Everest acht ton afval lichter image
Rens

Everest acht ton afval lichter

Bij een grote schoonmaakactie van de Mount Everest is 8100 kilo afval verzameld. Ambtenaren, locale bevolking en bergbeklimmers hebben zes weken samengewerkt aan een project om de grootste berg ter wereld voor juni 2012 van een hoop vuil te verlossen.

De campagne 'Red Mount Everest' is een initiatief van de Nepal Toeristenbond, de Everest Summiteers Association (ESA) en Eco Himal. Al sinds de eerste pogingen om de hoogste berg ter wereld van 8.848 meter te beklimmen vanaf 1922, trekt de Everest hordes toeristen aan vanuit de hele wereld. Sinds decennia ligt er dus al afval op de berg. Vooral toen de Nepalese bevolking besloot om aan de toeristen te gaan verdienen en winkels, eettenten en kraampjes op de berg plaatsten, werd de afvalhoop steeds groter. Bovendien heeft Nepal nog geen goed afvalverwerkingssysteem.

 Beter afvalverwerkingssyteem in NepalHet doel van de campagne is dan ook om vijftien afvalverwerkingsfabrieken in de buurt van de berg te plaatsen en honderd mensen te trainen om het verwerkingssysteem in de locale instituties te beheren en te controleren. Maar om dit te laten werken, moet de Everest eerst ontdaan worden van de tonnen afval waarmee het bezaaid is. Daarom heeft een team van 29 sherpa's - ervaren bergbeklimmers - de laatste weken zeven uur per dag zakken vol achtergelaten materiaal van de heilige berg verzameld en naar een basiskamp gesleept. Daarna werd het vuil met behulp van 75 yaks en 65 dragers naar het lager gelegen dorpje Namche Basar vervoerd.

 Nog een lange weg te gaanHet afval bestaat vooral uit oude tenten, stukken karton, papieren en lege zuurstofflessen, die waren achtergelaten door expedities. De Nepalezen zullen de tenten en papieren verbranden. De zuurstofflessen en ander metaalafval worden omgesmolten tot souvenirs. Het schoonmaakteam zal nog een lange weg te gaan hebben, want volgens experts ligt er nog zo'n twintig ton afval op de hoge berg. Het doel is om de berg vóór juni 2012 schoon te hebben.

Hoofdbeeld door: hans_v_d.reisreporter.nl