Galle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Curd

Galle,
Sri Lanka


Ons eerste verblijf bij aankomst in Sri Lanka is Romaya Villa in Habaraduwa. Bij ons ontbijt krijgen we heerlijke lokale gerechten waaronder vers fruit en curd.
Curd of Dahi is een traditioneel yoghurt- of gefermenteerd melkproduct, afkomstig van het Indiase subcontinent, meestal bereid uit koemelk en soms buffelmelk of geitenmelk. Het is populair op het hele Indiase subcontinent.(wikepedia) In dit geval is het gemaakt van buffelmelk en eerlijk gezegd is de smaak erg goed.Doordat buffelmelk meer vet bevat dan koemelk, is de yoghurt dikker dan je in Nederland gewend bent.

Ook langs de weg zie je de bekende kleipotten vol curd te koop aangeboden, al dan niet vergezeld door een skeletten hoofd van een buffel. De grootste kans om deze kraampjes tegen te komen heb je in het zuiden van Sri Lanka, op weg naar Tissamarahama, Kataragama of Yala. Tussen Wirawila en Andalla vind je het hart van Sri Lanka’s curdindustrie. Meer dan vierhonderd families leven hier van de curdproductie, waarbij buffels met de hand worden gemolken.

Na het filteren en koken moet de buffelmelk tot kamertemperatuur afkoelen, waarna een beetje bestaande curd wordt toegevoegd. Zo wordt het fermentatieproces op gang gebracht. Daarna wordt het mengsel in kleine potten gegoten en geseald met een stuk papier, om ongeveer twaalf uur later te kunnen worden gegeten. Opvallend detail: het verhaal gaat dat de binnenkant van de terracotta potten vooraf in buffelurine wordt gespoeld!(bron:culy)