Rass al Jinz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sporen van schildpadden op het strand

Rass al Jinz,
Oman


Tijdens onze rondreis door Oman verblijven we ook vlakbij Rass al Jinz. Hier vind je het Ras al Hadd schildpaddenreservaat aan de oostkust van het Arabisch schiereiland.
Het strand hier is heel bijzonder, met prachtige oranje, afgesleten rotsformaties, maar vooral beroemd vanwege de met uitsterven bedreigde groene schildpad. Je kunt hier van dichtbij meemaken dat de zeeschildpadden aan land komen en hun eieren leggen.
Je kunt dit bijzondere fenomeen alleen onder begeleiding van een gids aanschouwen. We boeken een excursie in het nabij gelegen centrum, Ras AI Jinz Turtle Centre, dat in 2008 speciaal is opgericht om de groene schildpad te beschermen.
In het donker lopen we naar het strand. Al snel vinden we een schildpad dat een kuil aan het graven is. Voorzichtig en zachtjes knielen we neer op het strand. Al snel vliegt het zand ons letterlijk om de oren. Het is prachtig, en indrukwekkend om te zien. Je mag geen foto's maken, om de dieren niet te storen en desoriënteren.
De volgende ochtend lopen we terug naar het strand. Hier is het stil en verlaten. Enige bewijs van ons nachtelijke avontuur en de activiteiten op dit strand zijn de vele sporen en kuilen in het zand....