Zuid Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kroonaap uit Sri Lanka

Zuid Sri Lanka,
Sri Lanka


De kroonaap, Macaca sinica, leeft uitsluitend op Sri Lanka. Het is een alleseter, tamelijk klein van stuk, zo'n drie tot vijf kilo zwaar, met een opvallende kuif die bij ieder dier anders is. Behalve aan hun kuif zijn de aapjes ook herkenbaar aan hun gezichten iverschillende tinten roze of rood, met rode en zwarte pigmentvlekken. En hoe ouder ze worden, hoe meer littekens. ''Maar op den duur herken je ze in een oogopslag aan hun silhouet, net zoals mensen''
Jongetjes krijgen niet alleen meer aandacht van andere mannen in de groep, ze worden ook door hun moeders langer en vaker gezoogd. Ze groeien sneller en hebben in hun eerste levensjaar - als eenderde van alle babies sterft - meer overlevingskansen dan hun zusters.
Maar ze moeten ook eerder op eigen benen staan. Na een jaar of vijf verlaten ze hun eigen groep en moeten zich ergens anders een plaatsje in zien te vechten. Dat is de meest kritieke fase in hun leven. Dan sterven ze bij bosjes aan de wonden die ze oplopen tijdens onderlinge gevechten. Onder de volwassen dieren zijn dan ook wel twee tot drie maal zoveel vrouwtjes als mannetjes.
Bij apen mag je nooit oogcontact maken, omdat ze dit als bedreigend ervaren.

(bron NRC)