Noord Hoogland Pakistan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Magische zonsopgang over de Gondogoro Vallei

Noord Hoogland Pakistan,
Pakistan


Kunnen we hem wel of niet passeren? Dat was de vraag die ons bijna 7 dagen boven het hoofd hing. Dan was de Gondogoro La teveel besneeuwd, dan stonden er stakende porters. Dan was er teveel wind of juist wéér heftige sneeuwval.
Uiteindelijk kwam op 23 augustus het hoge woord eruit in Ali Camp op 5.100 meter hoogte: we gaan! Cool! Na al ruim 7 uur gelopen te hebben gaan we dus straks de Gondogoro La op 5.600m passeren. We zijn mijn (verplichte) gids, ik en de rescue guide die eveneens verplicht is.
Na uren in het stikkedonker gelopen te hebben blijken we de gletjer al gepasseerd te zijn en moeten we 'slechts' de klim naar boven nog maken. Deze gaat echter zo steil omhoog dat zekeren verplicht is. Dan, plots, na 3 uur lopen, iets sneller dan verwacht aangezien de andere groepen nog niet eens aan de klim begonnen zijn aan de lichtjes in het diepe dal te zien, zie ik de 'top'tak. Een takje dat in de sneeuw gestoken is. We did it!!!

Even een kop thee bij de rescue guides om af te dalen. Dat wordt een eitje want klimmen is het zwaartst... Maar niet om 03.00 snachts. De afdaling bleek een regelrechte abseil te zijn tegen een verticale wand van los steen. Gezekerd aan elkaar begon ik aan de afdaling. En dat viel wel even tegen maar zodra ik de smaak te pakken had. Ik baalde dat het nog donker was. De K2 was nu in duister gehuld. Omdat we lange tijd moesten wachten tot alle porters gepasseerd waren had ik wel de mazzel van deze fantastische zonsopgang. Op de achtergrond zie je Laila Peak en Masherbrum. Aan één hand hangend tegen die verticale wand maakte ik deze (onbewerkte!) foto. De kleuren, zo intens, zo ongelofelijk schitterend en adembenemend.
Na de afdaling was ik opgelucht. Inmiddels ruim 12 uur actief in touw en 24 uur wakker. 'Zo, we zijn er bijna he'. Ja, zegt mijn gids. Ik denk nog een uur of 2 lopen.
Dit moest ik even verwerken. Nóg 2 UUR LOPEN??? Doe normaal. Nee.

Ik verwerkte dit 'toiletterend' en intens koud. Maar de zon warmde me al snel op op de gletjer en tegen 8 uur arriveerde ik in het kamp. Als eerste. De volgende teams arriveerden pas 3 uur later. TOen ik al in diepe slaap lag na te genieten van deze bijzonder mooie opgang