bosbewoner, die zowel op de grond als in de bomen leeft. Vroeger kwam de Taiwanese makaak waarschijnlijk voornamelijk langs de zeekust voor, waar hij zelfs op de zeekliffen klom. Door menselijke activiteiten is hij echter grotendeels verjaagd naar afgelegen heuvelachtige streken in het binnenland. Daar leeft hij nu in bossen, meestal op een hoogte van 600 tot 800 meter. Een enkele keer kunnen ze tot op 3000 meter hoogte aangetrofen worden.

'312691' door speedy '312691' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Trap

speedy

Bovenaan de rots staat een tempel, je moet er wel even flinke de trap voor oplopen maar dan kun je wel van het uitzicht genieten. De tempel zelf is niet heel bijzonder maar altijd de moeite waard om even te kijken. Beneden aan de trap maar ook op de trap zelf lopen aapjes rond. De aapjes zien er leuk uit maar je kunt beter maar geen eten bij je hebben want dat pakken ze echt wel uit je handen. Je kunt terplekke wel voer voor ze kopen.

'378615' door elkehuub '378615' door elkehuub

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Mystieke tempel

elkehuub

In Taiwan heb je veel tempels. Ook op plekken waar je het niet verwacht. We deden een trail/wandeling in Taroko NP en liepen zo tegen dit fraaie exemplaar op. Er was niemand... en je hoorde alleen de natuur en stromend water (rivier beneden). We hebben de gong zachtjes laten klinken... heell mystiek.

'315244' door speedy '315244' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Weg en rivier..

speedy

Je wordt duizelig bij de ontzagwekkende diepten waarin de porseleinblauwe rivier kolkend zijn weg zoekt en je raakt ontroerd bij het zien van een tientallen meters hoge flinterdunne waterval, waarlangs een jong bijriviertje zijn water in de diepte stort en met jeugdige overmoed aan de bouw van zijn eigen canyon lijkt te beginnen.

'313087' door speedy '313087' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Taroko

speedy

Taroko Gorge ligt aan de oostkust in een bergachtig gebied, SCHITTEREND! Rijdend over de haarspeldbochten, gingen de wegen van 2-baans naar stukken enkel-baans wel voorzien van verkeerslichten zodat je geen tegenliggers halverwege tegenkomt..

'311286' door speedy '311286' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Apen in taroko

speedy

'Ze kropen op mijn rug om voedsel uit mijn handen te graaien, ze slopen de slaapzalen binnen om eten te stelen en werden gewelddadig als je hen niet wilde voederen'

'314151' door speedy '314151' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Tempel

speedy

Er zijn verschillende godsdiensten in China en de voornaamste ervan vindt men eveneens in Taiwan. Een bijzonder feit is dat China gedurende zijn hele geschiedenis nooit betrokken was in godsdienstoorlogen. Het Boeddhisme, het Taoïsme en het Confucianisme zijn de voornaamste religies. Hier en daar ziet men ook katholieke kerken.

'313488' door speedy '313488' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Taroko

speedy

Aan de oostkust, niet ver van Hua-lien, bevindt zich een ander kunstwerk in steen uitgesneden: Taroko Gorge. De kunstenaar is dit keer geen mens, maar de rivier Li-Wu, die door de diepgekleurde marmerrotsen een indrukwekkende canyon sneed, waar je niet op uitgekeken raakt. Twintig kilometer lang rij of wandel je langs tientallen meters hoge kaarsrechte rotswanden in alle tinten van blauw, paars en groen. Je wordt duizelig bij de ontzagwekkende diepten waarin de porseleinblauwe rivier kolkend zijn weg zoekt en je raakt ontroerd bij het zien van een tientallen meters hoge flinterdunne waterval, waarlangs een jong bijriviertje zijn water in de diepte stort en met jeugdige overmoed aan de bouw van zijn eigen canyon lijkt te beginnen.

'560531' door RickDekker '560531' door RickDekker

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Wandelen op hoogte in

RickDekker

Een van de mooiste stukjes van Taiwan was voor ons Taroko NP, ook wel Taroko Gorge. Een canyon van 19 kilometer lang. Het nationaal park is vanuit de plaats Hualien perfect te bezoeken. Zo gaan er shuttlebussen naar en van het nationaal park. Deze bussen stoppen vaak bij het beginpunt van een wandelroute. Ook is de afstand van Hualien naar het nationaal park prima te overbruggen met een scooter (20-30 minuten). Taroko NP leent zich uitstekend voor prachtige wandeling door een groene omgeving, langs marmeren rotswanden en met geweldig uitzicht. Wij hebben hier twee dagen wandelingen gemaakt en hadden het gevoel dat we ons nog veel langer hadden kunnen vermaken in deze omgeving. Tip! Voor sommige 'trails' heb je een permit nodig. Bijvoorbeeld de Zhuilu Old Trail. Tijdens doordeweekse dagen worden er maar 96 mensen per dag toegelaten en in het weeend 156 mensen. Wees er dus op tijd bij!

'845907' door RobbertVanBussel '845907' door RobbertVanBussel

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

De ongerepte oostkust

RobbertVanBussel

Taiwan heeft nooit hoog op mijn bucketlist gestaan, maar het was eerder dit jaar een fantastische ervaring om dit land te verkennen. Met name het oosten van het land verbaasde mij. In dit deel van het land is namelijk veel groen te vinden en de bergachtige gebieden bieden indrukwekkende wandelmogelijkheden. Met de bovenstaande foto heb ik geprobeerd om de ongerepte oostkust zo goed mogelijk weer te geven.