Gardens by the bay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

The lunchbox

Gardens by the bay,
Singapore


Deze verzameling lunchboxen stonden in de Flower Dome bij Marina Bay Sands.
In Azië zie je deze lunchboxen wel vaker en er zit een heel verhaal achter. Als je wilt begrijpen hoe het precies werkt kijk dan zeker de film "The Lunchbox" : het draait hier om een verkeerde levering van Mumbai's beroemde Lunchbox-bezorgsysteem en verbindt een jonge huisvrouw met een oude man in de herfst van zijn leven. Ze bouwen samen een fantasiewereld op door elkaar notities te geven in de Lunchbox.

Hier wat meer uitleg over het ingenieuze systeem: Een dabbawala is een Indiase voedselbezorger in Mumbai. Deze persoon brengt het voedsel naar de kantoormedewerkers. Dabbawala betekent hij die de doos draagt.
Hoewel het lijkt alsof het beroep erg eenvoudig is, is het een gespecialiseerde handel. De dabbawala bestaat al meer dan een eeuw en is een deel van de cultuur van Mumbai. Het beroep is ontstaan toen India door het Verenigd Koninkrijk was bezet. Voor de Britten, die naar de kolonie kwamen en niet van het lokale eten hielden, werd een service opgezet om hen het eten te brengen dat thuis was geprepareerd.


Mumbai Dabbahwalas
Deze pakjesbezorgingsdienst wordt geroemd om de efficiënte en stipte distributie van de dozen, hoewel de bezorgers meestal analfabeet zijn, en er op de dozen slechts een heel eenvoudige aanduiding is aangebracht waar die bezorgd moeten worden. In 2002 meldde Forbes Magazine dat de betrouwbaarheid van de dienst volgens de Six Sigma-norm was. Elke dag worden meer dan 175.000 of 200.000 lunchboxen verplaatst door een geschatte 4.500 tot 5.000 dabbawalas, allemaal met de grootst mogelijke stiptheid. Volgens een recente enquête, maken ze minder dan één fout in elke 6 miljoen leveringen. (bron : Wikepedia)