Galle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Moonstone mine en steltvissers....

Galle,
Sri Lanka


Moonstone mine en steltvissers...Ben je in Galle, ga eens op zoek naar de edelsteenmijnen...
Ik wou al lang eens zien hoe edelstenen gedolven worden... Sri Lanka is de grootste leverancier van maansteen. Ze hebben er zowel de blauwe moonstone als de witte. Het delven gebeurt vaak nog erg primitief. Men maakt een diepe put in de grond, stut de wanden met hout (dat hout dient dan ook als ladder voor het afdalen in de mijn). De put is ongeveer 2O meter diep. Vanuit die put gaat men dan tunnels graven en daar gaat men emmers vullen met de aarde en stenen. Die brij wordt naar boven gebracht via het systeem van een waterput en wordt boven grondig gespoeld en gezeefd. Nadien wordt tussen de stenen naar de waardevolle stenen gezocht. Op zo'n 12 meter diepte vindt men ook soms robijn en blauwe saffier als het geluk mee zit.
De stenen worden dan geslepen om nadien ingewerkt te worden in juwelen.
We tuktukten dus naar Meetiyagoda, het centrum van de blue moonstone mines en konden steentjes kijken! Hard labeur voor de mensen die de mijnen ingaan!
Vergeet ook niet de steltvissers aan de andere kant van Galle te gaan opzoeken... Prachtig hoe ze al zitten op een 'kruis' toch nog vissen aan de haak slaan!