Taiwan foto's & tips

'514538' door marcelsamson '514538' door marcelsamson

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taipei 101

marcelsamson

Taipei. Een grote Aziatische stad, maar eentje met weinig echte hoogbouw. Ze hebben echter één uitzondering gemaakt voor de Taipei 101 wolkenkrabber. Dit was tot 2007 zelfs het hoogste gebouw ter wereld, voor het overtroffen werd door de bekende toren in Dubai. Om deze plek te bereiken, zijn we te voet richting Elephant Mountain vertrokken. Dat klinkt imposant, maar de top bereiken is prima te doen, via nette trappen, deels zelfs verlicht. Eenmaal bovengekomen werden we getrakteerd op een imposant uitzicht over Taipei. De enorme toren steekt ontzettend af tegen de rest van de stad, wat veel lager is. Dat levert prachtige plaatjes op, maar is ook een beetje een vreemd aangezicht. Het contrast tussen de toren en de stad is misschien een beetje té groot.

'509561' door RobHoekstra '509561' door RobHoekstra

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Night markets

RobHoekstra

Taipei staat bekend om zijn vele night markets. Op deze markten draait het bijna helemaal om de inwendige mens. Iedereen die ooit in Taiwan geweest is weet wel wat ik bedoel denk ik. Er zit voor ieders smaak wel wat lekkers tussen al moet je soms eerst wel even goed uitdokteren wat het precies is.

'508103' door nathaliebeersma '508103' door nathaliebeersma

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Een stap terug in de.

nathaliebeersma

Deze foto is genomen door Nathalie Beersma bij Lin Family Mansion & Garden in Taipei in Taiwan, op vrijdag 2 mei 2014 rond 10.00 uur. `Zodra ik onder de poort door loop, is het alsof ik een hele vroege periode uit de Chinese geschiedenis binnenstap. Met open mond bekijk ik de typisch Taiwanese gebouwen. Ze vertonen veel gelijkenissen met de tempels die hier op elke straathoek te vinden zijn. De glimmende gouden letters aan de buitenkant tonen de rijkdom van de cultuur. Ik loop over een chique vloer van rode tegels, passend bij de pilaren en het ietwat vervallen dak. Aan het plafond hangen gele lampion bollen. `De eerste verlichting die men in Taiwan kende’, zegt mijn vriendin Yoyo, geboren en getogen in Taipei. In het midden van de mansion ligt een vijver met daarin lichtroze lelies met gele harten. Vanachter het blauw geverfde hekwerk dat er iets te modern uitziet in deze omgeving aanschouw ik het kleine, pittoreske bruggetje dat twee bouwwerken met elkaar verbindt. De stenen wand achter het bruggetje lijkt wel een miniatuurversie van een heel gebergte. Het laagje mos op de stenen onderstreept de anciënniteit van deze locatie. Het gewelf heeft hetzelfde rijke reliëf als de stenen onder de balustrade. Wonderschone oudheid. Meesterlijke constructies. Minstens net zo fascinerend vind ik de gigantische boom waarvan de wortels diep in elkaar verstrengeld zijn, al eeuwenlang innig verbonden. Zo oud als de stam eruit ziet, zo jong en fris zijn de diepgroene bladeren. De zon brandt zachtjes op mijn huid. Dit mooie lenteweer geeft me een warm en comfortabel gevoel. De fijne geur van de helroze bloemen maakt het af. Ik ben de enige zonder donker haar en smalle ogen, maar toch voel ik me thuis. Het is een eer dat deze mensen mij een kijkje laten nemen in hun leven van toen en nu, op een plek die een oase van rust vormt middenin de hectische hoofdstad.’

'508303' door nathaliebeersma '508303' door nathaliebeersma

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Bizarre formatie

nathaliebeersma

Deze foto is genomen van de Nanya Rock ten oosten van Keelung aan de noordoostkust van Taiwan, op vrijdag 9 mei 2014 rond 15.00 uur. `De lucht is volledig betrokken, grauw grijs weer is het. En het miezert. Maar dit doet allerminst afbreuk aan de schoonheid van de ruige rotskust die is bedekt met een deken van rijke vegetatie. De weg zoekt zijn route rond de bergen. Vlak voor een van de vele bochten parkeren we de auto om een natuurlijk wonder in dit deel van Taiwan te bezichtigen, een bizarre formatie die tegen een stel andere brokken gesteente aangesmeten lijkt. De top van de rots doet me denken aan de hoed van een klaprooszaadje. Nog merkwaardiger zijn de schuine strepen, soms zelfs een dikke ring, gevormd door erosie. De meest mooie, bijzondere vormen zijn er ontstaan. Het blok oogt gepolijst maar voelt keihard. De vloer is spiegelglad en heeft net zoveel verschillende aardetinten in zich als de rots. Van donkerbruin, bijna zwart, tot zandkleurig geel en wit grijs. Met grote behoedzaamheid omdat de regen de stenen spekglad heeft gemaakt klauter ik naar de beroemde Nanya Rock. De wind waait hard om mijn oren. Mijn spieren verstijven van de kou. Ik ben blij met de aanwezigheid van mijn paraplu. Huiverend kijk ik in mijn te dunne kleren uit over de weide blauwe oceaan. Ik ruik de zoute zee. De golven beuken in op de kust. Ver aan de andere kant van dat immense water is mijn thuisfront met Nederlandse vrienden en familie. In gedachten van dankbaarheid verzonken hoor ik achter me zo nu en dan een auto over het natte asfalt voorbij razen.’

'489437' door koenworldwide '489437' door koenworldwide

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taipei; een Aziatisch

koenworldwide

Dit is Azië. Dit is Taipei. Chaos en veel motorvoertuigen. Het is een groot contrast met hoe de Europese steden zijn. Hier moet je echt opletten als je aan de zijkant van de weg loopt dat je niet omver wordt gereden door een scooter of auto. Er hangt nog net geen bord: 'Betreden op eigen risico'. Desalniettemin is het wel een fantastisch gevoel om hier echt te lopen, dit rare spektakel mee te maken, een andere cultuur te snuiven, de winkeltjes direct aan de straat te bezichtigen en niet geheel onbelangrijk: jezelf er ongeschonden doorheen te loodsen wat al een avontuur is op zich!!

'521705' door RobHoekstra '521705' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Bizarre rotsformaties

RobHoekstra

Yehliu is een landtong aan de noordkust van Taiwan tussen Taipei en Keelung die ongeveer 1700 meter de oceaan in steekt. Kenmerkend voor de landtong zijn de aardpiramiden, die door een combinatie van zee- en winderosie zijn ontstaan en de meeste bizarre vormen hebben. Dank Wiki. Bij een bezoek aan Taipei is dit goed te doen als dagtrip vanuit de stad.

'311805' door speedy '311805' door speedy

TaiwanOost Taiwan

TaiwanOost Taiwan

Strand

speedy

In al zijn compactheid heeft Taiwan ook nog eens veel te bieden: natuur, cultuur en strand, het is er allemaal. 'Een echt strandvakantieland kun je Taiwan eigenlijk niet noemen. Daarvoor zijn er te weinig stranden. Maar in het zuiden zijn zeker stranden met een Mediterrane uitstraling, inclusief huurmogelijkheden van brommertjes en surfplanken'.

'352893' door RobHoekstra '352893' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Yehliu

RobHoekstra

Aan de noordkust van Taiwan vind je de vreemde door erosie ontstane rotsformaties van Yehliu. Een klein schiereiland waar je een leuk stukje kunt wandelen en waar je de vreemdste rotsvormen tegenkomt.

'512613' door nathaliebeersma '512613' door nathaliebeersma

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

De schoonheid van een

nathaliebeersma

Deze foto is genomen bij de waterval van Shifen in Taiwan, op vrijdag 9 mei 2014 rond 10.00 uur. Een serene, vlakke Keelung River kiept ineens met enorm geweld haar water over de rotswand. Daar waar de stroom stenen moet ontwijken, worden prachtige spinklers gevormd. Eenmaal deze obstakels gepasseerd valt het water in sierlijke stralen nog enkele tientallen meters recht naar beneden. Op dezelfde rustige wijze als voor de waterval vervolgt de rivier haar weg door de bedding. Regendruppels, te herkennen aan de ontelbare stipjes die het oppervlak doen rimpelen, zorgen vandaag voor extra voeding. Ik doe mijn ogen even dicht om het gebulder tot me door te laten dringen. Als ik niet beter wist, dan zou ik deze waterval benoemen tot de miniatuurversie van de Niagara of Victoria, met name vanwege de aanzienlijke breedte. Zelfs op een grauwe dag als deze kijk je je ogen uit. Ook dit is weer zo’n indrukwekkend stukje natuur op niet veel meer dan dertig kilometer van Taipei.

'425120' door AnitaOedit '425120' door AnitaOedit

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Change of Shift

AnitaOedit

Drie soldaten stappen vanuit de rechter hoek om twee anderen soldaten te vervangen welk in de midden van de Memorial Hall staan! Stap.............stap..........Halt!!!!!.........Stap.............stap...........Halt!!!!!............Stap..............stap...........Halt!!!!! De ene soldaat wisselt met de rechter soldaat en de andere met de linker soldaat!

'490933' door Joanna '490933' door Joanna

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Tripje naar de...Elep

Joanna

Eén van de highlights in Taipei is een tripje naar de top van de 101-tower van 507 meter. Prachtig, maar je staat ook in de rij, en bent een paar dollartjes armer. Draai het eens om en ga gratis en voor niks genieten van het zicht op de 101! Daarvoor ga je naar de Elephant Mountain! Dat is een berg aan de rand van de stad, waar je wandelpaden omhoog hebt. Bovenaan gekomen wacht je een prachtig uitzicht op de 101 en de rest van Taipei. Het is een aardige klim, en mocht je er niet genoeg exercise aan hebben, dan kan je halverwege nog wat oefeningen doen aan rekken, net als de Taiwanezen. Het is heerlijk lopen door de natuur, je waant je echt even out-of-town. Als je aan het eind van de middag gaat kan je ook nog genieten van de prachtige zonsondergang! Hoe kom je er: ga met de MRT rode lijn 2 naar het eindpunt Xiangshan (dat is 1 halte van de 101), neem exit 2 en volg daar de borden naar de Xiangshan hiking track (bijna 400 meter lopen). Er volgt een tegelpad met trappen omhoog en in een half uurtje sta je te genieten van het prachtige uitzicht. Er zijn meerdere uitzichtpunten, je kan ook verder lopen naar andere heuvels met dierennamen. Aan het begin van het pad kan je wat te eten/drinken kopen, omhoog heb ik niets gezien. Enjoy!!

'132996' door mandy en peppi '132996' door mandy en peppi

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Chubby buddha

mandy en peppi

happy chubby buddha, 72 meter hoge buddha beeld op een eilandje in emei lake. gezegd is dat dit de grootste/hoogste beeld van happy chubby buddha ter wereld is. in 2001 begon de world maitreya great tao foundation met het bouwen van het beeld en het was af in 2007. nu zijn ze druk bezig naast/rondom het beeld een groot klooster te bouwen .

'97728' door Bowral '97728' door Bowral

TaiwanCentraal Taiwan

TaiwanCentraal Taiwan

Sun Moon Lake

Bowral

De daken van de beroemde Wen Wu tempel steken fel af tegen het Sun Moon Lake. Dit meer ligt op bijna 800 meter hoogte in zo'n beetje het midden van het land. Alleen de rit ernaar toe is al geweldig. Rond het meer liggen diverse tempels. Het gebied is zeer in trek bij 'honeymooners' vanwege de romantische setting.

'424853' door broekhuizen '424853' door broekhuizen

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Monnik baat in een...

broekhuizen

een monnik baat in een natuurlijke warm water bron. deze vorm is mogelijk om dat daar de Yangtze en de Filippijnse plaat tegen elkaar botsen

'394132' door RobHoekstra '394132' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Erosie

RobHoekstra

In Yehliu, een klein park in het noorden van Taiwan, tref je verschillende vormen van erosie aan. Het is een landtong die onder invloed van de zee en wind de meest vreemde gesteentes herbergt. Echt een bijzonder stukje natuur vond ik. Op zo'n 2 uur rijden van Taipei als ik het me goed herinner.

'457056' door Bluebird '457056' door Bluebird

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taipei 101 Tower

Bluebird

Op de foto zie je de 101 toren van Taipei. Tot 2007 was dit met 508 meter de hoogste toren van de wereld, tot de Burj Khalifa in Dubai de titel overnam. Het beste uitzicht heb je vanaf Elephant Mountain (zie mijn tip) Een hele grote heuvel aan de rand van de stad waar je bij slecht weer en mooi weer of bij zonsopkomst/ ondergang de mooiste skyline foto's kunt nemen. Je kunt op de foto ook heel sterk zien wat het hoogte verschil is in vergelijking met de rest van de stad.

'420245' door AnitaOedit '420245' door AnitaOedit

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taiwanese verkoper

AnitaOedit

Taipei stad is heel makkelijk te doen met de Taipei Subway. Kaartjes/muntjes zijn heel goedkoop en je kunt makkelijk reizen naar verschillende plekken. Wij gingen naar Danshui. Een leuke plek met vele markt kraampjes en je ontmoet veel locals. Wij kwamen deze aardig man tegen bij een plantenzaak. Tja...je zal wel denken wie koopt er een plant tijdens hun reis. Wij dus :) Mijn man was op zoek naar de eetbare pandanus plant en toevallig vond hij deze. De pandanus extract is overheerlijk voor cake recepten :)

'538474' door Mireille '538474' door Mireille

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Op reis met James

Mireille

Ben je in Taiwan en je zoekt een betrouwbare manier om zelfstandig rond te reizen, dagtrips of om een meerdaagse trip te doen, dan is hier je man. James, met wat van zijn collegas, van JJTours - Go Taiwan rijden ze in hun (luxe) taxis in Tapei (airco en wifi). Zij maken op maat trips volledig aan jouw wensen afgestemd. Ook komen ze zelf met leuke tips en adviezen. Ze spreken Engels, al is het niet veel. Ondanks dat en google translate ging het converseren prima met veel humor. Ik heb met James (en nog 2 collegas) meerdere dagtrips gemaakt. Fantastisch! Ze zijn zorgzaam, vrolijk en gaan uit hun weg je een top dag te bezorgen. Theeplantages, meren, tempels, oude mijnen en spoorlijnen uit Japanse tijden, pittoreske kusten, hoge bergen, Aboriginal dorpen, bizarre landformaties. Zelfs een Harry Potter café! Zodoende heb ik veel geleerd van de cultuur, lokale gerechten geproefd, over tradities gehoord en de lange Japanse kolonisatie. Bovenal als vrouw alleen reizend voelde ik me veilig. Mijn advies is; Geef al bepaalde locaties door voor je dagtrip bij het contact. Daar kan dan op gebouwd worden. James is te bereiken op tel nr: +886913660725 (inclusief Whatsapp en Line) email: a123077091@gmail.com en Facebook: https://www.facebook.com/James%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%8C%85%E8%BB%8A%E5%84%AA%E9%81%8A-436031136549341/?fref=ts&ref=br_tf

'416638' door RobHoekstra '416638' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Taiwanese mini niagar

RobHoekstra

Tijdens onze trip van Taipei naar Yehliu vroeg de chauffeur of we het leuk zouden vinden om een stukje om te rijden om deze waterval te bezoeken. Natuurlijk deden we dat en de waterval en de omgeving ervan waren best mooi. Ik had niet verwacht dat je op 2 uurtjes rijden van het drukke Taipei midden in de natuur zou zitten.

'369817' door RobHoekstra '369817' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Lucky

RobHoekstra

Onderweg van Yehliu naar Jeofen in het noorden va Taiwan begon het ontzettend hard te plenzen! Onze chauffeur wist hier toch een positieve draai aan te geven door ons langs deze watervalletjes te gidsen. Het is een verrassend mooi stukje land, het noorden van Taiwan vonden wij.

'305707' door magicmill '305707' door magicmill

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Longshan Tempel

magicmill

Uitzicht op een van de ornamenten op de Long Shan Tempel in Taipei (Taiwan). De Long Shan Tempel is een van de oudste tempels in Taipei. Erg mooi geïntegreerd tussen nieuwe gebouwen (of toch andersom?).

'149146' door matthijsbeer '149146' door matthijsbeer

TaiwanOost Taiwan

TaiwanOost Taiwan

Kreeftskeerkring

matthijsbeer

Deze pilaar markeerd de plek waar de kreeftskeerkring Taiwan doorkruist.

'424855' door broekhuizen '424855' door broekhuizen

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Geschminkt gezicht ui

broekhuizen

mooi geschminkt gezicht uit een traditionele opera, In de traditionele Chinese opera's zijn tekst, muziek, dans, zang, jongleren en vechtkunst erg belangrijk, en meestal met mooie kostuums.

'315400' door speedy '315400' door speedy

TaiwanTaroko NP

TaiwanTaroko NP

Weg door de taroko...

speedy

De spectaculaire Taroko-kloof en het mooie landschap van de Liwu rivier kunnen gemakkelijk bewonderd worden vanaf de centrale autoweg die dwars over het eiland loopt.