Oost Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Portret vaan een boerin

Oost Sri Lanka,
Sri Lanka


Deze boerin fotografeerde wik op onze trektocht door Sri Lanka.

Het is slecht gesteld met de boeren in Sri Lanka.
Rampen, natuurlijke of door mensen veroorzaakt, dwingen steeds meer Sri Lankaanse boeren werk te zoeken in steden. Een vijfde van de Sri Lankaanse bevolking is inmiddels om die reden verhuisd.
Volgens M.W. Weerakoon van het ministerie van Landbouw in Sri Lanka moeten rijstboeren het hele jaar werken om net boven de armoedegrens te blijven. Hij schat dat rijstboeren jaarrond 1,5 hectare moeten bewerken om ongeveer 97 euro per maand te verdienen, het bedrag dat nodig is voor een gezin met vier kinderen om boven de armoedegrens te blijven.

‘Dat is onmogelijk met onvoorspelbare regen, dus vertrekken de boeren’, zegt hij. Ongeveer 20 procent van de 21 miljoen inwoners van Sri Lanka bestaat nu uit interne migranten, volgens overheidsstatistieken.

Wie in zijn dorp blijft wonen en blijft boeren, raakt steeds verder in de schulden. Vorig jaar augustus, toen de droogte zijn piek bereikte, steeg de gemiddelde schuld van boerengezinnen met 50 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit onderzoek van het Wereldvoedselprogramma (WFP). Banken schrikken ervoor terug om geld uit te lenen, waardoor de boeren geld proberen te lenen via informele kanalen.
Weerakoon zegt dat een van de belangrijkste ambities van de overheid voor 2018, het uitbreiden van de oppervlakte rijstvelden en andere gewassen is. De overheid werkt volgens hem ook aan maatregelen om toegevoegde waarde te creëren voor boeren en leveranciers van ruwe producten.

bron Mo