Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nieuwjaar vieren in de Kathmandu Valley

Kathmandu,
Nepal


In Nepal houden ze er een iets andere jaartelling op na. Daarom konden wij medio april samen met de Nepalezen alvast de start van het jaar 2068 vieren. Rond Kathmandu is de viering van nieuwjaarsdag in Bakthapur het meest bekend. De stad loopt helemaal mensen uit de omgeving. In een feestelijk gebeuren loopt men de tempels af om de goden, met offers, te vragen om voorspoed voor het nieuwe jaar. Een mooie happening om bij te wonen.

Maar minder bekend en iets meer bijzonder is de viering van, zeg maar, 2 januari (de dag na nieuwjaarsdag) in Thimi, een stadje tussen Kathmandu en Bakthapur in. Getipt door een taxi-chauffeur bezochten wij dit bizarre feest. Vroeg in de ochtend beginnen de mannen van het dorp met rondsjouwen van enorme houten bouwwerken met daarop de god van hun voorkeur, door de straten. Daarbij spelen 2 aspecten een grote rol. Het opzwepende geluid van trommels en bekkens en de kleur oranje. De dragers, zoals in een katholieke processie, zijn allemaal gekleed in oranje, maar alsof dat nog niet genoeg is, strooit iedereen volop met oranje (verf) poeder. Naarmate de optocht vordert ziet iedereen steeds meer oranje. Toeschouwers en tempels worden niet ontzien en halverwege de ochtend ziet alles en iedereen (behalve vrouwen en mannen in rouw) vrolijk gekleurd oranje. De optocht gaat enkele uren door, totdat alle 'goden' op het centrale plein zijn aangekomen. Tussendoor lopen de oudere mannen van het dorp met brandende fakkels, ook zij zijn helemaal oranje gekleurd door het rijkelijk aanwezige poeder.
Een fantastische happening waar je een fascinerend inkijkje krijgt in de cultuur van Nepal.
Mijn tip; doe met de mensen mee. Dus laat de oranje verf in je gezicht en haar smeren, loop mee in de optocht en lach naar iedereen. Je zult zien dat de locals dit erg waarderen en je heel makkelijk en leuk contact krijgt (en dus mooie foto's kunt maken). Toen wij ons eenmaal over hadden gegeven aan verf en de hossende menigte werd het een unieke ervaring!
Nog een tip; aan het eind van de ochtend heeft het drankgebruik tot gevolg dat de sfeer wat baldadig wordt.
Je komt er met de bus (Ratna-buspark) of met een taxi, die je ook kunt laten wachten tot je uitgefeest bent (ca. Rs 800 met 3 uur wachttijd).
Dus ben je half april in Nepal? Zorg dat je deze unieke mix van Nieuwjaarsdag en Koninginnedag niet mist!