Test the best of the Baltics image
Vellah

Test the best of the Baltics

Drie weken lang roadtrippen in Estland, Letland en Litouwen. Wij vertellen je wat je te wachten staat. En geloof ons je stapt zo de auto in en zet koers naar the Baltics. 


Hit the road ... Jack (Foto: Darius Sulcius)

Estland, Letland en Litouwen staan bekend als ‘kleine landjes’en dat klopt als je het hebt over de bevolkingsaantallen. Qua oppervlakte zijn de drie republieken samen echter bijna vijf keer groter dan Nederland. Juist die leegte, samen met de levendige steden, maakt deze regio uniek in Europa. Op dezelfde dag kun je door een nationaal park wandelen om ’s avonds cocktails te nippen in de hipste cafés van een van de hoofdsteden.

En hoewel de Baltische landen meestal in één adem genoemd worden, zul je er op deze reis achter komen dat de verschillen er ook mogen zijn. Die verschillen komen het meest tot uitdrukking in de drie hoofdsteden,Tallinn, Riga en Vilnius. Stuk voor stuk verdienen ze een bezoek van minstens drie volle dagen, liefst in het weekend, zodat je het meest kunt genieten van de geschiedenis, hippe brouwerijen en
hoogwaardige restaurants.

Tussen die drie weekenden ga je de natuur in, want daarvan hebben ‘de Balten’ een overvloed. Ten eerste is de kustlijn schitterend, beginnend bij de spectaculaire Koerse Schoorwal in Litouwen — een landtong van duinen — tot aan de mondaine Estische badplaats Pärnu. Ietsje verder landinwaarts vind je spiegelgladde meren (Nationaal Park Žemaitija, Litouwen) of meanderende rivieren met kastelen op de oevers (Nationaal Park Gauja, Letland). In Estland zoek je de ultieme isolatie op de vele kleine eilanden, zoals het Nationaal Park Pakri. Roadtrippen is een uitstekende manier van reizen in deze regio.

De afstanden zijn groter dan in Nederland, maar met een goede planning hoef je per keer zelden meer dan drie uur te rijden. Je kunt vanuit het Duitse Kiel de veerboot naar Klaipeda nemen, zodat je uitgerust aankomt.

In editie 80 hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij lekker weg blijft van de massa. En natuurlijk hebben we een prachtige reportage gemaakt van de ultieme roadtrip door Litouwen, Letland en Estland.