Yala Ruhunu NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witborst IJsvogel

Yala Ruhunu NP,
Sri Lanka


De Witborst IJsvogel of ook wel de White Throated Kingfisher genoemd.

Een prachtig vogeltje met een grote snavel. Wanneer je tijdens een jeep-safari (4x 4) rondrijdt dor Yala NP dan heb je een grote kans dat je deze IJsvogel ziet. Je ziet vaak een blauwe schicht voorbij komen. Wanneer je er 1 ziet, vraag de chauffeur om te stoppen en houd de IJsvogel in de gaten. Dat is al prachtig om te zien.
Dit is een vrij grote ijsvogel (27-28cm) . He herken je ze?
Een volwassen ijsvogel heeft een helderblauwe rug, vleugels en staart. Zijn hoofd, schouders, flanken en onderbuik zijn kastanje, en de keel en borst zijn wit. De grote snavel en poten zijn helderrood. De vlucht van de witborst ijsvogel is snel en direct, de korte ronde vleugels zoemend. Tijdens de vlucht zijn grote witte vlekken zichtbaar op de blauwe en zwarte vleugels. Zij eten niet alleen vis maar voedt zich met verschillende prooien zoals kleine reptielen, amfibieën, krabben, kleine knaagdieren en zelfs vogels.
Al met al heel mooi om te zien.

Wij waren net na de aanslagen (in 2019) in Sri Lanka en was het vrij rustig in het land en vooral in NP's . Daar heeft het land wel wat mee te doen gehad en nu weer Corona.