Oman foto's & tips

'303104' door Bowral '303104' door Bowral

OmanMuscat

OmanMuscat

Gedonder

Bowral

Het 'gedonder' in veel Islamitische staten is nu ook overgeslagen naar Oman. Niet direct een land waar ik dit verwacht had, mede vanwege de relatief hoge levensstandaard van de 3,5 miljoen inwoners. Deze foto is in rustiger tijden genomen in de hoofdstad Muscat

'460169' door huubverbeek '460169' door huubverbeek

OmanOost Hajar

OmanOost Hajar

Grand Canyon van Oman

huubverbeek

Djabal Sjams gelegen boven op het indrukwekkende el Hajar massief is vergelijkbaar met de Grand Canyon .( niet zo hoog en er stroomt zelden water doorheen).Vanaf Wadi Ghul kun je er ook met een 4x4 in.Dan zie je pas hoe hoog deze bergen zijn.Je moet dan wel opletten dat het niet geregend heeft of gaat regenen want dan moet je je zo snel mogelijk uit de voeten maken.Vanuit Djabal Sjams kun je ook heel indrukwekkende wandelingen maken en plaatjes zien zoals bovenstaande.

'483665' door EvanderHel '483665' door EvanderHel

OmanMuscat

OmanMuscat

Muttrah Souq

EvanderHel

Misschien wel de oudste souq in de Arabische wereld: de Muttrah Souq in Muscat. De locals noemen het Al Dhalam, duisternis. Als je de souq inloopt, laat je de dag achter je. Het is er stampensvol met winkeltjes, de rookslierten van de geurende wierook kringelen omhoog naar het dak, waar het zonlicht geen enkele kans krijgt om door te dringen tot de donkere markt. Mannen in traditionele witte jurken en de dames in hun zwarte, het is mooi te zien in de buurt van een uitgang waar de zon in al haar kracht weer schijnt. Het is even knipperen met je ogen als je uit de duisternis komt.

'463145' door nita92 '463145' door nita92

OmanJebel Akhdar

OmanJebel Akhdar

In de landing

nita92

We hebben een aantal van deze vlinders gezien in Oman en ik wilde ze dolgraag op de foto hebben. De citrus butterfly oftewel Papilio demodocusis onderweg naar een geurend bloemetje. De oprolbare tong is al uit om de nectar uit de bloem te halen, Het was lastig om deze fladderende vlinder vast te leggen, maar het is gelukt.

'424470' door chateau '424470' door chateau

OmanMuscat

OmanMuscat

Snavelmasker.

chateau

De Omaanse vrouwen naaien hun maskers zelf. Ze gebruiken hiervoor een papiersoort dat aanvoelt als leder. Het gezichtsmasker komt voor in diverse vormen, maar vertrekt steeds van dezelfde basis. Het bedekt traditioneel een stuk van het voorhoofd en heeft een stoffen lijntje dat over de neus loopt. Het onderste deel van het gezicht, van de mond tot aan de kin, zit deels of volledig verstopt achter het masker. Binnen de gewoontes van hun stam krijgen de vrouwen de vrijheid om hun eigen masker te ontwerpen. Zo kunnen ze ervoor kiezen om enkel de ogen onbedekt te laten. Het masker wordt op zo’n manier uitgesneden dat het precies de vorm van de ogen volgt. Andere meisjes willen ook hun kaaklijn of jukbeenderen benadrukken, hun masker bestaat dan uit grote uitsnijdingen die de contouren van hun gezicht omlijsten. Op die manier worden de gezichtsmaskers soms gebruikt als verleidingstechniek.

'299242' door pdanielse '299242' door pdanielse

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Traditionele...Snavel

pdanielse

Veel bedoeinen vrouwen dragen nog traditioneel dit gezichtsbeschermende 'masker' wat hier dus vrij vertaald een 'Snavelmasker' heet, dat ook nog de neus bedekt. Het is de wet en de intrepetatie daarvan die deze vrouwen beweegt deze te blijven te dragen ook in 2011. Als je even op Internet zoekt naar de betekenis en het hoe en waarom, dan blijkt dat er ook snavelmaskers in Venetie voorkomen en zelfs in Afrika.

'285214' door jeannette '285214' door jeannette

OmanNizwah

OmanNizwah

Birkat al Mauz

jeannette

ongeveer 18 km van Nizwah, richting Muscat vind je de prachtige oase Birkat Al Mauz. Hier vind je nog oude ruines waar je vanaf het laantje (zie tip) mooi uitzicht op hebt.

'25654' door amoureus '25654' door amoureus

OmanWest Hajars

OmanWest Hajars

Zonder titel

amoureus

In de hitte, trap op trap af, felblauwe lucht en witte of lichtblauwe gewaden volgens de laatste mode

'516426' door ejbaaijens '516426' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Typisch Oman

ejbaaijens

We zijn net terug uit Oman en hebben een heerlijke tijd gehad. We hebben in de relatief korte tijd niet een groot deel van het land kunnen verkennen. Natuurlijk wel enkele Wadi's gezien, gelopen langs irrigatiekanaaltjes in een dorpje, door de ruige bergen gereden, de oude stad Nizwa bezocht en met name Muscat ontdekt en ervaren. Eén van de hoogtepunten was toch de vriendelijke bevolking! Vandaar dat mijn eerste Muscat foto een mooi rijtje mannen is.

'513721' door chateau '513721' door chateau

OmanWest Hajars

OmanWest Hajars

Fort Nakhal

chateau

In Oman vind je veel forten. Het fort in Nakhal is een erg mooi en groot fort uit de 17de eeuw. Het ligt aan de voet van het Westelijk Hajar gebergte. Het is recentelijk geheel gerestaureerd en de kamers zijn zelfs ingericht in de sfeer van vroeger. Het ligt mooi op een rots en vanaf de torens kan je de hele vallei overzien.

'462303' door nita92 '462303' door nita92

OmanJebel Akhdar

OmanJebel Akhdar

Geitje in het...lands

nita92

Oman en geitjes, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en je ziet er dan regelmatig eentje door het mooie landschap van Oman dwalen. Tijd om een geitje te plaatsen want in de Chinese astrologie is 2015 het jaar van de geit. Op het internet kun je daar hele leuke weetjes over lezen zoals dat de geit creatief en artistiek begaafd is. Oprecht met een grote verbeeldingskracht De geit (soms ook aangeduid als schaap) is het achtste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender en staat voor stijl en creativiteit.

'542323' door BenRTravellers '542323' door BenRTravellers

OmanJebel Akhdar

OmanJebel Akhdar

Betoverd

BenRTravellers

Alhoewel een week toeren door Oman veel te kort is, was het ook lang genoeg om volledig betoverd te worden door dit wonderschone land met de meeste gastvrije en vriendelijke bevolking, die we ooit zijn tegengekomen. Dwalen door Oman en dan met name het gebied rond Nizwa, met haar prachtige eeuwenoude kastelen en smaragdgroene wadi's, geven je soms het gevoel beland te zijn in het sprookje van duizend-en-één-nacht. Het dorpje Birakt Al-Mawz is bij uitstek zo'n plek waar je volledig betoverd wordt. Het pittoreske deel van het dorp bestaat uit verlaten lemen huisjes tussen hoge dadelpalmen en bananenplantages. Een lust voor het oog (en de camera)!

'333570' door Bowral '333570' door Bowral

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Vader en zoon

Bowral

In de omgeving van Nizwa kun je heerlijke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Misfah, een oud dorp dat tegen een berghelling is gebouwd. Ook het ruïnedorp Ghul is een bezoek meer dan waard. Onderweg kom je veel vriendelijk mensen tegen, zoals deze vader en zoon.

'454731' door nita92 '454731' door nita92

OmanNizwah

OmanNizwah

Onderhandelen

nita92

Een heerlijke chaos op de markt in Nizwa. Deze bedoeïenenvrouw is in onderhandeling over een door haar te verkopen geit. En hierin staat ze haar mannetje. Vanaf de puberteit bedekken bedoeinenmeisjes hun haren met een sjaal en wordt hun gezicht verstopt achter een masker. Oorspronkelijk gebruikten ze deze maskers voor bescherming tegen zand en stof. Het gezichtsmasker komt in diverse vormen voor afhankelijk van de streek of stam. Het bedekt een groot stuk van het voorhoofd en een streepje over de neus Het onderste deel van het gezicht, zit deels of afhankelijk van welke regio de dames komen volledig verstopt achter het masker. Er wordt gezegd dat ze dit masker met grote trots dragen. Het wordt niet gezien als een symbool van onderdrukking. De geit is uiteindelijk door veel handgeklap en woorden verkocht.

'440400' door chateau '440400' door chateau

OmanMuscat

OmanMuscat

Wierookbrander.

chateau

De skyline van de haven van Muscat wordt overheerst door een enorme wierookbrander/uitkijktoren. Deze toren is gebouwd ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de natie Oman. Er is wel een wandelweg aangelegd naar deze grote wierookbrander, maar de toegang tot de brander zelf lijkt altijd te zijn gesloten.

'308534' door Bowral '308534' door Bowral

OmanNizwah

OmanNizwah

Snavel

Bowral

Deze twee snavelmaskerdames waren op de vrijdagse markt van Nizwa met elkaar aan het onderhandelen over de aan- en verkoop van twee geiten. Bijna alle vrouwen die hier zaken doen dragen zo'n bijzonder masker

'517652' door ejbaaijens '517652' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Ontmoeting in Sultan.

ejbaaijens

Als je in Muscat bent moet je zeker naar de imposante Sultan Qaboos Moskee gaan. Deze moskee is van 08.00 tot 11.00 uur te bezoeken. Behalve het prachtige gebouw met de grote rijk gedecoreerde koepel met 14 meter hoge kroonluchter en de vele mozaïeken, vonden wij ook de mensen erg interessant. We raakten snel aan de praat, zoals met een familie van Indiase komaf. In Oman is een relatief groot deel van de inwoners van buitenlandse komaf. Toen de vrouw bij dit mozaïek zat, mocht ik een foto maken. Ik vond het heel mooi, omdat haar kleding prima past bij de kleuren van het mozaïek.

'242699' door movos '242699' door movos

OmanWahibi Sands en omgeving

OmanWahibi Sands en omgeving

BEDU

movos

De oudste en meest authentieke bevolkingsgroep in Oman vormen de bedoeïenen (bedu). Van oorsprong is dit volk nomadisch, maar tegenwoordig veelal semi-nomadisch of zelfs sedentair (=op hun plaats blijvend). Op dit moment leidt minder dan 10% van de bevolking een semi-nomadisch bestaan door de veranderende moderne levensomstandigheden. De bedoeïenen leven met name in de woestijngebieden ten zuiden en westen van de hoofdstad Muscat.

'274962' door Simmes Jan '274962' door Simmes Jan

OmanRub al-Khali woestijn

OmanRub al-Khali woestijn

Stilte

Simmes Jan

Oorverdovend stil was het er, in the Empty quarter oftewel het Rub al Khali gebied in centraal Oman. Prachtige hoge zandduinen met hier en daar een struik en in de verste verte niets dan zand, maar wat doet de natuur mooie dingen met het zand! Een goede 4WD terreinwagen is hier een absolute must!

'517106' door ejbaaijens '517106' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Met open mond - Sulta

ejbaaijens

Absolute aanrader in Muscat is een bezoek aan de Sultan Qaboos Moskee. Het gehele complex is bijzonder en fotogeniek, maar in de centrale gebedsruimte met de 50 meter hoge koepel valt je mond open. De koepel is met duizelingwekkende details versierd en centraal hangt een 14 meter hoge kroonluchter met 1120 lampen en duizenden swarovski kristallen. Op de foto sta ik onder dit gevaarte. We waren vroeg bij de moskee, waardoor het nog lekker rustig was. De openingstijden zijn van 08.00 tot 11.00 uur. Neem de tijd ook voor de galerijen buiten, want er zijn veel mooie doorkijken en mozaïeken. Er wordt verwacht je passend te kleden. Vanuit de Muttrah Soukh kun je een taxi nemen voor 5 Omani Rial (= ongeveer 12 euro). Gezien de afstand lijkt me dat een redelijke prijs.

'460904' door nita92 '460904' door nita92

OmanWahibi Sands en omgeving

OmanWahibi Sands en omgeving

Wahibi sunset

nita92

De mooie zandduinen van Wahibi Sands, een bestemming die een omleiding tussen Muscat en Sur zeker waard is. In konvooi crossen naar je kamp en onderweg kun je zo nu en dan nog wat van het leven van de Bedu zien. Hun traditionele manier van leven in de woestijn is echter snel aan het verdwijnen. Wat is er dan mooier dan in de vooravond een duin op te klimmen en te gaan genieten van de zonsondergang. Deze avond toonde onze ster zich van zijn mooiste kant.

'502336' door pensionado '502336' door pensionado

OmanJebel Akhdar

OmanJebel Akhdar

Wadi Guhl

pensionado

Aan het begin van de Wadi Guhl, een enorme kloof die de bijnaam Grand Canyon van Oman heeft, ligt een ommuurd dorp strategisch tegen de bergflank. Er wonen inmiddels geen mensen meer, de eeuwenoude lemen huizen raakten in verval. Dankzij het uitgebreide net van irrigatiekanalen groeien aan de voet van de berg palmen en kunnen op de groene akkers allerlei gewassen worden geteeld. (even openen)

'504379' door saskiahamminga '504379' door saskiahamminga

OmanMuscat

OmanMuscat

Mooie hoofddeksels in

saskiahamminga

In de hoofdstad van Oman, Muscat, is een bezoek aan de soek een geweldige belevenis. Je wordt overweldigd door de prachtig gekleurde shawls, jurken, sieraden, lampjes, zilveren doosjes, en de geuren van kruiden en wierook. Het is hier heerlijk rondstruinen, op zoek naar een bijzonder souvenier, of een praatje met een van de verkopers. Deze mooie toren van de traditionele 'kumma', een hoofddeksel waar bijna alle Omani mee lopen, trok mijn aandacht. Wat een mooie 'caps'! Al snel had mijn zoontje er een op zijn hoofd en liepen we vol trots het gebouw uit. Thuis in Nederland geniet ik elke dag even van onze aanwinst, en droom ik even terug naar het mooie Oman...