Polonnaruwa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bengaalse varaan

Polonnaruwa,
Sri Lanka


Bij een riviertje tussen Polonnaruwa en Kandy, worden Bengaalse varanen uit het water gelokt door ze te voeren met dode vis en karkas van een kip. Dit wordt speciaal voor de toerist gedaan die hier dankbaar gebruik van maakt om, uiteraard tegen een kleine vergoeding, ze te kunnen fotograferen en filmen. Het zijn imposante en logge dieren. Ze kunnen wel 175 cm lang worden met een staartlengte van 100 cm.
Deze soort is niet gevaarlijk voor de mens, hoewel hij, als hij in het nauw wordt gedreven, een geduchte tegenstander is; hij gebruikt zijn staart als slagwapen en kan flink van zich afbijten. Als ze bijten, krijg je zoveel bacteriën in je bloedbaan dat het wel eens niet goed voor je kan aflopen. In zoverre zijn ze dus weer wel gevaarlijk.
Zijn tanden zijn te klein om kleinvee en huisdieren te verschalken, maar hij eet wel schadelijke insecten, knaagdieren, giftige slangen en slangeneieren. Daardoor wordt hij als nuttig beschouwd en wordt minder fel bestreden als andere varanen, die als plaag worden gezien.